Készült: 2020.09.22.06:48:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

241. ülésnap (2009.11.10.), 266-270. felszólalás
Felszólaló Teleki László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:42


Felszólalások:  Előző  266 - 270  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, hogy lehetne folytatni ott, ahol Kovács Tibor abbahagyta, hogy nem egyedüli képviselő a Fidesz padsoraiban, akik csúsztatásokkal próbálják megvédeni a költségvetést, illetve úgy besározni, hogy semmilyen mértékadás és mértéktartás nincs abban a gondolkodásban, ami nagyon fontos lenne egy olyan helyzetben, amikor a költségvetés különböző sarokpontjaiban megszorításokat kell hogy alkalmazzunk.

Ez igaz minden területre, még akkor is, ha én is azt mondom, hogy akár a mezőgazdaságra, akár a romaügyre sokkal több forrás kellene hogy kerüljön. De én azt gondolom, hogy ha magyar emberként viselkedünk, akkor viszont el kell fogadnunk, hogy némely területen bizony be kell ismernünk, hogy nem tudunk annyit rá finanszírozni, mint amennyit kellene. Ezért tehát a mértékadás nagyon fontos ebben a kérdésben.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés
alelnöke foglalja el.)

Mi a helyzet a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány - már elhangzott többször, a médiumokban is megjelent - módosítójával? Egyértelműen ki kell jelenteni azt, hogy ez is csúsztatás, amit a jobboldalról lehet hallani, hogy elvonás történik a Magyarországi Cigányokért Közalapítványtól. Nem így van. Átcsoportosítás történik, mégpedig olyan szempontból, hogy a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány - amely több éve, most már tíz éve működik - finanszírozása nincsen veszélyben. Azért, mert egyik lába, ami a roma ösztöndíjakat jelenti, a másik oldalról még a Roma Oktatási Alapba hasonló összeget belerakunk, ami azt jelenti, hogy egy nemzetközi finanszírozású szervezetnek kofinanszírozása lesz, tehát dupla finanszírozása fog lenni, ha egy ilyen összeget bele tudunk oda tenni. Ez megtörtént az elmúlt módosítómmal, hogy az Országgyűlés majd elfogadja, vagy nem, az egy másik kérdés, de ezzel újabb lehetőséget adtunk arra, hogy aki a főiskolát, egyetemet be szeretné fejezni, az a Roma Oktatási Alapból is tudjon pályázni, ugyanúgy, mint a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány pályázatából.

És továbbmehetnénk abban, hogy a 200 köztisztviselőről nem is beszéltünk, ami a jövő évben több milliárd forintos beruházása szintén a jelenlegi kormánynak, ami lehetőséget ad arra, hogy 200 roma diplomás (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) bekerüljön a közigazgatásba. Miért nem beszélünk arról őszintén és tisztességesen, hogy az pluszforrást jelent az elmúlt évekhez képest, mert eddig nem volt Magyarországon egy ilyen alternatíva, egy ilyen lehetőség (Az elnök ismét csenget.) a cigányságnak? Csak azt látom, hogy azokról akarunk beszélni, amik csúsztatások, nem pedig a tényekről (Az elnök ismét csenget.) és a mértékadásról kívánunk beszélni, és ez nagyon szomorú. Ne vezessük félre a magyar társadalmat és ezen belül a cigányságot... (Az elnök kikapcsolja a mikrofont.)

ELNÖK: Képviselő úr...

TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): ...mert ha 200 főnek adunk lehetőséget a köztisztviselői karban, akkor az mindenképpen forrást jelent. (Az elnök ismét csenget.) Ezért tehát azt gondolom, hogy nagyon fontos (Az elnök ismét kikapcsolja a képviselő mikrofonját.), hogy tisztességes és mértékadó vita legyen.

ELNÖK: Képviselő úr, kettő percre kért időt.

TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen a figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  266 - 270  Következő    Ülésnap adatai