Készült: 2021.06.22.06:00:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

229. ülésnap (2009.10.08.), 24. felszólalás
Felszólaló Örvendi László József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÖRVENDI LÁSZLÓ JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Ha már a normatívacsökkentéseknél és a megszorításoknál tartunk, hadd mondjak egy konkrét példát. A 2009. évi költségvetésben és azt megelőzően az önkormányzatok költségvetési törvény alapján a beszedett napos idegenforgalmi adó minden forintja után két forint normatív állami támogatást kaptak.

Ez az összeg nyújtott fedezetet az üdülőhelyek idegenforgalmi jellegének való megfelelésre, idegenforgalmi beruházásokra, köztisztaságra, közrendre, parkokra, utakra, városi rendezvényekre. Az önkormányzati miniszter úr maga prioritásba helyezte a turizmust, és azt ígérte, hogy ez a költségvetésben is meg fog látszani. Nos, hát meg is látszik. A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat üdülőhelyi feladatok címén a korábbi két forinttal szemben egy forint idegenforgalmi adóforintot javasol elfogadásra.

Ez a javaslattervezet súlyosan érinti az idegenforgalmi jellegű településeket, mivel megnövekedett feladatai ellátására nem lesz kellő forrása. Hajdúszoboszló városa vonatkozásában például, Közép-Európa legnagyobb fürdője lévén, ez a változás a 2010. évre mintegy 280 millió forint bevételkiesést fog eredményezni. A költségvetési törvényjavaslat egyéb normatíváit is figyelembe véve a város 2010-ben mintegy 450 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat, mint az ezt megelőző esztendőben.

Ezen csökkenés a város költségvetésének mintegy 10 százalékát jelenti. Ez elfogadhatatlan, illetve olyan változásokat fognak a városban előidézni, amelyek rontani fogják Hajdúszoboszló város turisztikai vonzerejét, ami nemcsak a városnak, hanem az egész ország számára is kedvezőtlen.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai