Készült: 2020.10.21.03:42:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

83. ülésnap (2011.04.11.),  163-166. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:42


Felszólalások:   155-162   163-166   167-170      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Áttérünk a kérdésekre.

Józsa István, a Magyar Szocialista Párt képviselője, kérdést kíván feltenni a nemzetgazdasági miniszternek: "Drága a benzin? Szidják a kormányt!" címmel. Józsa István képviselő urat illeti a szó.

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Szijjártó Péter, Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök szóvivője belekiabálta az éterbe, hogy: "Drága a benzin, szidják bátran a kormányt!" Akkor 300 forint körül volt a benzinár, ma egyharmaddal több. Az a kérdésem, hogy miért nem tesz semmit a kormány? Ugyanis a jus murmurandi önmagában, hogy drágának tartják a benzint, még nem segít a versenyképességi hátrány leküzdésében, és nem segít azon, hogy sok ember számára megfizethetetlen a 400 forintos benzinár.

Az MSZP egy hónappal ezelőtt beadta a jövedéki adó csökkentésére vonatkozó javaslatát. Az uniós jogszabályok lehetővé tennének egy 22 forintos üzemanyagár jövedékiadó-csökkentést. Nagyon szeretnénk, ha erre megszületne a kormány döntése.

Mitől függ az üzemanyag ára? Függ a beszerzési ártól, az importártól. Itt megáll a Fidesz felelőssége, mert elrontotta az elmúlt egy évben a forint árfolyamát. Most egy kicsit javult, de egy évig nagyon rossz volt. Függ a feldolgozástól - rá kellene nézni a MOL körmére! Ki tudja, hogy mi történik a MOL-ban? Ki tudja, hogy egy olyan cégben mi történik, amelyik nem állami cég, igazából nem is részvénytársaság olyan értelemben, hogy a tőzsdei szabályok szerint ellenőrizni lehetne; ez Energia Hivatal ellenőrizhetné.

És marad a harmadik eszköz, az adó, ami közvetlenül a kormány kezében van, amivel csökkenthetné az üzemanyag árait - miért nem teszi? Talán csak nem arra akar hivatkozni, hogy a költségvetési szigor az oka, amikor több mint 500 milliárd forintot kiengedett személyi jövedelemadó címén a legjobban keresők számára? Most a szegény emberek nem tudják megvenni a benzint. Tessék csökkenteni az adót! Erre vonatkozik a kérdésem, hogy mikor következik ez be.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Szatmáry Kristóf államtitkár úrnak.

SZATMÁRY KRISTÓF nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, a kormányt lehet szidni, csak el kellene dönteni, hogy melyiket, vagyis hogy ki felelős alapvetően azért (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.), hogy mekkora a benzin jövedéki adója.

Csak emlékeztetném a képviselő urat, de szerintem pontosan olyan jól tudja, mint én, hogy a nemzeti együttműködés kormánya nemhogy emelte volna az üzemanyagok jövedéki adóját, ellenben egy olyan megállapodást kötött (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Csökkentsétek!) 2011. január 1-jétől a kereskedelmi gázolajak tekintetében, amely lehetőséget adott arra, hogy 6 és fél forintot egyébként a fuvarozók vissza tudjanak igényelni a jövedéki adóból.

Ezzel szemben az önök kormánya az elmúlt másfél évben kétszer emelte a jövedéki adót: 2009. július 1-jén (Folyamatos közbeszólások az MSZP padsoraiból, többek között Szűcs Erika: Akkor se volt ilyen drága! - Az elnök csenget.) a benzint 6, a gázolajat 5, 2010. január 1-jétől 11 és a gázolajat 7 forinttal emelte. Tehát abban, hogy kinek milyen felelőssége van egyébként a jövedéki adó tekintetében, egy kicsi önmérsékletet lehetne elvárni a szocialista képviselőtársaimtól.

De egyébként hadd mondjam el a válasz érdemi részét illetően, hogy sajnos annyiban korrigálnom magamat, vagy annyiban ki kell egészítenem magamat, hogy sajnos a benzin árának növekedése most elsősorban nem a jövedéki adó mértékétől függ, hiszen ön is tudja azt, hogy az elmúlt fél évben az olaj ára közel 50 százalékkal, 80 dollárról közel 120 dollárra növekedett. Tehát alapvetően sajnálatosan azt kell mondani, hogy a jövedéki adó mértékének csökkentése egyáltalán nem garantálja jelen pillanatban azt, hogy a benzin ára csökkenhet. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból, többek között: Ne mondjál már ilyet!)

(17.20)

Valószínűleg nem vigasztal senkit az, hogy a környező országok közül egyébként van, ahol magasabb még a magyarnál is a benzin ára. De egy sajnos mindenképpen kimondható, hogy míg önök emelték a jövedéki adó mértékét a benzinnél (Az elnök a hozzászólási idő leteltét csengetéssel jelzi.), a mostani kormány ezt csökkentette. (Szűcs Erika: Nem csökkentette. Nem igaz, nem csökkentette.) Sajnos a világpiaci árak a benzin ára csökkentésének jelentős mértékére nem adnak lehetőséget.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:   155-162   163-166   167-170      Ülésnap adatai