Készült: 2021.06.22.02:37:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

229. ülésnap (2009.10.08.), 146. felszólalás
Felszólaló Dr. Szabó Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:34


Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. J'accuse - vádolom. Ezzel kezdte Zola híres cikkét Dreyfus kapitány védelmében. Én is ezzel kezdem, tisztelt képviselőtársaim (A Fidesz képviselői - Örvendi László József kivételével - elhagyják az üléstermet.), vádolom az ellenzék képviselőit.

Vádolom az ellenzék képviselőit az elmúlt három napban elhangzott ellenzéki hozzászólásokért. Vádolom őket népbutítással. Tisztelt Ház! Ha a nagycsaládban a szülők, annak reményében, hogy egy igazán emlékezetes karácsonyt rendezhetnek a gyerekeknek, hatalmas karácsonyfát állítanak, hatalmas ünnepi vacsorát rendeznek, minden gyerek megkapja azt, amire nagyon régen vágyik, de erre elmegy a család költségvetésének az a része, amiből a gázszámlát kellett volna kifizetni meg a lakbért, és januárban már a takaró alatt vacognak a gyerekek, februárban pedig hajléktalanok, akkor ezek a szülők, hiába szeretik a családjukat, felelőtlenek voltak. Önök folyamatosan a hatalmas karácsonyban reménykedő gyerekek védelmében léptek fel ez alatt a három nap alatt, csakhogy, tisztelt képviselőtársaim, a választópolgárok nem gyerekek. A választópolgárokat önök folyamatosan gyereknek nézték, folyamatosan úgy tekintették őket, mintha ilyenekkel be lehetne őket csapni.

Vádolom önöket hazugsággal. Tisztelt Képviselőtársaim! Önök három nap alatt újra és újra olyan tételekkel hozakodtak elő ebből a költségvetésből, amelyekről pontosan tudták, hogy már nem létezőek. A pénzügyminiszter arról a pulpitusról mondta be, hogy egy hiba történt a gyermekétkeztetésnél. Nyolcan - kormánypárti képviselők - álltunk fel és mondtuk, hogy hagyjuk már abba, tudjuk, hogy egyharmada volt beírva, nem annyi lesz, el lesz intézve. Önök abban a reményben, hogy hergelhetik a tévénézőket, a választópolgárokat, mégis egyetlen alkalmat nem mulasztottak el arra, hogy ezt a valóban létező tévedést, de csak tévedést, és semmi többet szóvá tegyék.

Tisztelt Képviselőtársaim! Vádolom önöket csalással. Önök csalnak, amikor azt mondják, hogy két vagy másfél évvel ezelőtt az akkori miniszterelnök azt mondta, hogy a válság nem fogja érinteni Magyarországot. Valóban ezt mondta, tisztelt képviselőtársaim, de az még nem ez a válság volt. Az a nemzetközi másodlagos pénzpiaci válság volt, amely a rossz jelzáloghitelek kihelyezésével kapcsolatban az angolszász világon söpört végig. Magyarországon befektetési bankok egyáltalán nem voltak, és a kontinensre ezekből a mérgezett papírokból csak kevés jutott. Teljes joggal mondta akkor nemcsak az akkori miniszterelnök, hanem minden szakértő, hogy ez Magyarországot nem fogja érinteni. Az nem is érintette. Az sajnos igen, hogy nemzetközi pénzpiaci pánik tört ki miatta, a bankok beszüntették a hitelezést, csökkent a kereslet, és ennek következtében csökkent a GDP. Ez már érintett minket sajnos, de ezt a két dolgot összekeverni, és azt mondani, hogy mi már előre megmondtuk!, tisztelt képviselőtársaim, ha Varga Mihály ezt előre megmondta volna, akkor neki nem a következő kormányban kellene pénzügyminiszternek lennie, ahogy önök szeretnék, hanem Obama elnöknek kellene ajánlani, hogy a Federal Reserve elnökévé kérje fel.

Vádolom önöket lopással. Igen, tisztelt képviselőtársaim, lopással. "Etiam ille est fur, qui fidutiam hominum rapit" - az is tolvaj, aki az emberek bizalmát meglopja. Ugye, emlékeznek? Ez volt az a mondat, amit Gyéres tanár úr lefordíttatott Nyilas Misivel a "Légy jó mindhalálig"-ban. Önök folyamatosan meglopták az emberek bizalmát. Ebben az országban emelkedik a bizalmi index, mind a befektetői, mind a fogyasztói. Ebben az országban a jövőre vonatkozó percepciók egyre kedvezőbbek. Erősödött az euró/forint árfolyam, csökkentek az állampapír-piaci hozamok, csökkent az országkockázat, az ország kilábalófélben van. Önök ez alatt a három nap alatt semmi mást nem csináltak, mint az emberek ebből adódó bizalomnövekedését, nagyon gyenge, nagyon zsenge bizalomnövekedését megpróbálták lerombolni.

Végezetül, tisztelt képviselőtársaim, vádolom önöket hitehagyottsággal. Önök már nem hisznek abban, hogy megnyerik a jövő évi választást. Önök már nem hiszik azt, hogy jövőre önök fognak kormányozni, mert ha ezt hinnék, akkor örülnének annak, hogy a jelenlegi kormány és a jelenlegi baloldal még megteszi azokat a népszerűtlen lépéseket, amelyekről önök is pontosan tudják, hogy szükségesek, és ez nem szakad az önök nyakába. Önök ennek nem örülnek, önök már nem hiszik azt, hogy jövőre kormányozni fognak. Megjegyzem: én sem hiszem. Remélem, egyre kevesebb választó hiszi.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ennek a három napnak a mérlege az ellenzéki hozzászólók részéről népbutítás, hazugság, lopás, csalás, hitehagyottság. Amit önök ez alatt a három nap alatt műveltek, tisztelt Ház, az a modern parlamentarizmus mélypontja volt.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai