Készült: 2020.01.29.12:19:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap, 159. felszólalás
Felszólaló Becsó Zsolt (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:19

Felszólalások:  <<  159  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BECSÓ ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Bekövetkezett az, amitől sokan tartottak a városban: felszámolásba vitték Salgótarján egyik legrégebbi és legpatinásabb gyárát, az St. Glass Rt.-t. Rég nem látott bizonytalanság ütötte fel a fejét a városban. A gyárhoz érzelmileg kötődő és a még ott dolgozó emberek félelmetes mértékben vannak elkeseredve, és miután kevés az információ, sejtik, de nem értik, hogy mi történt, hogyan alakulhatott ki ez a drámai helyzet. Az igazságot azonban szeretnék megtudni, mert joguk van hozzá.

A gyárban még dolgozó valamivel több mint 600 ember, a beszállítók és a városlakók megérdemlik, hogy kérdéseikre őszinte válaszokat kapjanak. Az emberek arra várnak választ, hogy miért csomagban értékesítették a céget. A 2004 nyarán alapított, 3 millió forint törzstőkéjű SAYE Kft. által ajánlott 1,2 milliárd forintos vételár reálisnak tekinthető-e?

Mi a véleménye a szocialista kormánynak arról, hogy a privatizációs döntést követően a Magyar Befektetési és Vagyonkezelő Részvénytársaság volt ügyvezető igazgatója, akinek ÁPV Rt.-s múltja is ismert, megvásárolta a SAYE Kft. 50 százalékát? Érdekelte-e az ÁPV Rt.-t a privatizációs eljárás során, hogy Salgótarján halmozottan hátrányos helyzetű város, ahol drámai mértékű a munkanélküliek száma?

Miért volt olyan fontos, hogy a privatizálandó csomagban az Öblösüveggyárat is megjelenítsék, így csökkentsék annak esélyét, hogy szakmai befektető vásárolja meg a csomagot? Mi a véleményük arról, hogy az állami tulajdonú MFB Rt. több hónapot várt az azonnali inkasszó benyújtásával? Ha már benyújtotta az MFB Rt. az azonnali inkasszót, akkor azt miért nem abban az időszakban tette meg, amikor az Öblösüveggyár tulajdonosa még a SAYE Kft. volt?

Mivel magyarázzák azt a történést, hogy miután a SAYE Kft. eladta a céget egy újabb pénzügyi befektetőnek, a Stonefarm Kft.-nek, szinte azonnal benyújtotta az MFB Rt. az azonnali inkasszót, így a felszámolás elindítása már nem volt kérdéses?

Tisztelt Miniszter Úr! A tények azt mutatják, hogy a szocialista kormány számára nem volt fontos a gyárban dolgozó emberek munkahelye és biztonsága. A kialakult helyzettel kapcsolatban felvetődik a szocialisták felelőssége.

Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Felszólalások:  <<  159  >>    Ülésnap adatai