Készült: 2020.12.03.01:42:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

101. ülésnap (1999.11.12.), 85. felszólalás
Felszólaló Herényi Károly (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:40


Felszólalások:  Előző  85  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HERÉNYI KÁROLY (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én azt gondolom, hogy a '94-es törvénnyel kapcsolatban a legnagyobb probléma az, hogy nem lett betartva. A be nem tartásból következően, amiért az MSZP akkori kormányát meglehetősen nagy felelősség terheli, kialakult egy helyzet, és ez a mostani új törvény ezt a rossz helyzetet akarja valamilyen módon, szerintem nem túl szerencsés módon kezelni, ahelyett, hogy arra törekedne, hogy az eredeti törvényt valahogy tartsuk be.

Ha a kamaráknak, amelyeknek Nyugaton, a nyugati gazdasági életben - függetlenül a rendszertől, hogy kötelező tagság, nem kötelező - nagyon nagy szerepük van az egész gazdaság működtetése szempontjából, nem adunk megfelelő jogköröket, akkor az egész dolog komolytalanná válik. Ezért fordulhatott elő, hogy '94 után, amikor nem kaptak pénzt, nem kaptak eszközt, nem kaptak hatáskört, akkor valóban hivatásos mozgalmárok jelentek meg egy csomó helyen - tisztelet a kivételnek -, akikkel nem politikai bajom van, mert ettől még csinálhatnák jól is, amit csinálnak, csak nagyon rosszul tették idáig, ezért kéne őket valahogy onnan elmozdítani.

De a lényeg az, hogy a kamarákat inkább megerősíteni kéne, és a törvénybe olyan garanciákat beépíteni, hogy vezető posztra csak olyan ember kerülhessen, aki oda igazából méltó. Teljesen mindegy, hogy politikailag milyen színezetű, a szakmai háttere legyen meg. Ennek egyetlenegy módja van, ha a kamarák jogkörét oly mértékben bővítjük, ahogy ez Nyugat-európában szokásos, és a rendszer önmagától ki fog alakulni és működni fog.

A mi módosító javaslataink zöme ez irányba próbálja ezt a törvényt módosítani és elvinni, mert ezt látjuk egyetlen lehetséges megoldásnak. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  85  Következő    Ülésnap adatai