Készült: 2020.10.21.15:37:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

334. ülésnap, 122. felszólalás
Felszólaló Dr. Hende Csaba (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás honvédelmi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:11

Felszólalások:  <<  122  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HENDE CSABA honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, hogy felidézte azt a hősies küzdelmet, amelyet az önkéntesekkel, más fegyveres testületek hivatásos állományával együtt a Magyar Honvédség is végzett a kora nyári nagy dunai árvíz idején: egy olyan árhullámot sikerült lényegében veszteség nélkül kivédekeznünk, amilyet még soha nem láttunk, és amely árhullám számos más helyen emberéleteket és hatalmas anyagi áldozatokat is követelt.

Ebben a küzdelemben több mint 1400 önkéntes tartalékos katonánk vett részt. Ez azért figyelemre méltó, mert amikor 2010 kora nyarán, a kormány hivatalba lépését követően az észak-magyarországi árvíz idején feltette a kérdést a miniszterelnök, hogy hány tartalékost tudok kivezényelni a gátakra, akkor jelentettem, hogy tizennyolcat. Tizennyolcezret? - csillant fel a miniszterelnök szeme. Nem, 18 főt.

Szétverték a Magyar Honvédség tartalékerejét (Dr. Vadai Ágnes: Nana! Csak az igazat!), és el kell mondanunk és meg kell állapítanunk, hogy a rendszerváltoztatás óta a legnagyobb képességnövekedés a magyar haderő, a Magyar Honvédség életében az önkéntes tartalékos rendszer felállítása. A számok magukért beszélnek. Lényegében nem volt bevethető tartalékos katonánk, időközben a számuk meghaladta az ötezret. Ez rendkívül nagy eredmény.

Megerősítve az ön által elmondottakat: egyre több fiatal vállal tartalékos szolgálatot. A 30 év alattiak aránya 2012-ben még csak 3 százalék volt, jelenleg 10 százaléknál tartunk. '13 nyarán pedig a nyári alapkiképzést már ötször annyian teljesítették, mint 2012-ben. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Hét egyetemmel és főiskolával kötöttünk már együttműködési szerződést. Ez is ott van a számok mögött.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  122  >>    Ülésnap adatai