Készült: 2021.05.05.23:00:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap (2009.11.30.), 70. felszólalás
Felszólaló Burány Sándor (MSZP)
Beosztás nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:54


Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BURÁNY SÁNDOR nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Interpellációjában említette, hogy nincs új a nap alatt. Nos, bizonyos vonatkozásban valóban nincs, hiszen az ön által kifogásolt személyek egyikét, Molnár Lajos lányát 1998-ban pályázat útján Chikán Attila, az önök egykori minisztere már kinevezte egy állásra Párizsba. Úgy látszik, az illetőnek van olyan szakértelme, hogy két kormány bizalmát is bírta.

Az interpellációjából nem teljesen derült ki számomra, hogy azt a gyakorlatot kifogásolja-e, hogy kormánytagokhoz köthető embereket neveznek állami állásba, vagy pedig azt kifogásolja, hogy a választások előtti évben kerül erre sor. Nos, akkor szeretném felfrissíteni az ön emlékezetét. 2000-ben hetekig téma volt az Orbán-kormány egyik miniszterének, Torgyán úr és családtagjainak karrierje. Csak emlékeztetőül: a Malév Rt. igazgatótanácsába az akkori Fidesz-kormány a menyét delegálta. Torgyán úr nászura, Hingyi László a Honvédelmi Minisztérium tanácsadója lett. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Válaszolj!) Nászasszonya pedig a Szerencsejáték Rt. felügyelőbizottságának tagja. (Zaj. - Közbekiáltások a Fidesz soraiból: Ez a válasz? - Válaszolj!) Az az utazási iroda, ahol pedig a miniszter úr fia dolgozott, kizárólagos jogot kapott arra, hogy a földművelésügyi tárca utazásait szervezze. És szeretném emlékeztetni képviselő asszonyt arra is, hogy az MTI tulajdonosi testületének alelnöke szintén a Kisgazdapárt elnökének fia lett. A sort még folytathatnám. (Közbekiáltás a Fidesz soraiból: Sukoró!)

Ha az a kérdése tárgya, hogy vajon a választások előtti évben szabad-e egy kormánynak kinevezéseket foganatosítania, akkor szeretném az ön emlékezetébe idézni, hogy 2002 márciusában Orbán Viktor, akkori miniszterelnök 271 főtisztviselőt és 107 főtisztet nevezett ki. (Felzúdulás és közbeszólások a Fidesz soraiból: Mellébeszél!) Majd a leköszönő kormányfő áprilisban utolsó intézkedéseinek egyikeként újabb 27 főtisztviselőt és 43 főtisztet nevezett ki. (Felzúdulás az MSZP soraiban.) Az ő bérezésükre a választás két fordulója között mintegy 908 millió forintot csoportosítottak át akkor.

Ami pedig a szakdiplomatákat érinti: 2003 óta tiszta, átlátható pályáztatási rendszert vezettünk be, a külgazdasági szakdiplomaták álláshelyeit nyílt pályázat útján, a szakmai elvárások megjelölésével a nyomtatott sajtóban, valamint a minisztérium és az ITDH honlapjain is közzétéve hirdeti meg tárcánk. A szakdiplomata személyére a pályázatot követően a miniszter tesz javaslatot a külügyminiszternek.

Kérem válaszom elfogadását, köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai