Készült: 2020.09.24.05:56:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

181. ülésnap (2008.11.25.), 151. felszólalás
Felszólaló Dr. Fazekas Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  151  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FAZEKAS SÁNDOR (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Vannak itt gyakorló polgármesterek, akik már hosszú ideje foglalkoznak ezzel a területtel, sőt megyei közgyűlési elnökök is vannak (Dr. Kovács Zoltán: Csak egy évig volt polgármester, akkor másképp beszélt.), akik hosszú időt töltöttek és töltenek el itt ma is, és már volt módjuk megismerni azt a területet, benne élni, amire még önnek nem volt módja. Tehát azt javaslom, hogy ez irányban a gyakorlatát próbálja elmélyíteni, és ne csak a jogszabályokból meg a jelentésekből tájékozódjon, hanem esetleg a valós joggyakorlatból és az intézmények mindennapjaiból is próbáljon tájékozódni. (Domokos László: Hogy milyen állapotok vannak.)

Az, hogy a KÖEF-en mi volt, az egy dolog; az, hogy a parlamentben milyen vita folyik, az pedig egy másik. Mi a jogszabály tervezetét és az életviszonyt nézzük. Ez a jogszabály feladatokat tartalmaz, konkrét feladatokat ró, ami egyúttal pluszköltséget is jelent. Minden pluszfeladat pluszköltség. Ha már az ellenőrzésnél tartunk, az ellenőrzéssel az egyik probléma az, hogy nagyon nehéz rá szakembereket találni, mert ilyen szakember kevés van, és rendkívül drága. Többfajta ellenőrzés van egyébként, ezeket általában úgy kell nekünk megoldani, hogy legalább a hatékonyságot megtartsuk, és az intézményekben az utolsó adófizetői fillérrel is el tudjunk számolni. A jelenlegi struktúrába, amikor már - korábban is említettem - ügyészség, ÁSZ, különböző külső szervek már éppen eleget ellenőriznek, további lépcsőfokok beiktatása lehet, hogy indokolt, de jelen pillanatban olyan költségtöbbletet jelent, amit az önkormányzatok az elvonások, a kieső bevételek időszakában aligha tudnak fölvállalni.

Ettől a jogszabálytól véleményem szerint nem lesz olcsóbb lesz a közigazgatás, bonyolultabb lesz a közszolgáltatás, és ennek az ódiumát fölvállalni szerintem felelőtlenség. Elég szomorú volt látni azt, ahogy a kormányzati intézkedések az egészségügy viszonyait (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) összekuszálták, nem kell még egy ilyen példa az ország előtt, meggyőződésem.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  151  Következő    Ülésnap adatai