Készült: 2020.08.13.02:54:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

76. ülésnap (2019.06.20.), 134. felszólalás
Felszólaló Sneider Tamás (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 12:54


Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Jelenlévők! Kicsit sajnálom, hogy Böröcz László elmondott beszéde a baloldalhoz hangzott el, de a baloldal nincs itt, úgyhogy nem tudtak tanulni ezekből a dolgokból, pedig sok mindenben egyet tudunk érteni azzal a kormányzással kapcsolatban, ami akkor jellemezte Magyarországot. De hozzá kell tennünk, hogy nekünk nem jobb a véleményünk a jelenlegi kormányzásról sem. Mások a különbségek, más attitűdök jellemzik nyilván a mostani kormányzást, de az, hogy az ország nem megy jó irányba, azt azért mi úgy érezzük, hogy elmondhattuk az előző nyolc évről, és elmondhatjuk a mostani kilenc évről is. Nyilván most nem tíz évvel ezelőtti költségvetésről kell beszélnünk, hanem a jelenlegi költségvetésről. Hallgatva a vitát a mai nap során, azért jól látszódott, hogy kormányzati képviselők részéről komoly optimizmus jelenik meg sok esetben, helyi szinten is. Én csak egyet emelek ki, mert példával tudok ezáltal előjönni egy javaslatunkkal kapcsolatban. Hallgattam Becsó Zsolt képviselő urat  aki már nincs itt  Nógrád megyével kapcsolatban, és nagyon optimista jelzőket tett az elmúlt kilenc évnek az időszakára, miközben Nógrád megye GDP-aránya a magyar arányokhoz képest a 43 százalékot éri el jelen pillanatban, és a legeslegeslegutolsó régióhoz tartozik. Bulgáriában van a 281. helyen lévő régió az Európai Unióban, amelyik a legszegényebb, és pontosan ezekkel az adatokkal büszkélkedhet maga Nógrád megye is. Nem így volt egyébként, hozzá kell tennem kilenc vagy húsz évvel ezelőtt, természetesen. Ez bizony jelentős mértékben az elmúlt kilenc évnek az eredménye volt.

Csak hogy még érzékeltessem, hogy miről is van szó: megnéztem, 2017-ben mennyi lakásépítési engedélyt adtak Északkelet-Magyarországon hasonló városokban, és azt látom, hogy Miskolcon 395  2017, még nem futott fel akkor olyan mértékben az építőipar , Egerben 258, Nyíregyházán 616. És mit gondolnak, mennyi volt Salgótarjánban? Jó lenne, ha ilyenkor egy kicsit interaktív lenne egy ilyen beszélgetés, de nem lehet, de megmondom: három darab. Tehát ezzel szerintem úgy mindent elárultam Nógrád megyének az állapotáról, miközben egyébként pedig gyönyörű fényesre lett festve annak a megyének az állapota, ami tényleg a legnagyobb gyarmati sorban van az egész Európai Unió területén, mert odajuttatta ez a kormányzat, ez az ország, ez a közösség tulajdonképpen.

És ugye, itt merül fel bennem jogosan az a gondolat, hogy nagyon örülünk annak, hogy 90 millió forintot falufejlesztési programra ad a kormányzat, de ha ezt elosztjuk a nagyjából 2500 településre, ahol ezt szét kell majd osztani, ez 35 millió forintot jelent. 35 millió forint semmit nem ér, hozzá kell tennem, egyetlenegy település életében sem, esetleg egy játszóteret fel tudnak építeni, és ezzel le is zajlott a történet. Mi azt látjuk folyamatosan, fokozatosan, hogy önöknek igazi vidékpolitikája nincsen, alapvetően a multinacionális cégeket egy-egy területre betelepítik, azok odavonzzák a lakosságot, ezzel is erősítve, hogy vidékről elszívják a még ott lévő munkaerőt, de helyben kis- és középvállalkozások nem jönnek létre. És a kormányzat sem teszi meg azokat a lépéseket, aminek köszönhetően munkahelyeket teremthetnek, és nem a közmunkára gondolok.

Csak egy nagyon gyors példa: ha elindult volna már az, amit követeltünk régóta, hogy egy idősotthon-fejlesztési program induljon el a falvakban, akkor, kérem szépen, legalább 10 ezer idős embernek tudnánk ellátást biztosítani; 30 ezren várnak arra, hogy ebbe az ellátásba bekerüljenek, de ennél jóval többen egyébként, és 4 ezer embernek adnánk munkát a falvakban. Biztos vagyok benne, hogy ez a 90 milliárd forint, ami el lesz költve, nem fog 4 ezer embernek hosszú-hosszú évtizedekre  mert idős ember addig lesz, amíg ember él a Földön  munkát adni az elkövetkező időszakban.

