Készült: 2020.08.12.00:55:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

122. ülésnap (2011.10.24.), 269. felszólalás
Felszólaló Becsó Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:53


Felszólalások:  Előző  269  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BECSÓ ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kovács Tibor képviselő úr tett fel egy költői kérdést, miért is adósodtak el a megyei önkormányzatok. A legautentikusabban én nyilvánvalóan a Nógrád megyei önkormányzat eladósodását tudom bemutatni. Négy pontban összefoglalnám a képviselő úrnak, eléggé tanulságos lesz. Azt gondolom, ez a törvényjavaslat következmény, az elmúlt négy év történésének következménye (Kovács Tibor közbeszólására:), úgyhogy, ha megengedi, képviselő úr, ezt a négy gondolatot megosztanám önnel, illetve a jelenlévőkkel.

Egyrészt az elmúlt négy év alatt a szocialista kormánynak sikerült csak a Nógrád Megyei Önkormányzat működéséből mintegy 1,5 milliárd forintot kivonni. Ódor elnök úr erre már kitért, és sajnálatos módon bekövetkezett az, amire nem számítottunk, a megyei önkormányzatokat kizárták az elmúlt négy év során, hogy önhikis pályázatot tudjanak benyújtani. Bár azt ígérték önök, hogy a gazdasági világválság nem fog begyűrűzni Magyarországra, megáll majd a határnál, de ez nem következett be. Ennek egyik nagyon súlyos következménye volt, hogy az egyik legfontosabb sajátos bevételünk, az illetékbevétel a 2006-os 1,6 milliárd forinthoz képest 2009-re 950 millió forintra csökkent, és megint csak egy következmény a kötvénykibocsátás, amellyel szinte minden megyei önkormányzat élt. Erre döntő többségében azért került sor a megyei önkormányzatok életében, mert megnyíltak az uniós forráslehetőségek, és miután önök kivonták a forrásokat a megyei önkormányzatok működéséből, így próbáltunk forrást teremteni arra, hogy különféle fejlesztéseket, beruházásokat az intézményi körben vagy az adott megyében végre tudjunk hajtani.

Úgy gondolom, ilyen súlyos csapás, mint ami az elmúlt négy évben érte az önkormányzatokat, az elmúlt 20 évben ilyenre még nem volt példa, és az, hogy ez a törvényjavaslat beterjesztésre került, még egyszer mondom, ez ennek a következménye. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  269  Következő    Ülésnap adatai