Készült: 2019.12.07.05:41:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap, 124. felszólalás
Felszólaló Bauer Tamás (SZDSZ)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:03

Felszólalások:  <<  124  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Miniszterelnök Úr! Négy évvel ezelőtt a Fidesz választási kampányában ebben a kis füzetben - (Felmutatja a kiadványt.) "Van más választás - polgári Magyarország", aláíró: Orbán Viktor - ön azt ígérte, a polgárok javára egyszeri nagyarányú személyi jövedelemadó-csökkentést hajtunk végre. Két éve is, egy éve is felmutattam már ezt a füzetet, azóta azonban eltelt három és fél év, és most már tudjuk a Statisztikai Hivataltól, hogy mi a valóság.

1997-ben, a mi kormányunk idején a bérek 21 százalékkal, az adók 10 százalékkal nőttek. '98-ban, még a mi kormányunk idején a bérek 18 százalékkal, az adók 13 százalékkal nőttek, tehát lényegesen lassabban. Azután ön kormányt alakított; '99-ben a bérek, keresetek 11 százalékkal nőttek, az adók 20 százalékkal; 2000-ben a bérek, keresetek 10 százalékkal nőttek, az adók 21 százalékkal; 2001-ben, az év eddig eltelt részében a bérek, keresetek 14 százalékkal nőttek, az adók 18 százalékkal. Minden évben gyorsabban növekednek az adók, mint a keresetek. Nem véletlen, hogy a bérek adóterhe a '98-as 34 százalékról 2001-re 38 százalékra, vagyis 4 százalékponttal növekedett.

A miniszterelnök úr komolyan gondolta-e azt, amivel a '98-as választási kampányban szédítette a magyar választópolgárokat, és mit gondol erről most? Egy éve, a költségvetési vitában még azt mondta, hogy ideje emelni a centralizációt, vagyis emelni az adókat. A nyáron, a hajdúszoboszlói kormányülésen azt ígérte az ottani vállalkozóknak, hogy majd a választások után lehet csökkenteni az adókat - ezt mondta négy évvel ezelőtt is. Mit gondol, ki hisz még önnek ebben az országban?

Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  124  >>    Ülésnap adatai