Készült: 2021.06.22.03:31:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

229. ülésnap (2009.10.08.), 46. felszólalás
Felszólaló Szászfalvi László (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:53


Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A költségvetés nem csak számokról szól, elsősorban nem számokról szól, még akkor sem, ha a kormány az IMF-nek kíván inkább megfelelni látható módon, és nem a magyar embereknek és a magyar társadalomnak.

Igen, nemcsak pénzről, bevételről és kiadásról, inflációról, hiánycélról, államadósságról szól a mindenkori költségvetés, hanem arról, hogy a kormánynak mi a célja, mi a társadalomfilozófiája, milyen az emberképe, milyen irányba akarja az emberek életét alakítani, befolyásolni. Végső soron arról szól a költségvetési törvény, hogy építeni akarnak vele vagy rombolni, segíteni akarnak vele vagy ártani; a magyar embereknek és a magyar emberekért állítunk össze és fogadunk el egy költségvetést, vagy valami más érdek munkál benne és általa.

Nos, tisztelt kormány és kormánypárti, szocialista és szabad demokrata képviselőtársaim, az előterjesztett költségvetési törvényjavaslat, amelyet önök meg akarnak szavazni, sajnos azt üzeni, hogy önök nem építeni, hanem rombolni akarnak (Dr. Szabó Zoltán: Persze!), nem megtartani azt, ami még egyáltalán működőképes ebben az országban, hanem tönkretenni a még meglévőt is, és aztán a lovak közé hajítani a gyeplőt. Elvégzik a piszkos munkát, vigyázba állva az IMF és a pénzvilág urai előtt, aztán pedig önök után az özönvíz, de az már nem érdekli önöket, hogy milyen következményekkel járnak majd ezek a költségvetési javaslatban található intézkedések.

Hány embernek a munkahelyét veszik el? Hány gyermeknek az étkeztetését lehetetlenítik el? Hány idős, beteg és fogyatékkal élő embernek az ellátását szüntetik meg? Hány és hány, eddig is nagyon nehéz körülmények között élő család helyzetét lehetetlenítik el a végletekig? Hány településen építik le a közszolgáltatásokat? Önöket ez már nem is érdekli? Önöket ez már nem hatja meg? Iskolák, óvodák, bölcsődék, zeneiskolák, szociális ellátás, közétkeztetés, a települések működésének mindennapi feltételei kerülnek most önök által ellehetetlenítésre.

A kormány azokat bünteti meg a költségvetési javaslatával, akik nem tehetnek a rossz helyzetről, a válságról. Valójában ez a költségvetés, a Bajnai-csomag a büntetés, a bosszú csomagja, a kisemberek, a gyermekek, a betegek, a családok, a szociálisan kiszolgáltatottak, a vidék, a kistelepülések, a kisvárosok, az önkormányzatok, a közalkalmazottak, a köztisztviselők megbüntetése. A rossz helyzetről, a gazdasági és költségvetési katasztrófáról a kormány, a pénzügyi válságról a banki szféra mohósága, profitéhsége tehet, nekik kellene tehát ezt a balhét elvinni, és nem a magyar embereknek és a magyar társadalomnak.

Tisztelt Országgyűlés! A költségvetési törvényjavaslat mai számaival számolva például egy évszázadok óta térségközponti szerepet betöltő kisváros esetében az elvonás mértéke megközelítőleg 100 millió forint. Tisztelt Kormány, kormánypárti Képviselőtársaim! Önök tudják, hogy mit csinálnak? Felelősséggel elgondolkodtak már cselekedeteik következményeiről? Ha nem, akkor nagyon gyorsan tegyék meg! Ha igen, és mégis ezt teszik, akkor alkalmatlanok a magyar emberek bizalmára és az ő ügyeik, problémáik képviseletére, akkor önök nem az embereket képviselik, hanem valami egészen mást.

Ezt a kormányzati ámokfutást, az önkormányzatok lenullázását az önkormányzatok, a települések nem fogják kibírni, ám az még ennél is sokkal súlyosabb probléma, hogy azok az ellátottak, akikért önök és az önkormányzatok is vannak, akiknek az ellátása mindannyiunk alkotmányos kötelezettsége és feladata, a gyermekek, az idősek, a betegek, a fogyatékkal élők, a hátrányos helyzetűek, a szociálisan kiszolgáltatottak, a nagycsaládosok fognak végzetesen és végletesen ellehetetlenülni.

Értik és érzik ennek a súlyát és felelősségét, kedves kormánypárti képviselőtársaim, vagy önök kísérleti nyulaknak nézik a magyar társadalmat, a magyar embereket, akikkel mindent meg lehet csinálni? Ha önök valóban a magyar emberekért élnek és dolgoznak, amint arra képviselői esküjük kötelezi önöket, akkor visszavonják ezt a cinikus javaslatot, vagy pedig nem fogják azt megszavazni. Kérem, hogy gondolják meg mindezt, gondolják meg érveinket.

Ha csak az önkormányzati finanszírozásra konkrétan kell utalnom - nyilván elhangzott és el fog hangozni még itt az általános vitában és a részletes vitában is -: a normatívák radikális csökkentése, az önhiki-rendszer szigorítása, az európai önerőalap rendkívül jelentős szűkítése, illetve a teljes területfejlesztési keret, amely több mint 50 milliárdos csomagot jelent, nos ezek a számok jelzik az önkormányzati elvonást. Azt gondolom, hogy ezt a terhet, ezeket az elvonásokat, ezt az elvonási mértéket az önkormányzatok, a települések nem fogják tudni - ezekkel a számokkal legalábbis - elviselni. Mint említettem, lemodellezve: egy térségközpontot betöltő kisváros esetében, ahol oktatási, egészségügyi, szociális ellátási rendszer működtetése a kötelező, a fejlesztések elmaradása, az önerőalap elvonása több mint 100 millió forintos elvonást jelent a következő évi költségvetésben, amely kezelhetetlen, elfogadhatatlan mértéket jelent.

Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Én most nemcsak azt mondom, hogy hallgassanak a szívükre, és nem folytatom tovább, hanem azt kérem, hogy hallgassanak a lelkiismeretükre, és ne engedjék, hogy ilyen romboló Bajnai-csomagot bábuként megszavaztassanak önökkel, elfogadtassanak önökkel a lelkiismeretük ellenére.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai