Készült: 2020.09.25.19:53:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

186. ülésnap (2008.12.15.), 188. felszólalás
Felszólaló Dr. Fazekas Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FAZEKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz képviselőcsoportja támogatja a határon túli magyarok emberi jogi helyzetének figyelemmel kíséréséről szóló határozati javaslatot. Mint ahogy Balog Zoltán képviselőtársunk elmondta, mindannyiunk alkotmányban rögzített felelőssége határon túli nemzettársaink segítése, támogatása. Ennek konkrét megvalósítása kormányzati feladat.

Fontosnak tartjuk, hogy mikor a kormány kilép a nemzetközi politika színpadára, az egész ország támogatását érezze maga mögött. Úgy vélem, az elmúlt hónapokban kiéleződött magyar-szlovák viszony során tanúsított ellenzéki magatartás is ezt a támogatást jelenítette meg. Ugyanakkor határon túli nemzettársaink emberi jogi helyzete nem csupán egyszeri vagy alkalmi kérdés. Állandóan, rendszeresen figyelemmel kell kísérni helyzetüket, és segítséget kell nyújtani számukra, ha úgy érezzük, vagy ők kérik azt.

Most a magyar-szlovák viszonylatban állunk olyan helyzet előtt, hogy azonnali támogatást kell nyújtanunk a szlovákiai magyarok számára. Az elmúlt években előfordult ilyen helyzet más államokban élő magyar testéveinkkel is, amikor az akkori magyar kormánynak szintén fel kellett hívnia a figyelmet a legalapvetőbb emberi jogi normák betartásának szükségességére. Úgy gondolom, nekünk, jogalkotóknak és a kormány ellenőrzéséért felelős személyeknek jogos igényünk, hogy időről időre tájékoztatást kapjunk, milyen helyzetben élik napjaikat a határon túli magyarok, és a kormány hol érzi szükségét kiemelten segíteni sérelmeik orvoslását. Nem utolsósorban a kormány is egyfajta támaszt kaphat a határozati javaslat elfogadásával, hiszen ilyen esetekben egy elfogadott határozat birtokában a törvényhozás előzetes támogatását is felmutathatja akkor, amikor akár a kétoldalú tárgyalások során, akár multilaterális tárgyalásokon fellép a határon túli magyarok emberi jogi helyzetének javítása érdekében.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai