Készült: 2020.01.24.00:04:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

58. ülésnap (2019.03.05.), 38. felszólalás
Felszólaló B. Nagy László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 8:21


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

B. NAGY LÁSZLÓ, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat egységes célja továbbra is, hogy Magyarország és a magyar emberek teljesítménye a világ számára a leggördülékenyebb módon bemutatásra kerüljön mind a 2020-as dubaji világkiállítással kapcsolatban, mint a World Urban Games budapesti megrendezésével kapcsolatban, illetve a szlovák-magyar kettős, közös rendezésű kézilabda-Európa-bajnokság keretein belül. A tervezet egyébként továbbra is célként tűzi ki, hogy az előttünk álló idő szűkössége miatt…  ilyen nagy világrendezvények megrendezésére jelentős időigény, tervezési, kivitelezési időigény van, és a normál eljárásokban ezek az időintervallumok ma nem teszik lehetővé azt, hogy ezek a rendezvények meg tudjanak valósulni mind a dubaji világkiállításon, mind a két hazai rendezvényen. Az államtitkár úr részletesen kitért a szabályokra, én ezt nem szeretném elmondani, csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy ez mennyire fontos Magyarország számára és a magyar emberek számára is.

Ez az első közel-keleti városként Dubajban megrendezésre kerülő világkiállítás, ami 2020-tól egy fél évig lesz nyitva az érdeklődők rendelkezésére. Az elhangzottak szerint is több mint 25 millió ember várható, hogy meg fog jelenni ezen a világkiállításon. Ha összegezzük az eddigi tapasztalatokat a milánói világkiállítással kapcsolatban is  reflektálnék képviselő úr problémáira , úgy gondolom, én személyesen is láttam, és az összes információ meg a nemzetközi visszacsatolások is azt mondják, hogy a milánói világkiállítás magyar szempontból igazából sikeres volt, igazából szép volt, rengeteg látogatója volt, és szerintem nagyban öregbítette Magyarország hírnevét. Nem véletlen azon turisztikai adatok bővülése, amik napjainkban megjelennek a statisztikai hivatalokban.

A dubaji világkiállításon egyébként 183 állam fogja képviselni magát, és ez a szám azt mutatja, hogy Magyarországnak mindenképpen sikeresen jelen kell lenni, időre el kell készülnie a beruházásnak, és egy olyan tematikájú világkiállításra kell hogy kimenjünk, amelyik meg fogja tudni mutatni a magyar turisztika vonzerejét a világ előtt, a világnak ezen a részén, amely igen fontos célcsoportja a magyar gazdaságnak, a turisztikának és az iparnak.

Elhangzott a bevezetőben is, hogy Magyarország vízügyi nagyhatalom. A magyar vízügyi szakemberek, a magyar vízügyi technológiák, beleértve az egészségügyet, a balneológiát, a fürdőlehetőségeket, Magyarország nemcsak Közép-Európában, hanem Európában és a világon is az egyik igen jelentős tudással, adottságokkal rendelkező vízügyi nagyhatalom. Ezt be kell tudnunk mutatni, pont egy olyan országban, egy olyan térségben, amelyben a víz olyan limitáló tényező az ország gazdasága szempontjából, az emberek léte szempontjából, ami igen-igen föl fogja értékelni véleményem szerint a magyar vízügyi szakma megjelenését.

A Turisztikai Ügynökség mint lebonyolító szerv, ebben a törvényjavaslatban is, én úgy gondolom, hogy egy megfelelő választás. A Turisztikai Ügynökség a működésével, szervezeti formájával és eddigi tevékenységével, eredményeivel azt predesztinálja számunkra, hogy egy megfelelő kézbe kerül mind a három rendezvény lebonyolítása. Nem véletlen, hogy a Turisztikai Ügynökség jelentései és a statisztikai jelentések is azt támasztják alá, hogy ez egy igen sikeres szerveződés, egy igen sikeres ágazata a magyar gazdaságnak, úgyhogy én úgy gondolom, hogy ez jó kezekben lesz.

Úgyszintén nagyon fontos megjelenés számunkra a sportesemények, főleg a rangos nemzetközi sportesemények, és ezen keresztül a televíziós és egyéb internetes közvetítések is. Az idelátogató sportszerető turisták egészen biztos, hogy elviszik Magyarország jó hírnevét, a magyar emberek vendégszeretetét, gasztronómiáját, egyáltalán a magyar termékeket, s a magyar borok sikerre emeléséhez nagyban hozzájárul. Úgy gondolom, hogy a sportesemények, melyek egyik része, a World Urban Games csak Budapestet érinti, de a megrendezésre kerülő magyar-szlovák Európa-bajnokság nemcsak Budapestet, hanem több vidéki nagyvárost is érint, köztük Szegedet is, ahol nagyon fontos az, hogy a városoknak, a magyar vidéknek a jó hírét közvetítjük. Ezek a sportesemények, ha jól vannak megszervezve, akkor hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország imidzsét a világban elfoglalt helyét, a turisztikáját, a szépségeit be tudjuk mutatni, és ez az egyik legjobb befektetés, úgy gondolom, a turisztikába, amikor idecsalogatjuk bármilyen sporteseménnyel vagy attrakcióval a külföldieket. A legjobb exportot a turistákkal lehet lebonyolítani, mindenki tudja, hogy a turisták Magyarországon áfás áron fogyasztják exporttermékeinket, és ez az állam szempontjából egy nagyon jó bevételi forrás.

Szeretném még megemlíteni, hogy az ellenzéki képviselői felszólalásokban többször említették a vizes vb problémáit. Én ezt teljesen másképp látom. Úgy gondolom, hogy a vizes vb egy akkora áttörés volt a magyar sportdiplomáciában és magyar sportéletben (Közbeszólás az ellenzéki sorokból: Ezermilliárd!), ami mérföldkőnek számít. Nemhogy ott problémák lettek volna, és nem gondolom, hogy ezek az állítások, amik elhangzottak, egyáltalán valósak lennének, viszont azon kívül, hogy érdekesen hangzanak, azért emlékeztetném önöket a vizes vb elnökének szavaira  nem gondolom, hogy kormánypárti propagandát képviselt volna az elnök úr , amikor azt mondta, idézem: „Mindannyian itthon érezzük magunkat, fantasztikus helyszíneken, zsúfolt lelátók előtt, csodálatos hangulatban, a magyar emberek szeretetétől övezve. Ennek köszönhetően mind a hat sportágban kivételes teljesítményeket láthattunk.”

Én úgy gondolom, hogy ennél ékesebb példája a magyar sikeres sportesemények megvalósításának nemigen kell hogy rendelkezésre álljon, és ez a törvényjavaslat, amelynek a tárgyalását most folytatjuk, éppen azokat a bürokratikus akadályokat szándékozik leépíteni, csökkenteni, természetesen az összes rendelkezésre álló magyar jogszabályi kereten belül, amelyek lehetővé teszik, hogy ezek az igen-igen jelentős, nemzetgazdasági és minden szempontból jelentős sportesemények és kiállítások a magyar elvárásoknak, a magyar emberek elvárásának megfelelően sikeresen megrendezésre kerüljenek.

(9.40)

Ezért kérem képviselőtársaimat, ellenzéki képviselőtársaimat is, hogy támogassák ezt a törvényjavaslatot annak érdekében, hogy a magyar sportsikerek és diplomáciai sikerek tovább öregbedjenek Magyarországon. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai