Készült: 2020.07.04.23:18:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

136. ülésnap (2008.04.08.), 60. felszólalás
Felszólaló Hadházy Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Sport- és turisztikai bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HADHÁZY SÁNDOR, a sport- és turisztikai bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A sport- és turisztikai bizottság ülésén elhangzottak az előterjesztéssel kapcsolatban kételyek, illetve olyan megfogalmazások, amelyek azt igazolják, azt bizonyítják, hogy bár öt év alatt nagyon sok új gondolat merült fel a törvénnyel kapcsolatban - ilyen például a tájvédelmi övezetek vagy a kulturális értékeket tartalmazó övezetek meghatározása -, azonban kimaradtak olyan jelentős kérdések, amelyek mindenképpen beleillesztendők lennének az országos területrendezési tervbe. Ezekre a hiányokra nem tudtunk teljes egészében rámutatni, mert egy ilyen terjedelmű és ilyen összefüggéseket felmutató törvényjavaslatot egy-két nap alatt nagyon nehéz értelmezni és véleményezni, mégis engedjék meg, hogy a bizottsági ülésen elhangzottakból idézzek néhány példát.

Az egyik ilyen kérdés: nagyon régóta, évtizedek óta beszélünk itt a Házban is a dunai kishajóforgalom fejlesztéséről. Azonban nagyon jól tudjuk azt is, hogy van egy krónikus akadály, amely lehetetlenné teszi, hogy a Duna Pozsony fölötti szakaszáról a kishajók a magyarországi szakaszra érkezhessenek, és ez az egész dunai kishajófejlesztést, kishajókikötő-építést lehetetlenné teszi. Úgy gondolom, hogy az országos területrendezési tervnek foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel, és megoldást kell keresnie, illetve találnia arra, hogy hogyan lehet ezeket a kishajókat a magyar Duna-szakaszra lebocsátani, leengedni.

A másik igen súlyos kérdés az árvízvédelem kérdése. A törvényjavaslat nagyon helyesen tartalmazza a Vásárhelyi-terv egyes részeit - a teljes egészét sajnálatos módon nem -, azonban a Duna kérdését teljes egészében mellőzi. Holott 2002-ben és 2006-ban rendkívüli helyzetet éltünk át, és úgy gondolom, éppen a 2002-es és 2006-os árvíz indokolttá tehette volna, hogy a minisztérium átgondolja a dunai védelmi rendszer kérdését, és a Vásárhelyi-tervhez hasonlóan egy dunai árvédelmi fejlesztési tervet is legalább elkezdjen.

A következő hiányosság véleményem szerint rendkívül súlyos, amire ismételten szeretném felhívni a figyelmet. Készül egy program a Duna-Tisza közti homokhátság problémáinak a megoldására. Itt arról van szó, hogy a talajvízszint folyamatosan csökken, és valamilyen vízpótlást kell kiépíteni. A területrendezési terv lehetőséget biztosít az önkormányzatok számára, hogy bányatavakat létesítsenek a térségben. Ez talán kis problémának tűnik, de egy-egy bányató megnyitása újabb vízfelületeket eredményez, ami rendkívül jelentős mértékben megnöveli a párolgást, ez pedig egyértelműen a talajvízszint drasztikus süllyedéséhez vezet, ami a térség problémáinak a növelését fogja eredményezni. Tehát az egyik oldalon beleöntünk egy zsák pénzt ebbe a problémába, a másik oldalon pedig teljesen felelőtlenül és meggondolatlanul szabad kezet adunk a térség gazdasági és politikai erői számára, hogy ezt a problémát elmélyítsék.

Mindezek azt támasztják alá, hogy ez az országos területrendezési terv, bár nagyon nagy munka van benne, mégsem hozta meg azt az eredményt, ami elvárható lenne, éppen ezért a sport- és turisztikai bizottság kisebbsége nem tartja általános vitára alkalmasnak az előterjesztést.

Köszönöm szépen a figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai