Készült: 2021.05.18.02:39:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

254. ülésnap (2010.02.15.), 281. felszólalás
Felszólaló Burány Sándor (MSZP)
Beosztás nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 2:27


Felszólalások:  Előző  281  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BURÁNY SÁNDOR nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Többről tudom önt biztosítani, mint empátia, hiszen a kormány eltökélt abban, ahogy korábban is, hogy ha bajba került cégeknek segítséget lehet nyújtani, természetesen a közpénzek felhasználására vonatkozó szigorú feltételek között, akkor ezt a segítséget a maga részéről kész megadni. Információim szerint ennek megfelelően a társaság jelenleg is tárgyalást folytat a Magyar Fejlesztési Bankkal, illetve a Magyar Fejlesztési Bank kibocsátott egy indikatív finanszírozási ajánlatot. Az MFB-finanszírozás ugyanakkor csak abban az esetben lehetséges, amennyiben a társaság teljesíteni tudja az indikatív ajánlatban támasztott finanszírozási feltételeket.

Szeretném kiemelni, hogy mind az MFB segítségének, mind az MFB mögötti kormánygarancia megadásának feltétele, hogy az megfeleljen a hatályos jogszabályi előírásoknak. A hitel megtérülésének tehát biztosítottnak kell lennie, illetve a garancia mögé olyan fedezetet kell felmutatni, amely garantálja a jogszabályok szerinti megfelelő megtérülést. A megfelelő árbevétel, illetve szerződésállomány biztosítása természetesen a társaság menedzsmentjének és tulajdonosainak feladata. Ennek hiányában a társaság nem tudja kitermelni a hitelterheket, amelyeket most vállalna. Ebben az esetben nem is lenne biztonságos a társaság hitellel való finanszírozása. A társaság tulajdonosainak ebből következően felelős tulajdonosi magatartást kell tanúsítaniuk a céggel szemben. Ugyanakkor a tárgyalások folynak.

Abban bízom én is, képviselő úr, a kormány nevében, hogy a cég menedzsmentje kellő biztosítékokat tud letenni ezeken a tárgyalásokon, a menedzsment és a kormány közös erőfeszítéseinek eredményeképpen a Magyar Fejlesztési Bank szigorú feltételek mellett, a közpénzek felhasználásának szabályait figyelembe véve, meg tudja adni azt a hitelt, amely biztosítja a bajba jutott cég átmeneti nehézségeinek orvoslását és ebből következően a dolgozók tartós munkáját és fizetésük biztosítását.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  281  Következő    Ülésnap adatai