Készült: 2020.06.06.16:20:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 116. felszólalás
Felszólaló Kara Ákos (Fidesz)
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:27


Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A 2018-as költségvetés a munkából élők költségvetése, és azt gondolom, hogy fontos, hogy minden pillanatában, még ha véleménykülönbség is van, de korrekten tudjunk a különböző témákhoz közelíteni, ezért muszáj a nemrégiben a jobbikos képviselőtársamtól elhangzott néhány felvetésre reagálni; egész pontosan a kormányzati álláspontot világossá tenni, hogy mi is van a magyar költségvetésben, amely Magyarország érdekében, a magyar családok érdekében született, illetve javasoljuk.

Itt egy korai választási kampánynak vagyunk a szemtanúi, ahogy az utcai plakátok jobbikos hangos zaja beszüremkedett az Országgyűlésbe, és azt gondolom, hogy fontos így a közlekedéssel, a vasútfejlesztéssel, illetve egyáltalán a vidékfejlesztéssel kapcsolatban is néhány fontos szempontot mondani.

Azt gondolom, hogy többször elmondtuk, de most akkor a 2018-as költségvetés tervezetének parlamenti vitája során is fontos rögzíteni, hogy kormányzati szempontból kiemelt cél a megyei jogú városok elérhetőségének, megfelelő jó elérhetőségének biztosítása, javítása. Azt gondolom, hogy ez nyilván nemcsak a megyei jogú városoknak a közlekedését, az ott élő emberek sorsát, jövőjét, mindennapjait segíti, hanem összességében az ottani vidéki térségek, tehát végeredményben a teljes magyar vidéki településszerkezet, a vidéki településen élők életének, életminőségének a javulását is jelenti.

A 2018-as költségvetésben világosan lehet látni, hogy az uniós források mellett egyre jelentősebb mértékben ebben szerepet kap a hazai forrásoknak is a bevonása. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jelentős eredmény, és egy fontos kormányzati cél az elkövetkezendő esztendőben. Tehát folytatódnak a megkezdett jelentős vasútfejlesztések, és jelentős útberuházások is folytatódni fognak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Természetesen, ahogy korábban elhangzott, magam is nagy értéknek tekintem, fontos előrelépésnek tekintem a kellő fedezettel bíró megfelelő béremelést, a béremeléseknek az érintettekhez történő eljuttatását. Úgy gondolom, hogy érdemes és kell arról szólni, hogy a 2018-as esztendő a közlekedésben dolgozók, az ott állami tulajdonú gazdasági társaságokban dolgozó munkavállalók számára ugyanúgy előrelépést jelent, mint ahogy az egészségügy és az oktatás területén is azt ko­rábban tettük. Azt gondolom, hogy fontos előrelépése és közös sikere az elmúlt esztendők kormányzásának azok a béremelési lehetőségek, amelyeknek a fedezete rendelkezésre áll a 2018-as esztendőben. Ezt tartalmazza a költségvetés tervezete. Ezért is kérem képviselőtársaimat, hogy majd amikor szavazunk, döntünk ennek a törvénytervezetnek a sorsáról, akkor támogassák a kormányzati béremelési szándékokat az állami tulajdonú társaságok esetében is.

Tisztelt Képviselőtársaim! A 2018. évi költségvetési tervezet tartalmazza azt a korábban elhatározott kormányzati szándékot, amely ebben az évben kezdi meg egy 100 milliárdos útfelújítási program, egész Magyarország területére kiterjedő útfelújítási program finanszírozását.

Ebben az esztendőben 60 milliárd forint, illetve a következő esztendőben 40 milliárd forint áll rendelkezésre. Magyarország minden megyéjében jelentős útszakaszokat fogunk felújítani, jelentős útszakaszok fognak megújulni. Azt gondolom, hogy ilyen értelemben az elmúlt esztendőkben azt a kormányzati célkitűzést folytatni tudjuk, illetve a következő esztendőben még nagyobb tempóban tudjuk folytatni, mint ahogy azt korábban tettük.

Jelzem önöknek, hogy az úgynevezett területi operatív programok szintén tartalmaznak uniós és hazai forrásokkal különböző olyan, a vidék számára szükséges útfelújítási szándékokat, amelyekről, azt gondolom, hogy a helyi közösségek döntöttek, és a helyi közösségek képviselői, hitem és meggyőződésem szerint jól tudták képviselni azt, és a kormányzat is nyilván partner ebben.

Azt gondolom, hogy összességében a vidékfejlesztés ‑ mint ahogy elhangzott, és fontos korrekten, tárgyszerűen erről beszélni ‑, az elmúlt esztendőkben a kormányzásunk során mindig arra törekedtünk, hogy azok a vidéki régiók, azok a vidéki térségek részesüljenek nagyobb arányban a különböző fejlesztési programokból, így az úgynevezett területi operatív programokból, ahol az uniós finanszírozás mellett ott van a hazai kormányzati finanszírozás is, amelyek hátrányos helyzetűek valamilyen szempontból, ahol szeretnénk gyorsítani a felzárkózáson.

A területi operatív programok pont ezt biztosítják a vidékfejlesztés tekintetében, pont ennek a hátterét teremtik meg, és tudhatják képviselőtársaim, hogy az elmúlt esztendőkben a helyi közösségekkel közösen, a kormányzati szándékoknak megfelelően közösen tudtuk kialakítani ennek a tartalmát, közösen alakították ki a helyi közösségek ennek a tartalmát. Ezeknek a programoknak a folyamatos elindítása, megindítása, azt gondolom, hogy összességében azt a célt valósítja meg, amely a helyi értékőrző, értékteremtő tevékenységet tudja segíteni elsősorban a gazdaságfejlesztésen keresztül.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azért kérem önöktől én is, hogy fogadják majd el, szavazzák meg, biztosítsák támogatásukról a 2018. évi költségvetési tervezetet, hiszen így fogjuk tudni befejezni a 100 milliárdos útfelújítási programot a 2018-as 40 milliárd forinttal, és így tudjuk folytatni azokat a megindított vasútfejlesztési és közútfejlesztési egyéb programokat, amelyekre, azt gondolom, nagy szükség van Magyarországon. Köszönöm szépen a figyelmüket. Köszönöm, elnök úr, a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai