Készült: 2020.08.11.00:48:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

43. ülésnap, 101. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:12

Felszólalások:  <<  101  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Választókörzetem központjában, Bonyhádon a XIX. század végétől nagy hagyománya van a cipőgyártásnak, mely iparágban még ma is közel 2000 fő dolgozik. A dolgozók többsége bonyhádi, azonban sokan járnak be a környező kisebb településekről is. Az elmúlt esztendőben különböző okok miatt nemcsak nálunk, hanem Magyarország egyéb településein is, például Martfűn, Szombathelyen, Szigetváron is nagyon nehéz helyzetbe került általában a könnyűipar, azon belül a cipőipar.

Ennek okai a következők. A magyar piacot elárasztják az alacsony minőségű távol-keleti importtermékek. Az áfa- és vámmentes alacsony ár és számlanélküliség nemcsak azt eredményezi, hogy a magyar termelők szinte teljesen kiszorulnak a piacról, hanem szakértői számítások szerint a költségvetés évente közel 40 milliárd forint bevételtől is elesik. A cipő-kiskereskedelmi forgalom körülbelül 38 százaléka realizálódik még mindig a különböző városok és kistelepülések piacain, a bérmunkadíj emelése pedig a nemzetközi piaci viszonyok miatt nem járható út, és ezért kifejezetten alacsony a rendelésállomány. A kép megítélésem szerint rendkívül siralmas. Utolsó óráikat élik a cipőkészítéssel foglalkozó magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások. Fel kell gyorsítani a problémák megoldásának folyamatát, mivel a jelenlegi helyzet fennmaradása esetén számolni kell jelentős számú cég tevékenységének megszűnésével, a fekete- és szürkegazdaság bővülésével.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmondottak miatt az elmúlt évben már több száz munkahely szűnt meg városunkban is. Ha a kormányzat nem segíti az ágazatot, félő, hogy ez több ezerre fog emelkedni. Mit kíván ön és a kormány tenni a cipőipari ágazat érdekében, hogy a 2003. esztendőben ne menjenek tönkre a hazai és a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások országszerte? Várom szíves válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

Felszólalások:  <<  101  >>    Ülésnap adatai