Készült: 2021.06.19.23:07:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

229. ülésnap (2009.10.08.), 172. felszólalás
Felszólaló Dr. Szabó Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:35


Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért kértem... Több okból kértem szót. Az egyik, hogy Ékes képviselőtársunk hozzászólására válaszolva megerősítsem: én nem nyolc évért vádoltam a jelen lévő fideszes és KDNP-s országgyűlési képviselőket, pusztán az elmúlt három napért.

(16.30)

Az elmúlt három napért megfogalmazott vádjaimat pedig fenntartom, annak ellenére, hogy akkor még nem is tudtam, hogy Ékes képviselő úr azt fogja állítani, hogy jövőre 6 százalékos visszaesés várható, holott a legpesszimistább előrejelzés is csak - ez a kormányé, megjegyzem - 0,9 százalékos visszaesést jósol; és azt sem tudhattam, hogy egy másik fideszes képviselő lényegében azzal fogja vádolni a szocialistákat, hogy nem is tudom, elitták? vagy elmulatták? a 12 ezer milliárd forintot. Szóval nagyon jópofa volt. Ennek ellenére fenntartottam már akkor is a vádjaimat.

Tisztelt Ház! A másik, amiért szót kértem, hogy elmondjam azt, amit ugyan tegnap egyszer már elmondtam, de egyfelől szemlátomást nagyon tetszett önöknek, tehát nem kívánnám megfosztani önöket attól az élménytől, hogy ismét meghallgassák. Másfelől nem kívánnám a tévénézőket sem megfosztani attól, hogy ezt meghallgathassák, merthogy tegnap a késő estébe csúszva tudtam csak elmondani. Ez pedig, tisztelt képviselőtársaim, a Fidesz által képviselt vagy pontosabban a Fidesz által tervezett gazdaságpolitikára vonatkozik.

Mi azt mondtuk, hogy semmit nem lehet tudni az önök gazdaságpolitikájáról, arról, hogy milyen gazdaságpolitikát folytatnának, ha a választók akaratából jövőre tényleg kormányra kerülnének. Az elmúlt három nap fideszes, KDNP-s hozzászólásai alapján ez igaz is. Mégis lehet azonban erről tudni valamit, és azt, amit erről tudni lehet, azt Varga Mihály képviselő úrtól tudjuk, aki néhány héttel ezelőtt a Klubrádió délutáni betelefonálós műsorában interjút adott Bolgár Györgynek. Az interjú majdnem negyedórát tartott, de a lényege mindenesetre az volt, hogy használta azt a sokszor alkalmazott képet, miszerint nem az a cél, hogy egy kisebb tortát ugyanannyi szeletre vágva, kisebb szeleteket kapjunk, hanem nagyobb tortát kell sütni. Amire a műsorvezető azt válaszolta, hogy igen, csak ahhoz több liszt kell; amire érkezett Varga Mihály képviselőtársunk bonmot-nak szánt válasza: "vagy több élesztő".

Tisztelt Képviselőtársaim! Hogy tortába nem teszünk élesztőt, az nem baj; ugyanezt a képet kenyérrel is el lehet mondani, a kenyeret is szeletelni szoktuk; ha nagyobb a kenyér, akkor nagyobb szeleteket lehet belőle vágni, és ráadásul abba tényleg teszünk élesztőt. Nem ez a baj tehát azzal, amit Varga Mihály képviselő úr elmondott.

Az a baj vele, hogy ez a mondat a Fidesz-KDNP teljes gazdaságpolitikáját leleplezi. Az élesztőtől ugyanis, tisztelt képviselőtársaim, csakugyan nagyobb lesz a kenyér, de nem lesz benne több anyag, csak több levegő. Nagyobbra kel, nagyobbra dagad, nagyobb szeleteket lehet belőle vágni, de attól a szelettől ugyanúgy éhes marad az ember, minthogyha a kevesebb élesztővel készült kenyérből kisebb szeletet vágtak volna. Csak az az illúziója keletkezik, hogy ő most nagyobb vagy legalább ugyanakkora szelet kenyeret kapott.

Ráadásul a több élesztőtől a kenyér megsavanyodik, megnyúlósodik, megpimpósodik, de ez sem baj, tisztelt képviselőtársaim. Ez az önök tervezett gazdaságpolitikája. Ezt csinálták önök '98 és 2002 között is. Ezt csinálták, amikor adócsökkentésről beszéltek, hiszen bevezették a gyermekek után járó adókedvezményt, és kétszer akkora adóösszeget vontak el az adófizetőktől az alkalmazotti kedvezmény, magyarán az adójóváírás megvonásával.

Ezt csinálták az adósságállománnyal, pontosabban a hiánnyal és az annak következtében bekövetkező adósságállománnyal. A hiányt kirakták az államháztartáson kívülre, a Magyar Fejlesztési Bankba, a MÁV-ba, tudom is én, hová; mit tesz Isten, persze nem volt akkora a hiány. Ezt csinálták a munkanélküliséggel, eltértek az ILO-szabványtól, attól, hogy milyen kritériumok alapján tekintünk valakit munkanélkülinek, lényegesen szűkítették ezek körét; mit ad Isten, egyik hónapról a másikra tényleg csak feleannyi munkanélküli volt.

Tisztelt Képviselőtársaim! És ezt csinálják önök az önkormányzatokban is, ahol a választók akaratából most kormányoznak. Önök most azt mondják, hogy az első dolog, amit csinálnak, az egy hatalmas adócsökkentés lesz. Az önkormányzatokban, tessék megnézni, ahol fideszes vezetés került 2006-ban hatalomra, nem csökkentették az adót. A helyi adókat, iparűzési adókat nem csökkentették! Volt olyan város - ez Győr volt -, ahol a nemzetközi nagyvállalatoknak adott adókedvezmény lejárta miatt egyik évről a másikra, 2006-ban és 2007-ben 7 milliárdról 16 milliárdra ugrott az iparűzésiadó-bevétel. Ott a helyi szocialisták azt javasolták, hogy csökkentsük egy kicsit az iparűzési adó kulcsát, legyen csak 1,5 százalékos, még az is 12 milliárd forint, 5 milliárddal több, mint az előző évi 7 milliárd; nem, a fideszes többség leszavazta, nem volt adócsökkentés.

Tisztelt Képviselőtársaim! Varga Mihály szavai, a több élesztő leleplezi az önök gazdaságpolitikáját, a Patyomkin-politikát, a látványpolitikát; azt a politikát, hogy nem csinálunk mást, de úgy teszünk, mintha egészen más volna.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban. - Dr. Kovács Zoltán: Megvan a jövő évi Oscar-jelölt!)
Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai