Készült: 2020.08.05.18:56:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

132. ülésnap (2020.05.25.), 186. felszólalás
Felszólaló Sneider Tamás (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:30


Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Arról a generációról szeretnék most szólni, amely a második világháború után és az ’56-os szabadságharc után a saját két kezével építette fel az országot. Ma ők már többségükben nyugdíjasok, akik a ledolgozott éveik után méltán várják el, hogy megfelelő anyagi körülmények között, nyugodtan, békésen tölthessék időskorukat. Ez a jogos elvárás azonban sokszor elmarad a valóságtól. A nyugdíjas-társadalom egyharmada létminimum alatt él, és legalább a fele szegénynek tekinthető. Ilyen helyzetben egy gondoskodó állam számtalan intézkedést tesz az idős emberek életének javításáért, de sajnos Magyarország ebből a szempontból 2008 óta semmiképp sem nevezhető gondoskodó államnak.

(14.40)

Ekkor kezdődött az idősek és nyugdíjasok helyzetének romlása. Mint ismert, miután bevezette a Szocialista Párt a 13. havi nyugdíjat, pár év után ezt el is vette, majd a nyugdíjkorhatárt megemelték, és folytatódott ez a mostani kormány alatt, amikor a 3000 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyont elvették, a szolgálati és korkedvezményes nyugdíjat megszüntették, a munkaadói nyugdíjjárulék eltörlésével együtt.

Sorra lehetne venni ezeket a kedvezőtlen intézkedéseket, de nézzük inkább azt, mit lehet tenni egy gondoskodó államnak, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke ne csökkenjen, sőt lépést tartson a bérek emelkedésével. Közismert, hogy ma Magyarországon az általános inflációhoz kötött nyugdíjemelés létezik. A nyugdíjak folyamatos értékvesztése azért zajlik, mert eleve a nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított infláció kellene hogy az alapja legyen a nyugdíjemelésnek. Ezért rengetegen részesülnek olyan megalázóan alacsony nyugdíjellátásban, ami az alapvető megélhetést sem teszi lehetővé. Miközben a szakadék egyre nő, az emelések mértékét igazából csak a luxusnyugdíjakban részesülők érezhetik meg, mikor évente 2-3 százalékkal emelik a nyugdíjakat. A Jobbik ezért elengedhetetlennek tartja a kis- és közepes nyugdíjban részesülők azonnali, kedvező, differenciált nyugdíjemelésének a bevezetését. Ezzel rövid távon nyilván el kell érni azt is, hogy az öregségi nyugdíj legkisebb összege 50 ezer forintnál ne lehessen kevesebb.

Határozott véleményünk szerint a bérektől való leszakadás megszüntetése hosszabb távon a magyar indexálás bevezetésével érhető el. Ezt már hosszú-hosszú évek óta hangoztatom itt a Parlament falai között. Ennek lényege, hogy a nyugdíjemelés mértékét egyrészt a nyugdíjasok által fogyasztott termékek, vagyis az úgynevezett nyugdíjas fogyasztói kosár árnövekedése, másrészt a reálbér emelkedése együtt határozza meg. A Jobbik régi követelése, hogy a tisztességesen felnevelt, tanított gyermekek után nyugdíj-kiegészítést fizessen az állam. Ez egy fontos igazságtalanságot orvosolna, és egyben megbecsülést jelentene azok számára, akik vállalják a gyermeknevelés terheit, vállalják, hogy a magyar jövő érdekében mindent megtesznek azért, hogy a Kárpát-medencében magyar szó ezer év múlva is ugyanúgy elhangozhasson, mint most.

Vannak munkakörök, amelyek annyira megterhelők, hogy azokat nem tudja elvégezni egy 65 éves munkavállaló. Sorolhatnám sorra, sokszor elmondtam már a Parlament falai között. A Jobbik ezért továbbra is fontosnak tartja, hogy a férfiak számára legyen lehetőség nyugdíjba vonulni 40 év munkaviszony után. Ezzel a család egységét is lehetne erősíteni, és a férfiak a 40 ledolgozott év után együtt lehetnének a feleségükkel, a családjukkal, az unokáikkal, mielőtt már nem lenne erre lehetőségük.

Végezetül az időseknek biztonságra van szükségük. Ezért a jelzőrendszeres segítségnyújtást modernizálni kell, elérhetővé kell tenni mindenki számára. Elengedhetetlen az ápolási díj összegének további növelése, és ami mostanában sokszor elhangzik a koronavírus-járvány miatt is, a szociális szférában dolgozók bérének emelése.

S végezetül nagyon fontos, hogy idősotthon-építési és -bővítési programot kell végrehajtani Magyarországon. 28 ezren várnak arra, hogy ilyen intézményekbe kerülhessenek, és teszem hozzá, most, ezekben a vírusos időkben fontos, hogy ezek az intézmények jól is tudjanak működni, és azokat a tapasztalatokat, sajnos sokszor rossz tapasztalatokat, amilyen események történtek az elmúlt időszakban, alkalmazni kell, annak a megakadályozását mindenképp be kell vezetni az idősotthonok területén.

Egy szó, mint száz, sokáig lehetne sorolni az időseket érintő kérdéseket. Igenis, azt követeljük, azt követelem a magyar kormánytól, a magyar államtól, hogy foglalkozzon megfelelően az idős korosztállyal, és adja meg azt a tisztességes megélhetést a számukra, amit megérdemelnek az eltöltött munkás évek után. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai