Készült: 2021.05.12.13:13:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

284. ülésnap (2006.01.31.), 50. felszólalás
Felszólaló Domokos László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Dupla illeték, dupla átverés, mondhatnánk ezzel a programmal kapcsolatban, mert ez az illetékemelés ugyan szimbolikus, de az egész kormány elmúlt négyévi tevékenységét szimbolizálja. Mert nézzük meg, kedves képviselőtársaim, hogy az illetékeket - például az építésügyi és más eljárási alapilletékeket - hányszor emelték és milyen mértékben. Az elmúlt években már az alapilletékek is megduplázódtak, és önök most ehhez kapcsolódóan dupláznak.

Ahhoz képest, hogy ez egy kimódolt, átgondolt javaslat, elég sokszor mondják azt, hogy csak csináljuk meg, és majd visszatérünk rá egy fél év vagy egy év múlva. Ez megint nem a jól kiszámítható törvényhozás kialakulását segíti, mint ahogy egy kapkodó, átgondolatlan és nagyon nehezen nyomon követhető törvénykezést mutatott be az elmúlt négy évben az MSZP-SZDSZ-es többség.

Az pedig már mindennek a teteje, hogy még a köztisztviselőkre is hivatkoznak: milyen jó, hogy nekik dupla illetékbevételük lesz, mintha ez összefüggne azzal, hogy nekik mennyi lesz a fizetésük. Kedves képviselő úr, nagyon jól tudja, hogy egy fillérrel sem lesz több az ő fizetésük, nekik akkor is el kellene végezniük a munkát, ha feleennyi lenne az illetékbevétel, hiszen nem ezzel függ össze az ő elismerésük, az ő előmeneteli rendjük. Az egész más szabály szerint történik. Ez nem egy vállalat, nem egy cég, ahol ha nagyobb a bevétel, akkor nagyobb a köztisztviselők fizetése is. Ez egy vállalatnál így van, de a Magyarország vállalatnál nem így működik a rendszer, azt a törvényhozás szabályozza a köztisztviselői törvényen keresztül. S ha megnézzük, hogy a költségvetésben 2006-ra mennyi pénzt szánnak számukra, azt látjuk, hogy nem duplázzák meg a fizetésüket. Erről tehát kár lenne így szólni.

A 4-es metróval kapcsolatban: hány méter fúrás történt az elmúlt négy év alatt, kedves Józsa István? Ha hatósági akadályok voltak, akkor 2002-ben is meg lehetett volna változtatniuk a jogszabályt, ám 2006-ban erről beszélni, ne haragudjon, de gusztustalan.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai