Készült: 2020.09.29.11:05:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

226. ülésnap (2009.10.05.), 210. felszólalás
Felszólaló Dr. Fazekas Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:30


Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FAZEKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy olyan problémával szeretnék az ország nyilvánossága előtt foglalkozni, amely országos jelentőségű, legalábbis az alföldi térségben, így a Nagykunságban is. Az idei időjárás próbára teszi a gazdálkodókat, egyáltalán minden lakost, hiszen köztudott az, hogy csapadékhiányos nyarunk volt, sőt már a tavasszal is észlelhető volt az, hogy sokkal kevesebb csapadék esett, április-májusban a fele hullott a korábbi átlagnak, és ez érvényes volt a nyári hónapokra is, sőt ez áthúzódott az őszre, szeptemberben jóformán nem is volt csapadék. Ez azért is aggasztó, mert előrevetíti azokat a hatásokat, amelyekkel a klímaváltozás kapcsán számolnunk kell, egyfajta mediterrán klíma irányába tolódik el az éghajlat, és ez a gazdálkodóktól, illetve az államtól is megköveteli a nagyobb odafigyelést, illetve azt, hogy valamilyen segítségnyújtás történjen, s nemcsak koncepcionális szinten, hanem kézzelfoghatóan is a gazdálkodók részére-számára.

Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy egy vízkormányzási, vízgazdálkodási probléma az időjárási viszonyok változása, illetve egyáltalán a környezet átalakulása messzebb ható, komolyabb gondot jelent, mint ha egy adott év mérlegét megvonjuk, és arra próbálunk megoldást találni. De biztos, hogy az idei évben is a gazdálkodók valamilyen segítséget kellene hogy kapjanak a túléléshez, hiszen a termésátlagok a felét, egyharmadát, negyedét érik el a korábbiaknak.

Ami hosszabb távú dolog, az az öntözővíz-biztosítás újragondolása, hiszen rengeteg helyre el lehet juttatni csatornákon keresztül az öntözővizet, viszont a vállalkozások, a mezőgazdálkodók képtelenek megfizetni a vízdíjakat, illetve a vízgazdálkodási társulások is komoly támogatást kell hogy kapjanak ahhoz, hogy ezeket a műtárgyakat rendben tartsák, a kellő műszaki-technikai színvonalat biztosítani tudják.

Aggasztó, hogy ezen a területen visszaestek a pályázati lehetőségek is, hozzátéve, hogy önmagukban a pályázatok nem biztosítják a megoldást, hiszen itt állandó, folyamatos koncepciókra és ennek megfelelő pénzügyi eszközök hozzárendelésére van szükség. Persze a gazdasági válság viszonyai között fölvetődik a kérdés, hogy honnan lehet ezekhez a fedezetet megteremteni. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy több évre szóló folyamatról van szó, és már korábban is meg kellett volna találni a fedezetét ezeknek a beruházásoknak. Ahhoz, hogy a jövőben is legyen termelés az Alföldön, a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon, a szükséges lépéseket már most meg kell tennünk, jelen időben.

Arra kérem a tisztelt Országgyűlést, illetve a szaktárcát, hogy a kérdésre, amelyet feltettem, szíveskedjék majd válaszolni, illetve hatékony intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy nemcsak Karcagon, a Nagykunságban, de összességében az Alföldön az aszálykárokat minimalizáljuk, és segítsük hozzá a gazdálkodókat a jövőbeni munkálkodáshoz, ahhoz, hogy éljék túl ezeket a nehéz időszakokat.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai