Készült: 2021.06.22.02:51:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

229. ülésnap (2009.10.08.), 140. felszólalás
Felszólaló Göndör István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:03


Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg nekem, hogy néhány dolgot hadd említsek. Én is onnan indulnék ki, ahonnan Ángyán képviselő úr. Tartott elénk a képviselő úr egy - hadd mondjam így - görbe tükröt. Nekem egyetlenegy, ami hiányom - mert nekem az agráriumról van véleményem, de nem vagyok benne szakember -, én öntől úgy elvártam volna, hogy az a hosszú lista, amit elmondott, akkor azt mondja, hogy ebben én fölállítok egy sürgősségi sort, és meg fogja érteni. Tehát nem bántó a szándékom, csak az egész költségvetési vitára - és most megosztom önökkel. Amikor az elején a vezérszónoklatomban azt mondtam, hogy a Fidesz még tartozik a magyar társadalomnak egy őszödi beszéddel, akkor nem tudtam, hogy miközben elérünk a vita végére (Font Sándor: Addig a szintig nem süllyedünk le, mint Gyurcsány.), ez teljesen igaz lesz, kedves képviselőtársaim, mert hihetetlen sok jegyzetem van, de csak... (Font Sándor közbeszólása.) Nem, Font úr, nem ígérgetünk, nem ígérgettünk mi a kampányban sem úgy, mint ahogy ezt tették önök. Egyébként majd az összefoglalóban erre külön ki fogok térni. És kíváncsi vagyok, hogy amikor a módosítókat majd össze tudjuk adni... (Font Sándor: Ki döntötte romba ezt az országot?) Elnök úr, tessék jegyezni, hogy Font úrnak majd kellene egy kétperces időkeretet adni, talán akkor elmondhatná a véleményét.

Szóval, visszatérek, képviselőtársaim, amiért csalódott vagyok, és amiért ezt mertem mondani: itt, a parlamenti patkóban lehet megtenni azt, nem mondom, hogy képviselői lustaság vagy bármely más okból, de nagyon sok képviselő megspórolta magának akár azt, hogy elolvassa a költségvetés beterjesztett változatát vagy az Állami Számvevőszék jelentését vagy urambocsá! a Költségvetési Tanács elemzését. Ezekre külön-külön ki fogok térni.

Az első, ami a gyöngyszem, amikor Kolber képviselő úrra reagáltak. Urak, van a mérlegben egy ilyen melléklet, ahol az európai uniós pénzekről van szó és hozzá a magyar támogatásról. (Felmutatja. - Tállai András közbeszólása.)

(15.20)

Erre lehet, Tállai úr, azt mondani, hogy hamis, akkor térjünk át az ön pályájára. Ahogy ön indította... - nekem ez az életem egyik legnagyobb tragédiája, amikor tudom, hogy hozzáértő szakemberek beszélnek úgy, ahogy ön. Engedje meg, hogy visszanyúljak oda: 2008, költségvetés. Azt mondja Varga Mihály: "A gazdasági szerkezetátalakításra vonatkozóan nem tartalmaz semmit a költségvetés." Néhány perc múlva a következőt teszi: "Meg kell változtatni a szociális, az egészségügyi és az oktatási területen a kilátásokat". De mondom a legcsúnyábbat: "Miközben önök az itteni vita során sokszor elmondták, hogy a Fidesz már megmondta, hogy válság van..." 2007 végén, amikor állítólag megmondták - benne van a jegyzőkönyvben -, akkor még azt mondta, hogy világgazdasági konjunktúra van, csak Magyarország van a padlón. (Dr. Kovács Zoltán közbeszól.)

Kedves Tállai Képviselő Úr! Ezért mondtam, én tudom, hogy ön is tudja, hogy Magyarországon 2002-ben - és ezért merek rá hivatkozni, a Költségvetési Tanács anyagában benne van -, 2002 tájban lehetett olcsó kamattal hitelt fölvenni, Magyarországon elkezdődött egy intenzív fejlesztés; aminek mikorra az eredménye beért volna, és én most kiveszek egy olyat, amit hiszem, hogy megint, ha utánakeresnek, meg tudják találni, 2007. negyedik negyedév az első olyan a magyar gazdaság hosszú-hosszú történetében, amikor az export meghaladta az importot. Tehát van esélyünk arra, hogy a külkereskedelmi mérleg szaldója pozitívan és kedvezően hasson a magyar mérlegekre. (Tállai András közbeszól.) Képviselő úr, kérem, nézzen már meg egy statisztikát 2007-ből! (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból.)

Azok az autópályák, amelyek épültek... - és amikor délelőtt beszéltek a hátrányos helyzetű térségekről, az bekapcsolt. Az, hogy ott mi lesz még, a helyieken múlik, hogy képesek-e ezt az erőt, ezt a lehetőséget kihasználni. Szóval, képviselőtársaim, lehet, lehet hosszú listákat benyújtani, de azon kéne vitatkoznunk, hogy ha egy háztartás tudja azt, hogy a kevesebb pénzből, a kevesebb bevételből kevesebbet lehet költeni, akkor el kell dönteni, hogy ez a kevesebb költés hol legyen. Mi úgy gondoltuk és ebben a költségvetésben az van, hogy a közbiztonságra akarnánk többet (Tállai András: Magasak az adók! Több a bevétel!)

Tállai Úr! Ön is tudja, mint én, hogy csökkent az adóterhelés. Ha akarja, megint csak azt mondom, hogy ugyan, vegye már elő azokat a táblázatokat, és akkor én idézem önnek. Tisztelt Képviselő Úr! A társasági adótól a cégautóadóig - így szerepel az ÁSZ-véleményben - mínusz 74,8 milliárd forintos csökkenés van; a fogyasztást terhelő adókon van plusz 121,7; a lakossági befizetéseken, amiben már az 50 milliárdos társasági adó is benne van, mínusz 264 milliárd, képviselő úr. Ennyi marad, és akkor most azt mondanám, hogy ha elolvasta volna ön mint szakember a Költségvetési Tanács véleményét, akkor látta volna, hogy a fogyasztáson lévő adók által indukált infláció meg sem közelíti a lakosság zsebében maradó pénzt.

Ezzel nem mondtam azt, hogy elégedett vagyok vele meg sok, de a folyamat, ami elindult, az pozitív. Ezt kérem, hogy elvárják.

Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban. - Dr. Kovács Zoltán: 2007-ben konjunktúra volt a Költségvetési Tanács beszámolója szerint, tehát helyesen mondta!)
Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai