Készült: 2020.01.27.23:43:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap, 161. felszólalás
Felszólaló Dr. Veres János (MSZP)
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Beosztás pénzügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:11

Felszólalások:  <<  161  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által fölvetett kérdésekben, és számos kérdésben, amit föltett, azt tudom mondani általános érvényű válaszként, hogy olyan ügyekben keresi a kormány felelősségét, ahol piacgazdasági viszonyok között kormányzati felelősség nem nagyon lelhető föl, hanem piaci szereplők közötti döntésekről van szó, az ő viszonyaikat illeti.

Azért került sor a csomagban történő értékesítésre, mert korábban, amikor külön értékesítésre meghirdette az akkori tulajdonos a céget, akkor egyetlenegy jelentkező sem akadt rá, aki megvette volna külön ezt a céget. Így került sor a csomagban történő értékesítésre. Azok a szakmai cégek, amelyek esetleges befektetőként érdeklődést mutattak a cég iránt, akikről úgy gondoltuk, hogy vevőként számításba jöhetnek, csak olyan feltétellel akarták ebben a folyamatban a szerepüket vállalni, ha a teljes hitelállományt az állam átvállalta volna, és a cég teljes konszolidációját követelték az értékesítést megelőzően, ami nyilvánvalóan az állam számára sokkal nagyobb kötelezettséget tett volna kényszerré és szükségessé, mint az ilyen módon történő értékesítés, magyarul, a csomagban történő értékesítés.

Ilyen módon érkezett rá érvényes ajánlat, ez az ajánlat elérte azt az értéket, amit előzetesen a vagyonértékelés a cégre vonatkozóan kimutatott, azaz elérte az 1,2 milliárd forintos értéket. Ezért úgy gondolom, hogy a tranzakcióval az állam nem veszített értéket, hiszen megkapta azt a pénzt, amelyet az előzetes vagyonértékelés a cégért kimutatott, amennyit várhatott reálisan az állam. Az, hogy nem volt sok jelentkező és nem volt licit, azaz nem ígértek egymásra, az már ilyen szempontból az állam számára szerencsétlen körülmény.

Nem tudok arra önnek mit válaszolni, hogy magántársaságok az adásvételt követően milyen egyéb ügyleteket kötnek egymással, azaz valaki beszáll egy társaságba, vagy üzletrészt vásárol benne, vagy nem vásárol benne üzletrészt, ebben nem volt, nem lehetett az államnak a későbbiekben semmilyen szerepe. Ilyen módon ezt nem is kívánom sem minősíteni, sem semmilyen jelzővel illetni.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  161  >>    Ülésnap adatai