Készült: 2021.06.22.05:58:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

229. ülésnap (2009.10.08.), 178. felszólalás
Felszólaló Göndör István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:41


Felszólalások:  Előző  178  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Azért van valami, amiben egyetértünk. Tállai képviselő úr, hosszú és értelmetlen vita volt, de megindokolom én is, hogy miért, az én olvasatomban. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Az előző hozzászólásra gondol? - Font Sándor: Pedig jelnyelvi tolmács is közvetítette.)

Tisztelt Képviselő úr! Nem beszéltek a bevételekről. (Font Sándor: Pedig jelnyelvi tolmács is közvetítette.) Tudom, önök is tudják, hogy a 7,5 százalékos csökkenés kevesebb bevételt jelent, és kellett volna ma arról beszélnünk, hogy ki legyen a nyertese ennek és ki a vesztese. A mi állásfoglalásunk szerint a közbiztonság, az "Út a munkához", amiről tegnap este Farkas Flóriánék is elismerték, hogy 20 százalékkal több pénz áll rendelkezésre, és az egészségügy, ahol a reálértéket is megőrizzük.

(16.50)

Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretnék Kopits elnök úrra hivatkozni, aki azt mondta, hogy a fennmaradást, a túlélést az segíti, aki gyorsan tesz. Én megértem, hogy önök indulatosak, tisztelt Tállai képviselő úr, önök hosszú évek óta két lábbal fékeznek, és most halálosan idegesek, mikor megjelenik a közvéleményben és megjelenik a hitelminősítő intézeteknél, hogy az ország pozíciója nagyon lassan, de javul, de ennek önök nem részesei.

Nem fognak tudni mit fölmutatni, hogy mivel járultak hozzá, hogy javult, hogy erősödött a forint. Én nem akarom karikírozni Czerván képviselő urat, én inkább csak azt mondanám, hogy az ő példája - és pozitív irányba fordítom - ilyen érdekes, miközben van a magánember, aki fölvette a devizahitelt, örül a 270 forint alatti euróárfolyamnak, az erős forintnak, ő azt mondta, hogy 400 forint. Gondoljuk el, én is tudom, hogy mit jelentene ez az agráriumnak - de mit jelentene annak a közel kétmillió devizahitelesnek? És a felelősség itt van, képviselőtársaim, hogy ezt kell tudnunk, ezen a vékony pallón kell tudni átmenni. (Tállai András közbeszólása.) És ami az eredmény? Ki lehet újra bocsátani magyar kötvényt, Tállai képviselő úr, a kamatfelár már csökkent, és lehet reményünk az adó- és járulékcsökkentésből fakadóan, hogy a tőkevonzó képessége újra erősödik az országnak.

Hadd mondjam azt, képviselő úr, még egyszer visszamegyek, hogy milyen érdekes, és érthettünk volna egyet az elmúlt nyolc évben. (Tállai András közbeszólása.) Megint csak Varga Mihályt idézem, ahol egészségügyről, szociális ügyekről, oktatásról beszél. Néhány évvel később, egy héttel ezelőtt beszél a nyugdíjrendszer átalakításáról, a szociális ügyekről, az egészségügyről. Ön nem volt itt, de itt megbeszéltük, hogy tényleg nem lehet. Ebből a kevesebb pénzből ezt a struktúrát nem lehet finanszírozni. Ezt a kórházigazgatók is elismerik, és a kevesebb pénzből is lehetne magasabb színvonalú ellátást, ha ezt tudnánk ésszerűsíteni. Úgy, amiről ön beszélt, a közigazgatás - az önkormányzatoknak a mai napig nincs ellenőrző rendszere, mert a kétharmados törvényt képtelenek vagyunk önökkel megcsinálni. (Font Sándor: Mert alkotmányellenesen akartatok a fejükre ültetni egy ellenőrző szervet, István! Ez a kis probléma!)

Amikor hitelességről beszélünk, tisztelt képviselőtársaim, szeretném elmondani, korábban is azt mondtam - és ebben értek egyet Keller Lászlóval, és erősítem - önök nem a költségvetés miatt jöttek el ezen a három napon a vitára, hanem valami egészen másért. Én ezt nem nevezném meg. És hozom a példát - sajnálom, hogy nincs itt Turi-Kovács Béla -, mert nem olvasták el, meg sem nézték, és szemrebbenés nélkül bele a Magyar Televízióba, a közvéleménybe, hogy nincs, nulla a Vásárhelyi-terv! Szeretném tájékoztatni, XV. fejezet 19. oldal: 304,5 milliárd forint, de ha ez kevés, akkor lehet tételesen, hogy a Szamos-Kraszna közi, a beregi... (Közbeszólások a Fidesz soraiból: 300 millió! - Font Sándor: 260 milliárd az egész FVM-költségvetés.) 304,5 millió. Millió, bocsánat, köszönöm szépen, képviselő úr, millió. (Zaj. - Az elnök csenget.)

Tehát arról lehet beszélni, hogy itt kellene 1 milliárd forint, de akkor honnan vesszük el, milyen területről? Erről kellene beszélni. Nemcsak arról, hogy mindenhova többet költsünk... (Font Sándor: Tönkretettétek az országot, és utána azt kérdezitek, hogy hol a pénz. Hát, ez röhejes.) Segítek, képviselő úr, bent van az utakban, a nyugdíjakban, az oktatásban, a bérekben. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiból.) Tállai urat, ha megkérdezi, ki fogja számolni, hogy hány száz millió forint évről évre egyik, másik. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Cipruson van a legtöbb. - Hitelből nyugdíjat fizettek.) Ezen lehet háborogni, uraim, az, amit Keller úr mondott, mi megtettük, önök nem tették. (Tállai András: Hitelből nyugdíjat fizettek, erre büszkék lehetnek.)

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  178  Következő    Ülésnap adatai