Készült: 2020.01.24.12:13:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

48. ülésnap (2018.12.10.), 170. felszólalás
Felszólaló B. Nagy László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Törvényalkotási bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:49


Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

B. NAGY LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2018. december 6-án tartott ülésén megtárgyalta az egyes szociális, gyermekvédelmi tárgyú, valamint egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/3623. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 23 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett elfogadta. Ez tartalmazza a Népjóléti bizottság részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatát, valamint a TAB saját módosító javaslatát.Tisztelt Országgyűlés! A törvény bevezeti az örökbefogadói díjat mint új egészségbiztosítási pénzbeli ellátást, amely feltételeit és összegét tekintve is megegyezik a gyeddel. Időtartama a gyednek megfelelően 168 nap, és valamennyi 2 év feletti és 18 év alatti gyermek örökbefogadását követően jár. Másrészt lehetővé teszi, hogy a nevelőszülők a nevelt gyermekükre tekintettel is igénybe vegyék a gyedet.

A súlyos fogyatékosságából, tartós betegségéből adódóan önellátásra képtelen gyermekükről gondoskodók számára létrehozásra kerül a gyermekek otthongondozási díja, rövidítve a gyod. 2019-ben 15 százalékos emelésre kerül továbbá az ápolási díj összege, ugyanakkor az ellátás célzottságának javítása érdekében szigorításra kerül sor a jogosultság feltételeiben.

Szintén fontos módosítás, hogy az úgynevezett diplomásgyedre való jogosultságot kiterjeszti azokra a magyar állampolgárságú hallgatókra is, akik hazai felsőoktatási intézményekben, de nem magyar nyelvű képzésben tanulnak.

A hajléktalan személyek társadalomba visszavezetése érdekében szükséges, hogy a nappali melegedőt fenntartók a nappali intézményükhöz kapcsoltan létrehozzanak külső férőhely formájában lakhatási szolgáltatást. Ezzel elérhető, hogy a hajléktalan személyek a nagyobb városokba vándoroljanak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezek tükrében úgy gondolom, hogy a törvény elfogadása szükséges és hasznos, ezért kérem önöket, hogy szavazatukkal támogatni szíveskedjenek.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai