Készült: 2020.08.14.10:58:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

81. ülésnap (1999.06.22.),  314-318. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 3:45


Felszólalások:   310-314   314-318   318-322      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Dr. Horváth Zsolt, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni az egészségügyi miniszter úrnak "A gyógyszerár-támogatás változásai" címmel. Tessék, képviselő úr!

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Azt, hogy mit jelent számunkra a gyógyszerek minősége és ára, valamennyien jól tudjuk. Épp ezért a közelmúltban véget ért gyógyszerártárgyalások eredményeiről szeretném a miniszter urat kérdezni.

Kérem, mondja el, miért volt szükség rá, milyen célokat tűztek ki a tárgyalásra, ezek hogyan teljesültek, hogyan fognak megváltozni a gyógyszerárak, és ez milyen változást jelent a lakosságnak és milyen változást jelent az államnak. Végül pedig megfelel-e a valóságnak az az újságcím, hogy "A lakosság rovására spórol a kormány".

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

(16.50)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. A kérdésre Gógl Árpád egészségügyi miniszter úr válaszol. Tessék parancsolni!

DR. GÓGL ÁRPÁD egészségügyi miniszter: Köszönöm szépen képviselőtársam kérdését. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Horváth Képviselő Úr! Ha végigfutom a kérdéseit, azért volt szükség ártárgyalásra, mert a betegeket el kell látni az adott költségvetésből szakmailag biztonságosan és biztonságos gyógyszerellátással, és még a költségvetést is illik betartani, mert ez így szokás.

Mit tűztünk ki? Azt tűztük ki, ami a feladatunk volt, tehát hogy szakmailag biztonságos gyógyszerellátás legyen az adott keretből. Ehhez jött még az, hogy soha nem látható és statisztikusan nem becsülhető fogyása volt az első három hónapban a költségvetésnek. Befejeződtek a tárgyalások, és a céljainkat elértük. A tavaly ősszel megkezdődött szakmai munkának vége, és a most befejeződött tárgyalásokból 160 gyógyszernek a termelői ára jelentősen csökkent. 1772 gyógyszer esetében nem változott az ár, és az újonnan befogadott 400 generikum 20 százalékkal olcsóbb, mint a megfelelő gyári készítmény, azaz ilyen még nem volt, hogy 2300 szer esetében több mint kétharmadban csökkenés vagy árváltozatlanság volt. Jelzem, hogy a nagykereskedelmi árrés 2 százalékkal csökkent, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag ezeknek csökkent az ára.

Ami az újságcímet illeti, hogy a lakosság rovására spórol a kormány, az idén fordul elő először, hogy az infláció mértékénél kisebb a lakossági tehernövekedés, magyarul, már lakossági hozzájárulási értékcsökkenés van. Maga az a dolgozat, amely megjelent ezzel a címmel, valahol furcsa a cím és sugallt cím. Biztonság van a gyógyszerellátásban.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Lezsák Sándor, MDF képviselője, kérdést kíván feltenni az oktatási miniszter úrnak: "Miért nem kapnak lehetőséget az egyházi iskolák, illetve miért nem kaphattak több időt a pályázók?" címmel. Tessék, képviselő úr!
Felszólalások:   310-314   314-318   318-322      Ülésnap adatai