Készült: 2020.08.07.20:55:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

98. ülésnap (1999.11.09.),  303-307. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 3:33


Felszólalások:   299-303   303-307   307-311      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Horváth Zsolt, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni az egészségügyi miniszternek, "Lesz-e testvére a lombikbébiknek?" címmel. A képviselő urat illeti a szó.

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Hazánkban ma a népesség 15 százalékát érinti egy rettenetes betegség, amelyet meddőségnek hívnak. E gyermektelen családok körülbelül egynegyede az, amely orvosi eljárásokkal gyógyítható, és a kívánt gyermekáldás esetükben bekövetkezik.

Ezen a területen az utóbbi idők egyik legnagyobb áttörése az in vitro megtermékenyítés, közismert nevén a lombikbébiprogram. Ebbe az eljárásba évente 3 ezer pár kapcsolódik be az országban, és igen nagy arányban sikeres terhességgel és egy gyermek születésével végződik az eljárás. Eddig körülbelül 3 ezer gyermek született így az országban. Ezek az anyák kizárólag ezzel a módszerrel tudnak ismét teherbe esni. Jelenleg a társadalombiztosítás csak az első gyermek születését finanszírozza, illetve azt is csak az első öt kísérletig.

Kérdezem ezért a miniszter urat, mikor lesz lehetőség a második gyermek születését támogatni, különös tekintettel az országban zajló demográfiai folyamatra, hiszen ezek a családok szeretnének további gyermekeket nevelni. Mivel ez a módszer már egyszer sikeres volt az esetükben, nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy ismét sikerrel járjon. Ez évente újabb 300 gyermek születését jelentené. Ezért kérdezem öntől, hogy mikor lesz a lombikbébiknek testvére.

Várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: A kérdésre Gógl Árpád egészségügyi miniszter úr válaszol.

Megadom a szót.

DR. GÓGL ÁRPÁD egészségügyi miniszter: Elnök Úr! Képviselő Úr! Köszönöm a kérdést. Azt hiszem, Horváth Zsolt barátom is tudja a választ, hogy ennek csak anyagi akadálya van. Egyet tudni kell, hogy néha nem, mert a második terhesség már spontán is, közreműködéssel bekövetkezhet. 1997 óta hét centrumban folyik, 20 százalékos a hatékonysága, ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő; tehát nem szakembergondja van. A költség nagyobb, mint a vakbélműtét esetében - Horváth doktor ezt vetette fel -, hiszen egy vakbélműtét 60 ezer forint, 300 ezer körül van egy lombikbébi, ehhez jön még a család által vállalt 150 ezer forintos gyógyszerköltség. Azt gondolom, hogy az első kezelést követően nem szokott sikeres lenni. Azt kell mérlegelnünk, hogy három vagy öt alkalomra emeljük az első kísérletet. Így körülbelül 1 milliárd forintba kerül az a 300 gyerek, aki megszületik. Azt gondolom, hogy jelen helyzetben mérlegelnünk kell, hogy ez egy megoldás-e. Az egészen biztos, hogy a demográfiai mélypont kimozdításához ez nem elegendő, csak egy hangulati elem.

Megvizsgáljuk, hogy mik a lehetőségek. Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Pál Béla, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni a honvédelmi miniszternek, "Lát-e lehetőséget arra, hogy a honvédségnél fokozottan veszélyes munkakörben foglalkoztatott polgári alkalmazottak is kapjanak pótszabadságot?" címmel. A képviselő urat illeti a szó.
Felszólalások:   299-303   303-307   307-311      Ülésnap adatai