És igen, ilyenkor sajnos fel kell vázolni egy olyan szörnyű víziót, amikor azt látja az ember, hogy most még csak a magyar települések 10 százaléka az, ahol minden harmadik-negyedik ház összeomlóban van, szó szerint összeomlóban van, húsz év múlva a 60 százaléka lesz olyan település, ahol minden harmadik ház össze fog omolni. Tanyavilággá fog változni Magyarország! Szóval, itt óriási, súlyos kérdések merülnek fel.

De igazából, amiről én beszélni akartam, az azért mégiscsak a nyugdíjrendszer, hiszen ez jobban hozzám tartozik, ezzel foglalkozom már 16 éve, és mindenki tudja, hogy a Jobbiknak egy nagyon fontos követelése az, hogy a férfiaknál legyen lehetőség arra, ami a nőknél is megadatott, hogy 40 év munkaviszony után, ha választják, ha úgy gondolják, nyugdíjba vonulhassanak. Aztán persze, természetesen akár vissza is mehetnek a munkaerőpiacra, hiszen a kormányzat hozott olyan intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően viszonylag könnyen és kedvezően visszamehetnek a munkaerőpiacra. Bele tudnék menni, hogy mi a rossz egyébként ott is ebben a rendszerben, de most nem megyek bele a részletekbe, hogy hogyan lehetne azt is egyébként jócskán javítani.

De a lényeg az, hogy önök most már kilenc éve, mióta Európában teljesen példátlan és egyedülálló módon eltörölték a korai nyugdíjaztatás intézményét, nem hoztak a helyébe semmit. És ez a legfájóbb, ez a legszörnyűbb magyar férfiak millióinak a számára. Hogyhogy nem lehet egyszer végre megérteni az országgyűlési képviselőknek, akik persze, tudom, hogy nem ilyen munkát végeznek, hogy nem lehet 65 évesen lehozni a 150 kilós beteget a tizedik emeletről, mert nem működik a lift, vagy a negyedik emeletről, mert nincsen lift a mentősöknek?! Hol tudják ezt elképzelni?

(18.50)

Hol tudják ezt elképzelni? Hol tudják elképzelni, hogy a 65 éves tűzoltó a 30 kilós felszereléssel felrohan a tizedik emeletre? Ez a legkegyetlenebb jelenleg Magyarországon, az Orbán-rendszerben, ami leginkább leszivárog a mindennapi életbe. Nagyon szeretnénk, hogyha most már komolyan vennék ezt az óriási és égető problémát, és nem a halálba küldenék a férfiakat, gyakorlatilag már a nyugdíj előtt. Erről már többször beszéltünk. Ennek nyilván van anyagi vonzata is természetesen, tudjuk jól, hogy nem is túlságosan kevés, de azért hozzá kell tennem, mi sem szállnánk el és nem olyan rendszerben gondolkodunk, hogy ezt hirtelen mindenki megkapja, hanem nyilvánvalóan egy fokozatos bevezetését kell ennek a rendszernek majd elképzelni valamilyen úton-módon az elkövetkező időszakban.

És csak halkan jegyzem meg, senki ne mondja azt, hogy Európában egy nyugdíjemelési hullám van, mert nincs! Van, ahol emelnek, van, ahol csökkentenek. Ne felejtsük el: Lengyelországban csökkentették a nyugdíjkorhatárt, Horvátországban, Portugáliában pont az a 40 év, pont az a rendszer működik, amit én most itt elmondtam, és a férfiak 40 év után mehetnek nyugdíjba. Olaszországban éppen most vezették be azt a magyar fordításban kicsit humorosnak mondható nyugdíjrendszert, hogy aki százas, az elmehet nyugdíjba, aminek köszönhetően akár 35-38 éves munkaviszonnyal is elmehet valaki nyugdíjba. Ez egy érdekes és egy kicsit talán bonyolult rendszer így hirtelen. Csak jelzem a példákat  vagy Franciaország, ahol ugyancsak csökkentették a nyugdíjkorhatárt , hogy bizony egyáltalán nem egyedülálló dolog ez, hogy ezt bevezessük akár itthon, Magyarországon.

Engedjék meg, hozzánk, a Jobbikhoz rengeteg olyan e-mail, megkeresés érkezik, amit elképesztő helyzetben lévő férfiak írnak le nekünk, és párat engedjenek meg, hogy idézzek is, lehetőleg a legrövidebbeket.

Az egyik úr azt írja: „A 49. évemet kezdem a munka világában, ebből 30 év folyamatos három műszak, 46 évig egy munkahelyen, kerámiaiparban. Most már mint rehabos foglalkoztatott négy órában vagyok ott, a szervezetem feladta, még másfél év a megemelt nyugdíjkorhatárig. Minden esélyem megvan rá, hogy ne érjem meg. Kelle még több indok?” Egy másik férfi: „43 év MÁV fizikai munka. Gyermeknevelés négyéves korától, ugyanis az anya fiatalon meghalt. Még öt év a nyugdíjig, ha megérem.”

Itt külön ki szeretném emelni azt a férfiakat érintő elképesztő diszkriminatív helyzetet, hogy ha a férfi neveli a gyermekeit, mert valami történt, itt speciel egy szerencsétlenség, egy haláleset, és nevel három gyermeket vagy akárhány gyermeket, az a férfi és a gyerekei, mert még hogy a férfi, az már önök szerint haljon meg, mert már 50 vagy 60 éves, de azok a kisgyerekek, akik iskolába járnak, nem kapják meg azokat a támogatásokat, mintha anya nevelné őket, na, ez aztán a csimborasszója az egész rendszernek, amit felépítettek. 10 ezer  tízezer!  olyan férfi van majdnem kereken Magyarországon, aki valamilyen oknál fogva saját maga neveli a két, három és négy gyerekét, mert ezeket gyűjtöttem ki, nem az egy-két gyermekeseket, és nem tudnak azokkal a lehetőségekkel élni, amivel szerencsés esetben egy nő, hála istennek, tud élni, és természetesen a gyermekeit abból a megemelt összegből vagy elengedett adóból, járulékokból és a többi tudja nevelni az elkövetkező időszakban. Jó párat olvashatnék fel, nincsen túl sok időm, ezért most ettől el is tekintenék.

Még nagyon röviden szeretnék beszélni arról  önmagában a nyugdíjrendszerről órákig tudnék beszélni értelemszerűen , hogy az azért jól látható, és ezt sokan mások is elmondták itt a padsorokban, hogy elindult, méghozzá nagyon komoly mértékben a nyugdíjas-elszegényedés. Ez köszönhető annak, hogy a nyugdíjak reálértéke nem követi a béreknek a reálértékét, sőt, nemhogy a reálértéket nem éri el ma már Magyarországon a nyugdíjemelés mértéke, hanem az alatt van. Hiszen nem az alapján számítjuk a nyugdíjemelést, hogy megnézzük, hogy egy nyugdíjas mit fogyaszt, milyen termékeket fogyaszt, hogy neki az élelmiszer, a gyógyszer sokkal fontosabb, mint az, hogy a Lamborghininek az ára emelkedike 3 százalékkal az adott évben, vagy a hasonló dolgoknak.

Az általános infláció szerint emeljük ezeket a nyugdíjakat, ami magyarul semmi mást nem jelent, mint minden évben, látjuk, az élelmiszereknek jóval magasabb emelkedését, most 5,6, nem 2,9 lesz, mint a nyugdíjaknál, és még sorolhatnám a dolgokat. Minden évben fokozatosan, 1-2 százalékkal minimum csökken a nyugdíjaknak a vásárlóértéke. Ez tíz év alatt már 10-20 százalék lesz. 60 ezer meg 80 ezer forintos nyugdíjnál képzeljük már el, hogy hova süllyednek le szegény szerencsétlen emberek, akik ilyen alacsony nyugdíjjal mentek nyugdíjba, és folyamatosan csökken állandóan a reálértéke ezeknek a nyugdíjaknak!

Ezért a Jobbiknak nagyon határozott követelése, hogy új nyugdíjrendszerre van szükség, legyen differenciált nyugdíjrendszer, igenis, az alacsony, átlagos nyugdíjakat nagyobb mértékben kell megemelni, mint az önök által létrehozott, sok millió forintos nyugdíjak értékét. Hiszen önök vezették be, Európában megint csak egyedülálló módon  csak a magyar kuriózumokat sorolom , hogy eltörölték a nyugdíjplafon intézményét.

Innentől kezdve most már 3 millió forintos a legmagasabb nyugdíj, ha jól számoltam, hat év múlva 10 millió forint havi nyugdíjat fog majd a legszerencsésebb ember kapni Magyarországon. A másik oldalon ott lesz az, hogy valaki pedig 50-60 ezer forintos vagy 28 500 forintos  mert nem emeltük meg, még azóta sem, ez is követelésünk egyébként, hogy ez már tényleg tarthatatlan , tehát ilyen elképesztő alacsony nyugdíjat kap valaki, a másik oldalon pedig akár 10 millió forintos havi nyugdíj lesz. Ne akarjunk ilyen világot építeni!

Tudom, hogy kevesen vannak itt most képviselőtársaim, de szerintem valamennyire azért át tudják érezni azt, amiről én beszélek, és látnak ilyen idős embereket a saját környezetükben, olyanokat, akik a falvakban, a városokban, 40-50 év munka után a téeszekben és egyéb más munkahelyeken szinte belegörnyedtek a munkába. Segítsünk rajtuk, ne hagyjuk magukra őket!

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai