Készült: 2020.10.30.07:35:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

334. ülésnap (2013.12.09.), 86. felszólalás
Felszólaló Z. Kárpát Dániel (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azáltal, hogy a devizahitel-károsultak helyzete továbbra sem került teljes körű megoldás alá, Magyarországon egy olyan helyzet állt elő, amely éppen a következő ciklus gazdaságpolitikáját vágja agyon, teszi tönkre, mindez pedig egy olyan klímában zajlik, amikor az úgynevezett bankolási költségek egyes felmérések szerint 2012 második negyedévétől mintegy 42 százalékkal növekedtek Magyarországon. Ugyanez az arányszám az Európai Unió átlagában, jellemzően nyugati gazdaságokban pedig 1-2 százalék környékén volt.

Látható tehát, hogy a bankrendszer érintett tagjainak a kifosztó szivattyúja továbbra is működik, miközben azt is láthatjuk, hogy a kormányzat folyamatosan húzza az időt, mindig vár valamire, valamilyen hivatkozási alappal kerüli a teljes körű megoldás kivitelezését, mint amilyen, mondjuk, a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása lenne.

Szeptemberben szó szerint azt mondták, hogy november 1-jéig a bankok kössenek új, immár tisztességes szerződést az ügyfelekkel, mert ha nem, akkor önöknek készen áll a károsultakat megmentő csomagjuk, amit csak be kell nyújtani a parlament elé. Az eredmény ismeretes: egy óriási, hatalmas nagy nulla.

Másodsorban: most éppen december közepéig várnak a Kúria állásfoglalására, amellyel kapcsolatban teljes körű megoldást szintén nem várhatunk, hiszen ez a politikum dolga lenne, a törvényhozás dolga lenne, hiszen a bankok csak az erőből és a törvényekből értenek, semmi másból.

Harmadsorban pedig beszédes módon már most az Alkotmánybírósághoz fordultak újabb állásfoglalásért, így állandóan lesz hivatkozási alapjuk arra nézve, hogy miért csak egy-egy szerencsésebb kört segítsenek meg. És ne sorolják nekünk fel újra, hogy volt végtörlesztés, van árfolyamgát, mi tisztán látjuk, hogy a szerencsésebb és kisebb rétegeknek valamifajta későbbre történő teheráthárítást foganatosítottak, de teljes körű megoldást nem.

A kérdés tehát az, hogy (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) meddig hárítják másra a felelősséget (Az elnök ismét csenget.), és mikor hajlandóak az utolsó forintig elszámoltatni a bankokat a bűntetteikért. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  86  Következő    Ülésnap adatai