Készült: 2020.09.20.07:07:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap (2009.11.09.), 48. felszólalás
Felszólaló Dr. Fazekas Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:50


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FAZEKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az Európai Unió meghatározó politikája a vidék fejlesztése annak érdekében, hogy meggátolja a nagyvárosok túlterheltségét, és megfelelő színvonalú életminőséget nyújtson a vidéken élőknek.

A vidék elnéptelenedése egyenlő egy ország egészséges településszerkezetének megbomlásával. Ez az Unió felismerte, de a magyar kormány nem. A magyar kormány nem tud csak rövid távú rombolásban gondolkodni. Nem törődik azzal, hogy az esetleges pillanatnyi megtakarítás a jövőben mekkora károkat okoz. A kisebb településekkel kezdődött ez a sor, elvette tőlük az óvodát, az iskolát, majd a postát. Most már a nagyobb települések is sorra kerülnek. Hosszú évek alatt elsorvasztották a vasúti közlekedésüket, és most a már tönkretett tömegközlekedési ágazat rossz mutatóira hivatkoznak.

Tisztelt Miniszter Úr! Ön és kormánya most is szembemegy Európával. Míg Európa a közösségi közlekedést fejleszti, addig a kormány ezt rombolja. Ennek a rombolásnak körzetemben Karcag 23 ezer és Tiszafüred 14 ezer polgára az áldozata, illetve a falvak 12 ezer lakosát is érinti mindez. A két város között már 110 éve működik vasúti közlekedés, Berekfürdő, Tiszaszentimre, Kunmadaras, Tiszaszőlős és Tiszaörvény településeket is érinti, ezt tervezi most megszüntetni, eltörölni a kormány. Teszi mindezt úgy, hogy az érintett önkormányzatokkal és a kistérségi társulással semmilyen érdemi párbeszédet, valódi egyeztetést nem folytatott.

Semmi sem támasztja alá, hogy gazdaságosabb az érintett vasútvonalat buszjáratokkal felváltani. A meggondolatlan, politikai ízű döntés azt sem veszi figyelembe, hogy Karcag város súlyponti kórháza 100 ezer ember ellátásáért felel.

Kérdezem, miniszter úr, miért záratja be a 110 éve működő vasútvonalunkat. Miért akarja megfosztani Karcag és Tiszafüred állampolgárait a vasút által biztosított oktatási és munkalehetőségektől? Hogyan legyen rugalmas és versenyképes a Nagykunság munkavállalója, ha ön röghöz köti őket, visszafejleszti a közlekedési lehetőségeket? Milyen egyeztetések zajlottak a színfalak mögött szocialista országgyűlési képviselőkkel? Szakmai szempontok helyett miért ad elsőbbséget a költségvetési hiány fűnyíró módszerének?

Várom őszinte válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai