Készült: 2020.12.02.07:48:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

101. ülésnap (1999.11.12.), 87. felszólalás
Felszólaló Dr. Orosz Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  87  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Van egy nem túl szerencsés és nem is mindig igaz, de az adott helyzetben feltétlenül igaznak tűnő magyar szólás: úgy szól, hogy csak az ökör következetes magához.

Azért említem ezt, hiszen ez az egész téma úgy került az asztalra, hogy valamikor a választások után, de még ki nem nevezett miniszterelnökként Orbán Viktor úr, vélhetőleg sugallatra - elképzelhető, és a hírek szerint Sümeghy úr sugallatára - tett egy nem teljesen precíz kijelentést a kamarákkal kapcsolatosan. Most ennek a végrehajtását látjuk, és őszintén szólva riadalommal tölt el, hogy végig nem gondolt miniszterelnöki kijelentéseknek ilyen következményei lehetnek; gondoljunk csak az atomfegyverekkel kapcsolatos nyilatkozatra.

De most ide visszatérve, úgy jár el a kormány, mint a gyerek, aki a puzzle-játékban mindenáron be akarja erőszakolni egy helyre az oda nem illő kis darabkát. Ugyanis a kamara nem önmagában áll, hanem egy intézményrendszer részeként, a gazdaságirányítás részeként, más egységekkel, területfejlesztéssel, önkormányzatokkal összhangban működik, és ez különösen igaz az agrárügyeket illetően, ahol ráadásul még ott vannak a terméktanácsok és a rendtartás intézményei is. Ebbe beerőltetni egy oda nem illőt, azt gondolom, hogy csak az egésznek a rovására lesz lehetséges, tönkremegy a puzzle-játék.

Megítélésem szerint nem az a kérdés, hogy milyen kamara kell a kormánynak. A kormány etatista politikát folytat; a kormánynak semmilyen kamarára, semmilyen önkormányzatra nincsen szüksége. Egyetlenegy dolognak hisz: a saját gondolatainak. Mégis azonban, hogyha nem tudja megszüntetni - márpedig úgy tűnik, hogy nem tudja megszüntetni, mert a gazdaság és a külföldi példák talán erősek -, akkor legalább azt el akarja intézni, hogy a saját emberei üljenek oda. Kérem, erről szól ez a törvényjavaslat, és kérem, gondolják végig, hogy hova vezet ez az út!

Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  87  Következő    Ülésnap adatai