Készült: 2020.07.13.01:21:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

245. ülésnap (2012.12.03.), 36-38. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:15


Felszólalások:  Előző  36 - 38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön nyilván azért tért el az előre leadott szövegtől, mert tudta, hogy lehet, hogy visszautasítják az ön interpellációját, ha ilyesfajta megjegyzéseket tesz, de azért egy-két dologra hadd utaljak azon kívül, ami az ön leírt, előre leadott szövegében volt.

Egyrészről visszautasítom azt, hogy ön határon túli temetésekkel kapcsolatban egyes emberek alapvető kegyeleti jogait is visszavonná, és megtagadná tőlük azt a lehetőséget, hogy végakaratuknak megfelelően egykori magyar földben nyugodjanak. Van erről egy Antigoné nevű dráma. Abban erről bővebben olvashat, hogy mennyire jár a végtisztesség mindenki számára.

Másrészről pedig, amikor ön azt mondja, hogy kényszerből írnak alá a Jobbikkal együtt különböző indítványokat, és az előző felszólalási körben Bárándy képviselő úr is szemérmesen nem a Jobbik javaslatához csatlakozott, amit Gaudi-Nagy Tamás mondott elsőként, hanem Schiffer frakcióvezető úrhoz (Dr. Bárándy Gergely: Merthogy Schiffer javaslata volt, csak azért...), mert így szebben hangzik, hogy nem a Jobbik javaslatára csatlakoznak föl, hanem az LMP-ére, nos tehát, nem azért működnek önök együtt a Jobbikkal ezekben a kérdésekben, mert megfosztotta volna önöket bármitől is az új Házszabály vagy a kétharmados többség. A '94-es Házszabály szerint is ugyanilyen minimumlimitek lettek volna, ami '94-ben, az önök ideje alatt került ide, a Ház asztalára, és az önök támogató szavazatával lett a Ház belső működési rendje. Ennyit arról, tisztelt képviselő úr, amit az első részben mondott.

Ami a határon túli magyarok kérdését illeti, én őszintén örülök, hogy az MSZP is elkezdett foglalkozni a határon túli magyarokkal, csak az nem előnyös, tisztelt képviselő úr, amikor erdélyi magyar politikusok szavait önök kezdik el magyarázni, és amikor nem mondanak valamit, akkor önök abba belemagyaráznak valamit, hogy azt ők hogyan gondolták; és itt, a magyar parlamentben kezdik azt el értelmezni, hogy hogyan hangzottak el igazából a határon túli szavak. Tudja, ez az, amit mi nem akartunk folytatni, hogy Budapestről mondják meg, hogy mi a határon túli magyaroknak a politikája, milyen nézetet kell képviselniük, itt dőljenek el határon túli magyarokkal kapcsolatos kérdések.

Ami a határon túli magyar pártok versengését illeti, valóban ilyen a demokrácia, hogy vannak bizonyos kérdések, amelyekben különböző nézetek alakulnak ki, és vannak olyan helyzetek, amikor valóban két-három párt is verseng ugyanannak a csoportnak a szavazataiért. Határon túl is ilyen indult el, hiszen vannak pártcsaládok nemzetközi téren is, és egyik az egyikhez, másik a másikhoz húz inkább. Egy ilyesfajta versenyhelyzet alakul ki, amelyik a demokrácia velejárója, tisztelt képviselő úr, nem külső beavatkozás következménye. Sokszor inkább az a külső beavatkozás következménye, ha csak egy párt marad, mint ahogy itt, a parlamentben is volt olyan idő, amikor csak egy párt létezett. Tehát az a lényeg, hogy minél hatékonyabban képviseljék a határon túli magyarok az ottani magyarok érdekeit. És az pedig az adott szituáción és a politikai pártok helyzetfelismerésén alapul, hogy ezt együtt teszik, összefogva, közösen, vagy pedig külön-külön, egymással versengve.

A jelenlegi román kormány összeállításánál és a mostani politikai helyzet miatt valóban egy új helyzet állt elő a korábbi hónapok vagy évek román politikai helyzetével kapcsolatban, és ez indokolhatja valóban az ottani magyar pártok összefogását. És ha ezt az együttműködést prioritásnak tekintik, akkor ezt a szellemiséget a magyar kormánypárt vagy kormánypártok mondták, ha ön figyelt a miniszterelnök úr nyári tusnádfürdői beszédére vagy más megnyilatkozásokra, ezt tudják támogatni.

Ugyanakkor ön más határon túli területekkel kapcsolatban teljesen valótlan állításokat tesz. Egyrészről az ukrajnai választásokkal kapcsolatban ön olyan pártot mond győztesnek, amelyik nem is indult a választáson, hiszen az UMDSZ nem vett részt a választásokon, Gajdos István a Régiók Pártjának, tehát egy ukrán pártnak a listáján indult. Ez a párt 72 mandátumot szerzett (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), ő a 74. helyen volt. Bocsánat, igyekszem rövidre fogni.

A Vajdasági Magyar Szövetség... (Felzúdulás és közbeszólások az MSZP padsoraiból, többek között: Elnök úr!)

ELNÖK: Államtitkár úr, kénytelen rövidre fogni, mert lejárt az ideje!

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Igen. Bocsánat, hogy az érdemi részre nem jutott idő, mert ön annyira eltért az interpellációs szövegétől, de szerintem még folytatni fogjuk.

Köszönöm a türelmét. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

(14.20)
Felszólalások:  Előző  36 - 38  Következő    Ülésnap adatai