Készült: 2020.06.06.17:12:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2017.05.17.), 102. felszólalás
Felszólaló Firtl Mátyás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 18:22


Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm államtitkár úrnak, hogy az előttem szóló Szakács képviselő úrnak tételesen válaszolt, de egy gondolatot csak az ő szemszögükből is megemlítenék. Amikor a hiteleket összehasonlította, államtitkár úr utalt már rá. Hát, jókedvükben vették el a 13. havit? Nem! Azért, mert az IMF ezt megkövetelte. Egy politikai pártnak az a legfőbb célja, hogy adhasson. Nekik el kellett venni, mert igen, ilyen feltételrendszerekkel kaptak hiteleket. Ennyit a hitelfelvételi különbségről, de mélyebben ezzel a kérdéssel már nem szeretnék foglalkozni.

Tisztelt Képviselőtársaim! A 2018. évi költségvetés-tervezetről elöljáróban fontosnak tartom megjegyezni, az a tény, hogy immár harmadik alkalommal nyújtja be a kormány még a nyári szünet előtti elfogadásra az elkövetkező év költségvetésére vonatkozó javaslatát, jelzi a kormányzati felelősséget annak az átfogó folyamatnak a tervezésében, irányításában, amelyben alapvető fontosságú, hogy időben, hatékonyan tervezhetőek legyenek az állam bevételei, teljes összhangban többek között a szociális ellátás, az egészségügyi ellátás, a kultúra, az oktatás, a honvédelem, a rend- és jogbiztonság kiadásaival, hogy egyszerre legyen biztosított a működés és a fejlődés.

Ugyanakkor a tervezhető és kiszámítható gazdasági környezet elengedhetetlenül fontos a gazdaság szereplőinek, a magyar munkaadók jelentős hányadát kitevő vállalkozói szférának, de a nagy rendszerek működtetőinek, az önkormányzatoknak is és természetesen minden magyar családnak. A költségvetésnek a tavaszi ülésszak során történő beterjesztése és elfogadása alapja és egyben következménye is a 2010 óta sikeres gazdaságpolitika, versenyképességi és foglalkoztatási eredményesség, ami azt igazolja, hogy jó úton halad az ország akkor, amikor a gazdasági mutatók folyamatos javulása mellett a munkanélküliség jelenleg Magyarországon az egyik legalacsonyabb európai szinten.

Ezen az időbeli fontos elemen túl a jövő évi költségvetést, az előző Orbán-kormányok által benyújtottakhoz hasonlóan, a kiszámíthatóság és a stabilitás jellemzi, azzal együtt, hogy zajlanak a fejlesztések, miközben folyamatosan csökken az államadósság. Általánosságban az is kijelenthető, hogy 2018-ban minden ágazatnak, az egészségügynek, a szociális területnek, az oktatásnak, a kultúrára, a sportra, a családokra, a biztonságra több pénz jut, mint az előző években.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a vitában elhangzott már, de ismételten fontos hangsúlyozni, hogy a 2018-as büdzsé a munkából élő emberek költ­ségvetése. A segélyalapú társadalom helyett a munkaalapú társadalom megerősítése egy olyan alapvető szemléletváltást hozott, amely érdemben járult hozzá a gazdaság megerősödéséhez. Ez azért fontos, mert a gazdaság a fejlődés motorja, ami megteremti a többi ágazat számára szükséges forrásokat.

Tény, hogy stabil és erősödik a gazdaság. A 2018-as költségvetéshez egy stabil gazdaság jelenti az erős alapot, a magyar gazdaság 2018-ban már hat éve nő folyamatosan, töretlenül, a gazdasági növekedés az uniós átlagot is meghaladja. (Dr. Józsa István: Kivéve 2012-t.)

Emellett megőriztük az államháztartás stabilitását, folytatódik az államadósság csökkenése. 2018-ban 4,3 százalékos gazdasági növekedés lesz, mint már elhangzott, 2,4 százalékos hiánycél mellett valósulhat meg, és természetesen az inflációt is látjuk, amit 3 százalékra becsülünk.

A 2018-as költségvetés egyik legfontosabb erőssége, hogy 2017-hez viszonyítva, tisztelt Szakács képviselő úr, 180 milliárd forinttal jut több az egészségügyre, az oktatásra 81 milliárd forinttal jut több, az otthonteremtési programra 15 milliárd forinttal jut több. Sőt, az útfejlesztésekre, egyszerű közútfejlesztésekre, nem autópálya-fejlesztésekre is 30 milliárd forinttal jut több. Ezt azért kellett elmondanom, az ismétlés a tudás anyja, hogy azért tudják, hogy ezek a számok szerepelnek a költségvetésben.

Sikeres gazdaságpolitikánk ad lehetőséget arra, hogy 2018-ban folytatódjon a minimálbér és a szakmunkás-minimálbér emelése, és nőhessen a két gyermek után járó családi adókedvezmény, 5 százalékra csökkenjen az éttermi szolgáltatások áfája, az internet és a halhús áfája. A munkát terhelő adók is csökkennek, és meg fogjuk közelíteni a teljes foglalkoztatottságot.

Tisztelt Képviselőtársaim! 2018 költségvetésével újabb határozott lépést teszünk a teljes foglalkoztatottság elérése felé. A már említett munkaközpontú szemléletmód hatványozottan eléri célját abban, hogy értelmet, célt, önbecsülést ad az egyénnek, példát a közösségnek, megteremti és erősíti a közösségi felelősségvállalást és a közteherviselés felelősségtudatát, ugyanakkor a gazdasági területre is hatást gyakorol, a foglalkoztatási mutatókat is javítja, miközben általában kedvezően befolyásolja az adó- és bérpolitikát.

Meghozták az eredményeket a magyar emberek érdekét szem előtt tartó közös erőfeszítések a gazdaságélénkítés terén. 2010-hez képest, mint már elhangzott, és ez is tény, 700 ezerrel többen dolgoznak, ezek döntő többsége piaci álláshely. Szeretnénk elérni a teljes foglalkoztatottságot. A munkahelyteremtés mellett azt is fontosnak tartjuk, hogy minden magyar embernek megérje dolgozni. Ezért 2018-ban folytatódnak a béremelési programok a közszférában, a piaci szférában a munkát terhelő adók újabb csökkentése teszi lehetővé a bérek további növekedését.

Folytatódik a minimálbér-emelés, mint már elhangzott, de muszáj még egyszer hangsúlyozni, 15 százalékos emelés után ’18-ban további 8 százalékkal nő a minimálbér. A szakmunkás-minimálbér az idei 25 százalék után ’18-ban újabb 12 százalékkal emelkedik. Ezért jelenthetjük ki, hogy a 2018-as költségvetés a munkából élő emberek költségvetése, a munka költségvetése, ami megteremti annak lehetőségét, hogy minden magyar ember léphessen egyet előre.

Tisztelt Ház! Üzenetértékű, hogy a költségve­tési­törvény-javaslat főbb szakpolitikai intézkedései között nevesítetten szerepel az áfacsökkentés folytatása, a családok támogatásának erősítése, az otthonhoz jutás támogatása, a munkát vállalók támogatása, a foglalkoztatottság erősítése, a nyugdíjak értékállóságának védelme, az életpálya- és béremelési programok folytatása, az adócsökkentés és külön is a vállalkozók adóterheinek csökkentése, a növekvő, stabil államháztartás, a fenntartható gazdasági növekedés mellett a hazai költségvetési forrásokból megvalósuló beruházások támogatása, az uniós források hatékony felhasználása, továbbá a rendvédelem és a közbiztonság további megerősítése; nevesítetten szerepel a költségvetésben, tisztelt képviselőtársaim.

Tisztelt Ház! Magyarország erősödik, ami erős közösségeket jelent, és további családok számára nyújtandó támogatásokat jelent. Tehát továbbra is a család az első. A kormány célja, hogy Magyarország családbarát ország legyen, ezért döntött az Európában egyedülálló családi adózás bevezetéséről, ami már közel 1 millió családnak nyújt segítséget. Jövő januártól, mint már szintén elhangzott, 35 ezer forintra nő a kétgyermekes családok adókedvezménye.

Jövőre kedvezményt kapnak változatlanul az első házasok, minimálbér emelésével a gyed összegének maximuma nő, így jövőre bruttó 193 200 forint lesz, és ez csaknem kétszerese a 2010-esnek. A kormány döntött arról, hogy ingyenes tankönyvellátást biztosít a közoktatásban részt vevőknek. Az ingyenes gyermekétkeztetési program összege jövőre 5 milliárd forinttal nő, a 2017-eshez viszonyítva 79,3 milliárd forintra nő. További 7 milliárd forint áll rendelkezésre a szünidei gyermekétkeztetésre. A családbarát költségvetéssel a kormány azt kívánja üzenni, Magyarországon érdemes gyereket vállalni.

A jövő évi költségvetésben az ideinél 140 milliárddal több, összesen 1900 milliárd forint jut a gyermeket nevelő családok támogatására. A 2018-as összeg csaknem kétszerese annak, amit 2010-ben szántak a családoknak. A bölcsődei ellátásra az idei két és félszeresét fordítjuk, összesen 37 milliárd forintot. A cél, hogy az anyáknak lehetőséget biztosítsunk arra, hogy a gyermeknevelés mellett munkát is tudjanak vállalni.

A „Nők 40” programra jövőre 26 milliárd forinttal jut több, összesen 260 milliárd forint. Az első ingyenes nyelvvizsga megszerzésére is 2,6 milliárd forintot fordítunk. Az Erzsébet-program jövőre 4,4 milliárd forintot kap. Folytatjuk az otthonteremtési programot. Az otthonteremtésre, mint már a bevezetőben is mondtam, több forrás, 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

(17.40)

Tisztelt Ház! 2018-ban szintén az infláció mértékével megegyező nyugdíjemelést valósít meg a kormány, amit 3 százalékosnak prognosztizálunk. De természetesen, mint már az is elhangzott, és ilyen se volt még, további gazdasági növekedés függvényében külön kormányzati intézkedésre is sor kerülhet. A családok gazdálkodását ezeken túl 2018-ban újabb adócsökkentések is segítik, mint már elhangzott, az éttermi étkezés, az internet vagy a hal áfája.

A Fidesz-KDNP 2018-ra továbbra is az adócsökkentések politikáját választotta. Azzal együtt, hogy az adók csökkennek, nő a gazdaság és nőnek a fizetések. Az adócsökkentésnek ez az alapja, és a jövőben is ezeket az adócsökkentéseket fogjuk folytatni. A 2018-as költségvetés arra is garancia, hogy végigvisszük az eddig meghirdetett életpályamodelleket. Az életpályamodellek 2018. évi folytatása mintegy 556 ezer embert érint, akiknek összességében 30-40-45-50 százalékkal emelkedik a bére, ami összességében 906 milliárd forintot tesz ki.

A pedagógusok béréről itt sokszor volt már szó, de tovább emelkednek a pedagógusok bérei, a költségvetés fedezetet nyújt valamennyi, már végrehajtott intézkedés továbbviteléhez is, így a pedagógus-életpályára és a kapcsolódó bérintézkedésekre, a járási és megyei kormányhivatalok munkatársainak állami tisztviselői életpályájára, és a már végrehajtott egészségügyi, szociális, kulturális bérintézkedésekre.

Tisztelt Képviselőtársaim! A 2018-as költségvetésben a kormány határozottan kiáll a magyar emberek mellett, ahogyan megvédi mindazokat az eredményeket, amelyek a közjót szolgálják. Már említettem, de fontos, hogy hangsúlyozzam, és itt a vitában is elhangzott, hogy az egészségügyben dolgozók több­lépcsős béremelése folytatódik. A jövő évi költségvetés is jóval magasabb összeget biztosít a kórházak, az alapellátás és az egészségügy számára. A szociális ágazatban dolgozó, de egészségügyi végzettséggel rendelkező munkatársak a jövő évtől az egészségügyi bértábla alá tartoznak majd, így a bérük szin­tén magasabb lesz. Ez is több mint 3 ezer ember érint.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mint a parlament Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke el kell mondjam, hogy a jövő évi büdzsé a magyar emberek biztonságának költségvetése is, amely megerősített biztonságunkat szolgálja. A hazánkat veszélyeztető migrációs nyomással, a terrorfenyegetettséggel szemben maradéktalanul megvédjük a magyar emberek biztonságát és jogait, a családokat, ezért az ellenőrizetlen migrációval szembeni fellépésre, ennek megakadályozására, az ország határainak védelmére, a rendvédelemre és a közbiztonságra, az ezzel összefüggő védelmi feladatokra a szükséges forrásokat biztosítjuk a költségvetésben.

Így 2017-hez képest 25 százalékkal, 100 milliárddal több forrás, összesen 514 milliárd forint jut a közbiztonságra. Folytatódik a katonák és a rendvédelmi dolgozók életpályamodell szerinti fizetésemelése. 2019-re felével emelkedik a katonák illetménye. A Honvédelmi Minisztérium költségvetése a fenti célokat szolgálja, ennek megfelelően jelentősen bővülni fog, mintegy 73 milliárd forinttal, amit szintén leginkább a honvédelem legfőbb értékeként a honvédelemben részt vevők bérfejlesztésére szeretnénk szánni, illetve szánjuk.

Természetesen a munkakörülmények javítása fontos, és a haderőfejlesztés mellett további források jutnak a laktanyák és a felszerelés fejlesztésére is. A tízéves haderőfejlesztési program célja, hogy erős és látható legyen a Magyar Honvédség a régióban, amelynek 2010 előtt számos képességét leépítették.

A „Zrínyi 2026” program eredményeként a magyar haderő megfelel majd a NATO azon elvárásának, hogy a GDP legalább 2 százalékát honvédelemre fordítsák. Külön forrást biztosít a költségvetés a hadisírok gondozására, a civil szervezetek ezzel kapcsolatos tevékenységének a támogatására, a Honvédelmi Sportszövetség megerősítésére. (Dr. Józsa István: Az jó!) A tömeges bevándorlással kapcsolatos kiadások külön soron jelennek meg a 2018-as költségvetésben, míg a honvédelem területén működő civil szervezetek és érdekképviseleti szervezetek is mind megnövekedett forrásból gazdálkodhatnak a jövőben. Természetesen több jut dologi kiadásra, személyi juttatásra a honvédelem költségvetésében.

Valamennyi rendvédelmi szerv többletforrásra számíthat jövőre az ideihez képest. A rendőrség 22 milliárd forint többlettámogatásra, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 427 millió forint, a katasztrófavédelem mintegy 4 milliárd, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ 339 millió többlettámogatásra számíthat, és természetesen a büntetés-végrehajtás is több pénzből gazdálkodhat.

A tömeges bevándorlás miatt 50 milliárd többletkiadással tervez a Belügyminisztérium. A pénzt elsősorban a már meglévő két ‑ Tompán, illetve Röszkén felállított ‑ tranzitzóna működtetésére fordítjuk, továbbá az újonnan felszerelő határvadászok szolgálatba lépését segíti ez az összeg. Egyébként minden szükséges technikai, személyi feltételt biztosítunk a határvédelemhez.

A rendőrségnél 22 milliárd forintos többletforrás áll rendelkezésre az életpályamodell folytatásához. 2019-re itt is megvalósul az 50 százalékos béremelés, amivel segítjük azt, hogy a rendőrök, valamint a honvédcsaládok életszínvonala is emelkedjen. A védelmi költségvetés 427,3 milliárd forint lesz, ami 73,6 milliárd forintos többletet jelent. Magyarország biztonságának továbberősítése elképzelhetetlen anélkül, hogy a Magyar Honvédséget ne erősítenénk, és a jövő évi költségvetés ezt biztosítja.

Tisztelt Képviselőtársaim! A 2018. évi költségvetés maradéktalanul biztosítja megfogalmazott céljaink elérését, egy folyamatosan erősödő gazdaság stabil hátterét, azt, hogy minden területnek több jusson az elkövetkező évben, azzal a céllal, hogy a családoknak kiszámítható és nyugodt élete legyen, hogy erősödhessenek, előbbre léphessenek, hogy közösségeink és hazánk eddigi eredményeit a jövőben is megtarthassa és gyarapíthassa.

Ezért, tisztelt képviselőtársaim, a 2018. évi költségvetés-tervezetet elfogadásra ajánlom minden egyes képviselőtársamnak, és a Kereszténydemokrata Néppárt nevében is ezt tudom kérni önöktől. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai