Készült: 2020.08.13.02:45:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap (2019.11.11.), 112-114. felszólalás
Felszólaló Sneider Tamás (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  112 - 114  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Elfogadom.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megadom a szót Sneider Tamás képviselő, alelnök úrnak.

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mennyit ér önöknek a szociális dolgozók megbecsülése? Úgy néz ki, körülbelül annyit, hogy a szociális ágazatban az elmúlt időszakban már tízezer dolgozó döntött a munkabeszüntetésről. Ők már nem a most meghirdetett sztrájkra készülnek, ők már elhagyták a szakmájukat az elmúlt időszakban. Kilenc éve folyik a hitegetés. Kilenc éve ígérték meg, hogy haladéktalanul visszaállítják a szakma megbecsülését.

(13.50)

A megbecsülés az asztal alatti pótlékokkal vagy kompenzáció formájában garasokat jelentett az ágazatnak. A garasoskodás oda vezetett, hogy kilenc év alatt lecsökkent az egész ágazat bére. Mára az ágazatban dolgozó szakemberek bére annyira elszakadt a magyar átlagbértől, hogy az már a megélhetésüket veszélyezteti. Idén januárban a márciusra kihirdetett sztrájkra reagálva jelentős bérfelzárkóztatást ígértek. A sokadik mézesmadzagot húzták el az egyre szegényebb dolgozók előtt, de megint nem történt semmi. Kilenc éven át hittek, reménykedtek, küzdöttek a szociális ágazat dolgozói, és továbbra sem kaptak szinte semmit. Önök most a törvények mögé bújnak, és ha kell, akár még a megfélemlítéstől sem riadnak vissza, és most a november 13-ára meghirdetett sztrájkot az elégséges szolgáltatás álarca mögé bújva sunyi módon próbálják ellehetetleníteni. Annyi, de annyi megaláztatás érte már a szociális szférában dolgozókat, hogy nehéz szavakba önteni.

Kérdezem államtitkár urat, hogy mit várnak cserébe a dolgozóktól. November 13-án a szakma meghirdette a szociális szakmai önmegbecsülés napját, és fokozzák a sztrájkkészültséget. Államtitkár úr, meddig teszik ezt még ezekkel az emberekkel? Kérem, a lelkiismeretére hallgatva most válaszoljon számomra. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  112 - 114  Következő    Ülésnap adatai