Készült: 2020.10.30.16:55:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

334. ülésnap, 120. felszólalás
Felszólaló Dr. Tarnai Richárd (KDNP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:07

Felszólalások:  <<  120  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TARNAI RICHÁRD (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! Legutóbb az árvízi védekezéskor tapasztalhattuk a tartalékos honvédek felbecsülhetetlen erejét, hiszen ott voltak valóban a gátakon, és olyan munkát végeztek, amit nélkülük nem tudott volna más ilyen hatékonyan és ilyen szakszerűen elvégezni, és az önkéntesekkel összefogva sikerült megóvni az országot az árvíztől.

Itt, a gáton merült fel az a kérdés sokakban, vajon miért van az, hogy békeidőben sokan felteszik a kérdést, hogy mi szükség van egyáltalán honvédelmi költségvetésre, miért kell helikoptereket beszerezni. Aztán amikor jön a víz és jön az ár, akkor például azt tapasztalhattuk Pest megyében, Szigetmonostoron, hogy ha nem lettek volna a honvédek és nem lettek volna azok a helikopterek, amelyek reggeltől estig, gyakorlatilag 0-24 órás szolgálatban látták el a feladatukat, akkor nem lehetett volna megvédeni Szigetmonostort, és nem tudom, hogy a homokzsákokat hogy tudtuk volna elvinni a helyszínre.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Tehát a honvédekre nemcsak békeidőben és nemcsak háborúban van szükség, hanem folyamatosan. Tavaly országos toborzásról lehetett hallani, és úgy tudom, hogy az önkéntesek száma szinte a nulláról került fölépítésre, most pedig, ha jól tudom, már több százan vagy akár több ezren is vannak ebben a rendszerben.

A gólyatáborok hallgatósága arról számolt be, hogy a toborzóirodák megjelentek ott is, és hál' istennek, egyre több fiatal szeretne részt venni tartalékos honvédként ezekben a feladatokban, legyen szó akár veszélyhelyzetről, akár pedig békeidőről. Az is jó dolog, hogy az adott kormányhivatalok munkaügyi központjaival nagyon jó kapcsolat alakult ki a honvédség részéről, ezért amikor ilyen helyzet van, akkor együtt tud működni az állam minden egyes része, a honvédség, az államigazgatás, a közigazgatás is.

Kérdezem miniszter urat: tisztelt miniszter úr, milyen tapasztalatokról tud beszámolni a honvédelmi tárca az önkéntes tartalékos rendszer egészét és a fiatalok megszólítását illetően.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  120  >>    Ülésnap adatai