Készült: 2021.06.18.04:19:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

229. ülésnap (2009.10.08.), 28. felszólalás
Felszólaló Katona Kálmán (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:42


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KATONA KÁLMÁN (független): Tisztelt Ház! Elnök Úr! Államtitkár Úr! A környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok működési költségvetésének drámai szűkülését mutatja az alábbi számsor.

2008-ban 17,7 milliárd volt, 2009-ben 13 milliárd, ebben most 11,4 milliárd. Ebben még annyi csúsztatás is van, hogy a 13 milliárd valójában másfél milliárddal kevesebb, hiszen idén zárolva lett másfél milliárd, ami hiányzik az igazgatóságok ez évi költségvetéséből, tehát olyan hátránnyal indul, amely hiányozni fog a jövő évben.

A 2010. évi előirányzat belső torzulását a törvényjavaslat indoklása is bevallja, csak nem kommentálja, nem teszi helyére, ugyanis a kiadások 80 százaléka személyi juttatásokra és járulékokra fordítódik, következésképpen a dologi kiadásokra mindössze 20 százalék jut. Különösebb indoklás nélkül belátható, hogy ez azt jelenti, hogy a költségvetési támogatás a szervezet egyben tartását célozza meg, ugyanakkor a dologi kiadásokra nagyon kevés jut, szinte lehetetlenné teszi a fenntartást.

Egyes becslések szerint a vízkár-elhárítási létesítmények összértéke 2500-3000 milliárd között van, ezeknek a karbantartására minimálisan 0,1-0,5 százalékos vagyoni értéket kellene fordítani, ez 2,5 milliárdot jelentene, jelenleg a költségvetésben mindössze egymilliárd van. Tetézi ezt a hiányt, hogy az EU-s létesítmények karbantartására nem terveznek.

A cigándi és tiszaroffi tározók karbantartását is most már el kell végezni, és figyelmeztetek itt arra, hogy újabb létesítményeknél is kell arra gondolni, hogy ne induljon el az építés kezdete után rögtön a leromlás, hanem egy folyamatos karbantartással sokkal olcsóbban lehet ezeket szinten tartani.

A személyi és dologi kiadások közötti aránytalanság azt jelenti, hogy nincs meg a kellő helyi szakértelem a védekezésnél, és egy esetleges árvíz esetén ez olyan vállalhatatlan kockázatot fog jelenteni, amely az ország biztonságát veszélyezteti.

Köszönöm szépen. (Velkey Gábor tapsol.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai