Készült: 2020.08.05.15:14:51 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
25 20 2018.10.01. 5:03  19-22

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az idősek világnapja alkalmából sok szeretettel köszöntöm szüleim és nagyszüleim korosztályát. Azokat a generációkat, amelynek tagjai voltak azok, akik két kézzel felépítették hazánkat. Ma ők már nyugdíjasok, akik ledolgozott éveik után méltán várják el, hogy megfelelő anyagi körülmények között nyugodt, békés életet élhessenek.Ez a jogos elvárás azonban sokszor elmarad a valóságtól. A nyugdíjas-társadalom egyharmada létminimum alatt él, és közel fele szegénynek tekinthető. Egy ilyen helyzetben egy gondoskodó állam számtalan intézkedést tesz az idősek életének javításáért, de sajnos Magyarország ebből a szempontból 2008 óta semmiképp sem nevezhető gondoskodó államnak.

Ekkor kezdődött az idősek és a nyugdíjasok helyzetének romlása. Mint ismert, a Szocialista Párt alatt a 13. havi nyugdíj elvételével, a nyugdíjkorhatár emelésével kezdődött ez a történet. Mindez folytatódott a jelenlegi kormány alatt, a 3000 milliárd forintos magán-nyugdíjbiztosítási vagyon elvételével, a szolgálati és korkedvezményes nyugdíj megszüntetésével. Lehetne sorolni azokat az intézkedéseket, amelyek kedvezőtlenül érintették a mai időseket, a nyugdíjas-társadalmat. Ugyanis a nyugdíjak vásárlóértéke egyre inkább csökken, és egyáltalán nem tud lépést tartani a bérek növekedésével.

Közismert, hogy ma Magyarországon az általános inflációhoz kötött nyugdíjemelés létezik. A nyugdíjak folyamatos értékvesztése azért zajlik, mert eleve a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított infláció kellene hogy alapja legyen a nyugdíjemelésnek. Ezért rengetegen részesülnek olyan megalázóan alacsony nyugellátásban, ami az alapvető megélhetést sem teszi lehetővé.

Mindeközben a szakadék egyre nő, az emelések mértékét csak a luxusnyugdíjban részesülők érezhetik meg. 3 százalékos emelés egy 60 ezer forintos nyugdíj esetében 1800 forintot jelent, egy 1 milliós juttatás esetében 30 ezer forintot.

A Jobbik ezért elengedhetetlennek tartja a kis és közepes nyugdíjban részesülők kedvező, differenciált nyugdíjemelését. Ezzel rövid távon el kell érni, hogy a legkisebb öregségi nyugdíj ne lehessen 50 ezer forintnál kevesebb. Határozott véleményünk szerint a bérektől való leszakadás megszüntetése hosszabb távon a magyar indexálással érhető el. Ennek lényege, hogy a nyugdíjemelés mértékét egyrészt a nyugdíjasok által fogyasztott termékek árnövekedése, másrészt a reálbérek együttesen határoznák meg.

Tisztelt Ház! A Jobbik régi követelése, hogy a tisztességesen felnevelt, taníttatott gyermekek után nyugdíj-kiegészítés járjon. Ez egy fontos igazságtalanságot orvosolna, a megbecsülést jelentené azok számára, akik vállalják a gyermeknevelés nehézségeit. Ezen felül a társadalmi szemléletváltozásnak is fontos eleme lenne.

Tisztelt Ház! Vannak munkakörök, amelyek annyira megterhelőek, hogy azok sem tudják elvégezni már közel 60 évesen, akik mindezt el szeretnék végezni. Kilátástalan helyzetbe kerül rengeteg olyan magyar munkavállaló, aki 55-60 éves korában veszíti el a munkahelyét. A Jobbik ezért tartja fontosnak, hogy a férfiak számára is legyen lehetőség nyugdíjba vonulni 40 év munka után. A család egységét is erősítené, ha a férfiak 40 ledolgozott év után feleségükkel együtt élvezhetnék a nyugdíjat, és többet foglalkozhatnának unokáikkal.

Végezetül az időseknek biztonságra van szükségük. A jelzőrendszeres segítségnyújtást modernizálni kell. Elérhetővé kell válnia mindenki számára. Elengedhetetlen az ápolási díj emelése és a szociális szférában dolgozók bérének emelése. Az idősotthonba költözőknek méltó elhelyezésre van szükségük. Azonnal el kell indítani egy idősotthon-építési és -bővítési programot, hiszen jelenleg is több mint 28 ezren várnak arra, hogy bentlakásos idősellátásban részesülhessenek.

Jelenleg a kormányzat az uniós átlagnál jóval alacsonyabb összegeket költ a nyugdíjakra.

(13.40)

Míg az uniós átlag a GDP 11 százalékát teszi ki, Magyarországon ez már csak 9 százalék, és jövőre mindössze 8,5 százalék lesz. Van tehát elmaradása a magyar államnak, amit minél hamarabb pótolni kell. Az idősek világnapja alkalmából erre hívjuk fel a figyelmet. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
43 120 2018.11.26. 2:05  119-126

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Christian Wulff, a Német Szövetségi Köztársaság elnöke 2012-ben lemondott magas posztjáról, mert ajándék repülőutakat fogadott el, ráadásul ezért cserébe néhány dolgot el is intézett ezeknek a személyeknek. Az USA ENSZ-nagykövet asszonya pár héttel ezelőtt mondott le ugyancsak magas posztjáról, pedig ő a vagyonbevallásában is közzétette azokat az ajándékokat, amiket kapott különböző barátaitól. A demokráciákban a világ minden pontján természetes, hogy azok a közszereplők, akik ilyen ajándékokat fogadnak el, lemondanak a posztjukról. Vannak ezek a nagyon fontos személyek  és van ön, miniszterelnök úr. Ők tisztességesen vállalták a következményeket, és lemondtak a pozíciójukról, míg ön büszke arra, hogy harminc éve, bár eltitkolva, de folyamatosan fogad el gazdag vállalkozóktól repülőutakat. Ám az ön büszkeségét pont az árnyalja, hogy a vagyonbevallásában eddig ez nem szerepelt. Legújabban pedig már igyekszik olyan személyeket is begyűjteni az országba, akik korrupció vádjával lettek elítélve a saját országukban.

Miniszterelnök Úr! Ön egy pillanatra sem érzi úgy, hogy ezekkel a tevékenységekkel nemcsak önmagát járatja le, hanem egész hazánkat, egész nemzetünket? Kérdezem miniszterelnök urat: fenntartja-e állítását, miszerint büszke a harminc évig titkolt magánrepülőzésére? Fenntartja-e, hogy ezek után is törvénytelen módon az önt szolgáló milliárdosok ajándékát fogadja el? S végezetül: kíván-e újabb korrupcióért elítélt közszereplőket hazánkba telepíteni? Várom válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
43 124 2018.11.26. 1:14  119-126

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Bátor válasz volt, miniszterelnök úr, meg kell hagyni. (Derültség a Jobbik soraiban.) Az ön nyolc éve bebizonyította, hogy a korrupció mértéke egyenes arányban áll egy ország pusztulásával. Miközben a korrupt rendszere felemésztette a gazdasági lehetőségeinket, odajutottunk, hogy már nem Nyugat-Európát kell utolérnünk, hanem Romániát, amely négyszer gyorsabban fejlődött az elmúlt 18 évben. (Felzúdulás a kormánypártok soraiban.) Négyszer gyorsabban gazdagodtak a román állampolgárok, mint a magyar állampolgárok (Zaj a kormánypárti oldalon.), nézzék meg a statisztikákat, kedves képviselőtársaim! Bizony, ki gépen száll fölébe, annak csak térkép e táj, és a fellegek felett jogosan lehet azt gondolni, hogy a magyar embereket halálukig lehet dolgoztatni. Jogosan gondolhatja úgy, miniszterelnök úr, hogy egy évben 14 hónapon át kell dolgoztatni a magyar munkavállalókat, jogosan érezheti úgy, hogy ezt addig teheti, amíg semmilyen komoly társadalmi hatása ennek a történetnek nem lesz. És komolyan gondolhatja azt is, hogy fel lehet tölteni tíz- és százezrekkel a hiányzó magyarokat. Miniszterelnök úr, ha mégis meggondolják magukat a magyarok, és nem kívánják halálra dolgozni magukat, ön hova fog repülni? (Taps a Jobbik soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
76 134 2019.06.20. 12:54  1-163

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Jelenlévők! Kicsit sajnálom, hogy Böröcz László elmondott beszéde a baloldalhoz hangzott el, de a baloldal nincs itt, úgyhogy nem tudtak tanulni ezekből a dolgokból, pedig sok mindenben egyet tudunk érteni azzal a kormányzással kapcsolatban, ami akkor jellemezte Magyarországot. De hozzá kell tennünk, hogy nekünk nem jobb a véleményünk a jelenlegi kormányzásról sem. Mások a különbségek, más attitűdök jellemzik nyilván a mostani kormányzást, de az, hogy az ország nem megy jó irányba, azt azért mi úgy érezzük, hogy elmondhattuk az előző nyolc évről, és elmondhatjuk a mostani kilenc évről is. Nyilván most nem tíz évvel ezelőtti költségvetésről kell beszélnünk, hanem a jelenlegi költségvetésről. Hallgatva a vitát a mai nap során, azért jól látszódott, hogy kormányzati képviselők részéről komoly optimizmus jelenik meg sok esetben, helyi szinten is. Én csak egyet emelek ki, mert példával tudok ezáltal előjönni egy javaslatunkkal kapcsolatban. Hallgattam Becsó Zsolt képviselő urat  aki már nincs itt  Nógrád megyével kapcsolatban, és nagyon optimista jelzőket tett az elmúlt kilenc évnek az időszakára, miközben Nógrád megye GDP-aránya a magyar arányokhoz képest a 43 százalékot éri el jelen pillanatban, és a legeslegeslegutolsó régióhoz tartozik. Bulgáriában van a 281. helyen lévő régió az Európai Unióban, amelyik a legszegényebb, és pontosan ezekkel az adatokkal büszkélkedhet maga Nógrád megye is. Nem így volt egyébként, hozzá kell tennem kilenc vagy húsz évvel ezelőtt, természetesen. Ez bizony jelentős mértékben az elmúlt kilenc évnek az eredménye volt.

Csak hogy még érzékeltessem, hogy miről is van szó: megnéztem, 2017-ben mennyi lakásépítési engedélyt adtak Északkelet-Magyarországon hasonló városokban, és azt látom, hogy Miskolcon 395  2017, még nem futott fel akkor olyan mértékben az építőipar , Egerben 258, Nyíregyházán 616. És mit gondolnak, mennyi volt Salgótarjánban? Jó lenne, ha ilyenkor egy kicsit interaktív lenne egy ilyen beszélgetés, de nem lehet, de megmondom: három darab. Tehát ezzel szerintem úgy mindent elárultam Nógrád megyének az állapotáról, miközben egyébként pedig gyönyörű fényesre lett festve annak a megyének az állapota, ami tényleg a legnagyobb gyarmati sorban van az egész Európai Unió területén, mert odajuttatta ez a kormányzat, ez az ország, ez a közösség tulajdonképpen.

És ugye, itt merül fel bennem jogosan az a gondolat, hogy nagyon örülünk annak, hogy 90 millió forintot falufejlesztési programra ad a kormányzat, de ha ezt elosztjuk a nagyjából 2500 településre, ahol ezt szét kell majd osztani, ez 35 millió forintot jelent. 35 millió forint semmit nem ér, hozzá kell tennem, egyetlenegy település életében sem, esetleg egy játszóteret fel tudnak építeni, és ezzel le is zajlott a történet. Mi azt látjuk folyamatosan, fokozatosan, hogy önöknek igazi vidékpolitikája nincsen, alapvetően a multinacionális cégeket egy-egy területre betelepítik, azok odavonzzák a lakosságot, ezzel is erősítve, hogy vidékről elszívják a még ott lévő munkaerőt, de helyben kis- és középvállalkozások nem jönnek létre. És a kormányzat sem teszi meg azokat a lépéseket, aminek köszönhetően munkahelyeket teremthetnek, és nem a közmunkára gondolok.

Csak egy nagyon gyors példa: ha elindult volna már az, amit követeltünk régóta, hogy egy idősotthon-fejlesztési program induljon el a falvakban, akkor, kérem szépen, legalább 10 ezer idős embernek tudnánk ellátást biztosítani; 30 ezren várnak arra, hogy ebbe az ellátásba bekerüljenek, de ennél jóval többen egyébként, és 4 ezer embernek adnánk munkát a falvakban. Biztos vagyok benne, hogy ez a 90 milliárd forint, ami el lesz költve, nem fog 4 ezer embernek hosszú-hosszú évtizedekre  mert idős ember addig lesz, amíg ember él a Földön  munkát adni az elkövetkező időszakban.

És igen, ilyenkor sajnos fel kell vázolni egy olyan szörnyű víziót, amikor azt látja az ember, hogy most még csak a magyar települések 10 százaléka az, ahol minden harmadik-negyedik ház összeomlóban van, szó szerint összeomlóban van, húsz év múlva a 60 százaléka lesz olyan település, ahol minden harmadik ház össze fog omolni. Tanyavilággá fog változni Magyarország! Szóval, itt óriási, súlyos kérdések merülnek fel.

De igazából, amiről én beszélni akartam, az azért mégiscsak a nyugdíjrendszer, hiszen ez jobban hozzám tartozik, ezzel foglalkozom már 16 éve, és mindenki tudja, hogy a Jobbiknak egy nagyon fontos követelése az, hogy a férfiaknál legyen lehetőség arra, ami a nőknél is megadatott, hogy 40 év munkaviszony után, ha választják, ha úgy gondolják, nyugdíjba vonulhassanak. Aztán persze, természetesen akár vissza is mehetnek a munkaerőpiacra, hiszen a kormányzat hozott olyan intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően viszonylag könnyen és kedvezően visszamehetnek a munkaerőpiacra. Bele tudnék menni, hogy mi a rossz egyébként ott is ebben a rendszerben, de most nem megyek bele a részletekbe, hogy hogyan lehetne azt is egyébként jócskán javítani.

De a lényeg az, hogy önök most már kilenc éve, mióta Európában teljesen példátlan és egyedülálló módon eltörölték a korai nyugdíjaztatás intézményét, nem hoztak a helyébe semmit. És ez a legfájóbb, ez a legszörnyűbb magyar férfiak millióinak a számára. Hogyhogy nem lehet egyszer végre megérteni az országgyűlési képviselőknek, akik persze, tudom, hogy nem ilyen munkát végeznek, hogy nem lehet 65 évesen lehozni a 150 kilós beteget a tizedik emeletről, mert nem működik a lift, vagy a negyedik emeletről, mert nincsen lift a mentősöknek?! Hol tudják ezt elképzelni?

(18.50)

Hol tudják ezt elképzelni? Hol tudják elképzelni, hogy a 65 éves tűzoltó a 30 kilós felszereléssel felrohan a tizedik emeletre? Ez a legkegyetlenebb jelenleg Magyarországon, az Orbán-rendszerben, ami leginkább leszivárog a mindennapi életbe. Nagyon szeretnénk, hogyha most már komolyan vennék ezt az óriási és égető problémát, és nem a halálba küldenék a férfiakat, gyakorlatilag már a nyugdíj előtt. Erről már többször beszéltünk. Ennek nyilván van anyagi vonzata is természetesen, tudjuk jól, hogy nem is túlságosan kevés, de azért hozzá kell tennem, mi sem szállnánk el és nem olyan rendszerben gondolkodunk, hogy ezt hirtelen mindenki megkapja, hanem nyilvánvalóan egy fokozatos bevezetését kell ennek a rendszernek majd elképzelni valamilyen úton-módon az elkövetkező időszakban.

És csak halkan jegyzem meg, senki ne mondja azt, hogy Európában egy nyugdíjemelési hullám van, mert nincs! Van, ahol emelnek, van, ahol csökkentenek. Ne felejtsük el: Lengyelországban csökkentették a nyugdíjkorhatárt, Horvátországban, Portugáliában pont az a 40 év, pont az a rendszer működik, amit én most itt elmondtam, és a férfiak 40 év után mehetnek nyugdíjba. Olaszországban éppen most vezették be azt a magyar fordításban kicsit humorosnak mondható nyugdíjrendszert, hogy aki százas, az elmehet nyugdíjba, aminek köszönhetően akár 35-38 éves munkaviszonnyal is elmehet valaki nyugdíjba. Ez egy érdekes és egy kicsit talán bonyolult rendszer így hirtelen. Csak jelzem a példákat  vagy Franciaország, ahol ugyancsak csökkentették a nyugdíjkorhatárt , hogy bizony egyáltalán nem egyedülálló dolog ez, hogy ezt bevezessük akár itthon, Magyarországon.

Engedjék meg, hozzánk, a Jobbikhoz rengeteg olyan e-mail, megkeresés érkezik, amit elképesztő helyzetben lévő férfiak írnak le nekünk, és párat engedjenek meg, hogy idézzek is, lehetőleg a legrövidebbeket.

Az egyik úr azt írja: „A 49. évemet kezdem a munka világában, ebből 30 év folyamatos három műszak, 46 évig egy munkahelyen, kerámiaiparban. Most már mint rehabos foglalkoztatott négy órában vagyok ott, a szervezetem feladta, még másfél év a megemelt nyugdíjkorhatárig. Minden esélyem megvan rá, hogy ne érjem meg. Kelle még több indok?” Egy másik férfi: „43 év MÁV fizikai munka. Gyermeknevelés négyéves korától, ugyanis az anya fiatalon meghalt. Még öt év a nyugdíjig, ha megérem.”

Itt külön ki szeretném emelni azt a férfiakat érintő elképesztő diszkriminatív helyzetet, hogy ha a férfi neveli a gyermekeit, mert valami történt, itt speciel egy szerencsétlenség, egy haláleset, és nevel három gyermeket vagy akárhány gyermeket, az a férfi és a gyerekei, mert még hogy a férfi, az már önök szerint haljon meg, mert már 50 vagy 60 éves, de azok a kisgyerekek, akik iskolába járnak, nem kapják meg azokat a támogatásokat, mintha anya nevelné őket, na, ez aztán a csimborasszója az egész rendszernek, amit felépítettek. 10 ezer  tízezer!  olyan férfi van majdnem kereken Magyarországon, aki valamilyen oknál fogva saját maga neveli a két, három és négy gyerekét, mert ezeket gyűjtöttem ki, nem az egy-két gyermekeseket, és nem tudnak azokkal a lehetőségekkel élni, amivel szerencsés esetben egy nő, hála istennek, tud élni, és természetesen a gyermekeit abból a megemelt összegből vagy elengedett adóból, járulékokból és a többi tudja nevelni az elkövetkező időszakban. Jó párat olvashatnék fel, nincsen túl sok időm, ezért most ettől el is tekintenék.

Még nagyon röviden szeretnék beszélni arról  önmagában a nyugdíjrendszerről órákig tudnék beszélni értelemszerűen , hogy az azért jól látható, és ezt sokan mások is elmondták itt a padsorokban, hogy elindult, méghozzá nagyon komoly mértékben a nyugdíjas-elszegényedés. Ez köszönhető annak, hogy a nyugdíjak reálértéke nem követi a béreknek a reálértékét, sőt, nemhogy a reálértéket nem éri el ma már Magyarországon a nyugdíjemelés mértéke, hanem az alatt van. Hiszen nem az alapján számítjuk a nyugdíjemelést, hogy megnézzük, hogy egy nyugdíjas mit fogyaszt, milyen termékeket fogyaszt, hogy neki az élelmiszer, a gyógyszer sokkal fontosabb, mint az, hogy a Lamborghininek az ára emelkedike 3 százalékkal az adott évben, vagy a hasonló dolgoknak.

Az általános infláció szerint emeljük ezeket a nyugdíjakat, ami magyarul semmi mást nem jelent, mint minden évben, látjuk, az élelmiszereknek jóval magasabb emelkedését, most 5,6, nem 2,9 lesz, mint a nyugdíjaknál, és még sorolhatnám a dolgokat. Minden évben fokozatosan, 1-2 százalékkal minimum csökken a nyugdíjaknak a vásárlóértéke. Ez tíz év alatt már 10-20 százalék lesz. 60 ezer meg 80 ezer forintos nyugdíjnál képzeljük már el, hogy hova süllyednek le szegény szerencsétlen emberek, akik ilyen alacsony nyugdíjjal mentek nyugdíjba, és folyamatosan csökken állandóan a reálértéke ezeknek a nyugdíjaknak!

Ezért a Jobbiknak nagyon határozott követelése, hogy új nyugdíjrendszerre van szükség, legyen differenciált nyugdíjrendszer, igenis, az alacsony, átlagos nyugdíjakat nagyobb mértékben kell megemelni, mint az önök által létrehozott, sok millió forintos nyugdíjak értékét. Hiszen önök vezették be, Európában megint csak egyedülálló módon  csak a magyar kuriózumokat sorolom , hogy eltörölték a nyugdíjplafon intézményét.

Innentől kezdve most már 3 millió forintos a legmagasabb nyugdíj, ha jól számoltam, hat év múlva 10 millió forint havi nyugdíjat fog majd a legszerencsésebb ember kapni Magyarországon. A másik oldalon ott lesz az, hogy valaki pedig 50-60 ezer forintos vagy 28 500 forintos  mert nem emeltük meg, még azóta sem, ez is követelésünk egyébként, hogy ez már tényleg tarthatatlan , tehát ilyen elképesztő alacsony nyugdíjat kap valaki, a másik oldalon pedig akár 10 millió forintos havi nyugdíj lesz. Ne akarjunk ilyen világot építeni!

Tudom, hogy kevesen vannak itt most képviselőtársaim, de szerintem valamennyire azért át tudják érezni azt, amiről én beszélek, és látnak ilyen idős embereket a saját környezetükben, olyanokat, akik a falvakban, a városokban, 40-50 év munka után a téeszekben és egyéb más munkahelyeken szinte belegörnyedtek a munkába. Segítsünk rajtuk, ne hagyjuk magukra őket!

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
82 10 2019.07.08. 5:16  9-12

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Lengyelország és Magyarország történelme sok esetben szinte megegyezik egymással, sokszor volt érdemes tanulnunk egymástól a történelem folyamán. Így van ez most is, jelenünkben. Hasonló helyzetben vagyunk az Európai Unióban, és ezért érdemes most nekünk lengyel testvéreinkre figyelnünk. Annak idején a lengyelek, a rendszerváltás idején Magyarországot tartották példaképnek, hiszen gazdaságilag messze előttük jártunk. Azonban eltelt 30 év, és az utóbbi 10 évben már leköröztek minket jócskán lengyel testvéreink, ma már nekünk érdemes őket figyelnünk, milyen intézkedéseket teszünk, milyen társadalmi változások történnek Lengyelországban.

(11.30)

Lengyelországban egyre feszültebb a helyzet a migránsmunkások és a lengyel emberek között. Rengeteg, több mint másfél millió, főleg ukrán származású migránsmunkás érkezett az országba, és vette el azoknak a fiataloknak a helyét, akik 1,7 milliónyian kivándoroltak Lengyelországból.

A lengyel kormány hazafias cselekedetként megtette azt a nagyon komoly lépést, hogy bejelentette, eltörli a 26 év alatti fiatalok esetében a személyi jövedelemadót, a 18 százalékos adót, amelynek köszönhetően egyik pillanatról a másikra 18 százalékkal növekszik a lengyel fiatalok bére. Teszi ezt azért, mert szeretné, hogyha a lengyel családok nem szakadnának széjjel, hogyha a lengyel fiatalok, a lengyel emberek fájdalma nem Nyugat-Európában teljesedne ki a család hiánya miatt. Nos, szerintünk, a Jobbik szerint ez egy nagyon példamutató lépés.

Ezzel párhuzamba kell vonnunk a jelenlegi Orbán-kormánynak az ez irányú intézkedéseit. Míg Lengyelországban 186 milliárd forintot tesz ki magyar pénzre fordítva ez a költség, illetve ez a kiadás vagy bevételhiány, addig nálunk a kormány pár évvel ezelőtt 100 millió forintot kívánt arra költeni, hogy a fiatalokat hazahozza Magyarországra. Szent meggyőződésünk, hogy egy valóban nemzeti kormány mindent megtesz azért, hogy hazahozza a kivándorolt magyarokat, hogy csökkentse a fájdalmukat, hogy a családok ne szakadjanak széjjel, és egy valóban nemzeti kormányfő nem kalandvágynak nevezi ezt a fájdalmat, ezt a nehézséget, ami sok százezer ember számára a mindennapok világa.

Mi azt követeljük önöktől a lengyel kormány intézkedéseinek a keretében és annak ismerete mentén, hogy tegyenek hasonló határozott lépéseket. Ne fogadják be továbbra is tömegesen a migránsmunkások százezreit. Ma Magyarországra indiai, pakisztáni, mongol, kínai, ukrán és sorolhatnánk még tovább, hány náció érkezik azért, hogy itt dolgozzon, annak fényében, teszem hozzá, hogy önök voltak azok, akik három évvel ezelőtt kiplakátolták az egész országot a migránsoknak, hogy nem vehetik el a magyar emberek munkáját. Hozzáteszem, se írni, se olvasni nem tudtak magyarul, miközben magyarul volt ez kiplakátolva. Három éve még ezt ígérték a magyar lakosságnak. Eltelt három év, és tömegesen állami propagandával, állami támogatással  mint Ukrajnában, ahol 500 millió forintot költött el a magyar állam csak reklámra, hogy jöjjenek ide Belső-Ukrajnából a dolgozók  önök most pont az ellenkezőjét teszik, amit három évvel ezelőtt a magyar embereknek mondtak.

Követeljük önöktől, hogy tegyenek hasonló lépéseket! Legyen az Magyarországon is, hogy a 26 év alatti fiataloknak a személyi jövedelemadóját elengedik, ezzel itthon tartva őket. És ne migránsmunkásszállókra költsenek fejenként 5 millió forintot egy migránsmunkás befogadásáért, hanem ebből a pénzből építsenek inkább bérlakásokat a fiataloknak, hogy ne kelljen külföldre menniük.

Ha már oly sok migránsmunkás érkezik be Magyarországra, mint Tiszaújvárosba, ahol az ezer migránsmunkás mellett a 15 ezres városba még 3 ezer török vendégmunkás érkezik a napokban, ha már ez történik, akkor igenis követeljük azt, hogy vezessék be az idegenrendészeti adót azokra a cégekre, amelyek kimondottan migránsmunkások tömegeit alkalmazzák, és ebből az adóból addig, amíg a migránsmunkások száma ilyen magas Magyarországon és sok-sok településen, ezeken a településeken állítsák fel az idegenrendészeti őrséget, amely a fegyelmet fenn tudja tartani (Az elnök csenget.), hiszen már nap mint nap érkeztek arról hírek, hogy nemcsak Lengyelországban, hanem Magyarországon is növekszik a feszültség a migránsmunkások és a helyi lakosság között. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
92 112-114 2019.11.11. 2:14  111-120

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Elfogadom.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megadom a szót Sneider Tamás képviselő, alelnök úrnak.

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mennyit ér önöknek a szociális dolgozók megbecsülése? Úgy néz ki, körülbelül annyit, hogy a szociális ágazatban az elmúlt időszakban már tízezer dolgozó döntött a munkabeszüntetésről. Ők már nem a most meghirdetett sztrájkra készülnek, ők már elhagyták a szakmájukat az elmúlt időszakban. Kilenc éve folyik a hitegetés. Kilenc éve ígérték meg, hogy haladéktalanul visszaállítják a szakma megbecsülését.

(13.50)

A megbecsülés az asztal alatti pótlékokkal vagy kompenzáció formájában garasokat jelentett az ágazatnak. A garasoskodás oda vezetett, hogy kilenc év alatt lecsökkent az egész ágazat bére. Mára az ágazatban dolgozó szakemberek bére annyira elszakadt a magyar átlagbértől, hogy az már a megélhetésüket veszélyezteti. Idén januárban a márciusra kihirdetett sztrájkra reagálva jelentős bérfelzárkóztatást ígértek. A sokadik mézesmadzagot húzták el az egyre szegényebb dolgozók előtt, de megint nem történt semmi. Kilenc éven át hittek, reménykedtek, küzdöttek a szociális ágazat dolgozói, és továbbra sem kaptak szinte semmit. Önök most a törvények mögé bújnak, és ha kell, akár még a megfélemlítéstől sem riadnak vissza, és most a november 13-ára meghirdetett sztrájkot az elégséges szolgáltatás álarca mögé bújva sunyi módon próbálják ellehetetleníteni. Annyi, de annyi megaláztatás érte már a szociális szférában dolgozókat, hogy nehéz szavakba önteni.

Kérdezem államtitkár urat, hogy mit várnak cserébe a dolgozóktól. November 13-án a szakma meghirdette a szociális szakmai önmegbecsülés napját, és fokozzák a sztrájkkészültséget. Államtitkár úr, meddig teszik ezt még ezekkel az emberekkel? Kérem, a lelkiismeretére hallgatva most válaszoljon számomra. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
92 118 2019.11.11. 1:11  111-120

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Államtitkár Úr! Ma egy szociális dolgozó bére 50 kiló sertéshússal ér fel. Ennyit tud hazavinni az az anyuka, aki ezen a területen dolgozik, a négyfős családjának, 40 dekát tud adni egy gyermeknek, ha nem vesz semmit, ha nem költ rezsire, ha nincsen telefonja, és még sorolhatnám tovább. De a valóságban 10 deka sertéshúst tud lerakni ma egy szociális dolgozó anyuka a családja asztalára fejenként. Ott tartunk, mintha a világháború után lenne a szociális szakma, vagy állna Magyarország helyzete. Ez a hatalmas nagy szörnyűség! Erre nem kapunk választ. Ezért elégedetlenek a szociális dolgozók, ezért próbálnak tüntetni folyamatosan, amit önök megakadályoznak, hogy ellehetetlenítsék őket. Nagyon kérem államtitkár urat, próbálja elmagyarázni a kormánynak, hogy tarthatatlan a helyzet, ezt nem lehet tovább viselni ezeknek az embereknek, ezt a megaláztatást. De azt kérem, hogy legalább 50 százalékos béremelést, nem bérpótlékot, nem mindenféle kiegészítést, ami után sok minden nem jár, hanem 50 százalékos béremelést kell adni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a szociális szférában dolgozóknak. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
132 186 2020.05.25. 5:30  185-186

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Arról a generációról szeretnék most szólni, amely a második világháború után és az ’56-os szabadságharc után a saját két kezével építette fel az országot. Ma ők már többségükben nyugdíjasok, akik a ledolgozott éveik után méltán várják el, hogy megfelelő anyagi körülmények között, nyugodtan, békésen tölthessék időskorukat. Ez a jogos elvárás azonban sokszor elmarad a valóságtól. A nyugdíjas-társadalom egyharmada létminimum alatt él, és legalább a fele szegénynek tekinthető. Ilyen helyzetben egy gondoskodó állam számtalan intézkedést tesz az idős emberek életének javításáért, de sajnos Magyarország ebből a szempontból 2008 óta semmiképp sem nevezhető gondoskodó államnak.

(14.40)

Ekkor kezdődött az idősek és nyugdíjasok helyzetének romlása. Mint ismert, miután bevezette a Szocialista Párt a 13. havi nyugdíjat, pár év után ezt el is vette, majd a nyugdíjkorhatárt megemelték, és folytatódott ez a mostani kormány alatt, amikor a 3000 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyont elvették, a szolgálati és korkedvezményes nyugdíjat megszüntették, a munkaadói nyugdíjjárulék eltörlésével együtt.

Sorra lehetne venni ezeket a kedvezőtlen intézkedéseket, de nézzük inkább azt, mit lehet tenni egy gondoskodó államnak, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke ne csökkenjen, sőt lépést tartson a bérek emelkedésével. Közismert, hogy ma Magyarországon az általános inflációhoz kötött nyugdíjemelés létezik. A nyugdíjak folyamatos értékvesztése azért zajlik, mert eleve a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított infláció kellene hogy az alapja legyen a nyugdíjemelésnek. Ezért rengetegen részesülnek olyan megalázóan alacsony nyugdíjellátásban, ami az alapvető megélhetést sem teszi lehetővé. Miközben a szakadék egyre nő, az emelések mértékét igazából csak a luxusnyugdíjakban részesülők érezhetik meg, mikor évente 2-3 százalékkal emelik a nyugdíjakat. A Jobbik ezért elengedhetetlennek tartja a kis- és közepes nyugdíjban részesülők azonnali, kedvező, differenciált nyugdíjemelésének a bevezetését. Ezzel rövid távon nyilván el kell érni azt is, hogy az öregségi nyugdíj legkisebb összege 50 ezer forintnál ne lehessen kevesebb.

Határozott véleményünk szerint a bérektől való leszakadás megszüntetése hosszabb távon a magyar indexálás bevezetésével érhető el. Ezt már hosszú-hosszú évek óta hangoztatom itt a Parlament falai között. Ennek lényege, hogy a nyugdíjemelés mértékét egyrészt a nyugdíjasok által fogyasztott termékek, vagyis az úgynevezett nyugdíjas fogyasztói kosár árnövekedése, másrészt a reálbér emelkedése együtt határozza meg. A Jobbik régi követelése, hogy a tisztességesen felnevelt, tanított gyermekek után nyugdíj-kiegészítést fizessen az állam. Ez egy fontos igazságtalanságot orvosolna, és egyben megbecsülést jelentene azok számára, akik vállalják a gyermeknevelés terheit, vállalják, hogy a magyar jövő érdekében mindent megtesznek azért, hogy a Kárpát-medencében magyar szó ezer év múlva is ugyanúgy elhangozhasson, mint most.

Vannak munkakörök, amelyek annyira megterhelők, hogy azokat nem tudja elvégezni egy 65 éves munkavállaló. Sorolhatnám sorra, sokszor elmondtam már a Parlament falai között. A Jobbik ezért továbbra is fontosnak tartja, hogy a férfiak számára legyen lehetőség nyugdíjba vonulni 40 év munkaviszony után. Ezzel a család egységét is lehetne erősíteni, és a férfiak a 40 ledolgozott év után együtt lehetnének a feleségükkel, a családjukkal, az unokáikkal, mielőtt már nem lenne erre lehetőségük.

Végezetül az időseknek biztonságra van szükségük. Ezért a jelzőrendszeres segítségnyújtást modernizálni kell, elérhetővé kell tenni mindenki számára. Elengedhetetlen az ápolási díj összegének további növelése, és ami mostanában sokszor elhangzik a koronavírus-járvány miatt is, a szociális szférában dolgozók bérének emelése.

S végezetül nagyon fontos, hogy idősotthon-építési és -bővítési programot kell végrehajtani Magyarországon. 28 ezren várnak arra, hogy ilyen intézményekbe kerülhessenek, és teszem hozzá, most, ezekben a vírusos időkben fontos, hogy ezek az intézmények jól is tudjanak működni, és azokat a tapasztalatokat, sajnos sokszor rossz tapasztalatokat, amilyen események történtek az elmúlt időszakban, alkalmazni kell, annak a megakadályozását mindenképp be kell vezetni az idősotthonok területén.

Egy szó, mint száz, sokáig lehetne sorolni az időseket érintő kérdéseket. Igenis, azt követeljük, azt követelem a magyar kormánytól, a magyar államtól, hogy foglalkozzon megfelelően az idős korosztállyal, és adja meg azt a tisztességes megélhetést a számukra, amit megérdemelnek az eltöltött munkás évek után. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)