Készült: 2020.09.26.21:23:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2008.06.02.), 157. felszólalás
Felszólaló Dr. Fazekas Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:47


Felszólalások:  Előző  157  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FAZEKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Térségünket, a Nagykunságot, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyét is kiemelten foglalkoztatja a vasúti mellékvonalak jövője. Nemrégiben még olyan tervekről értesülhettünk, hogy májussal megszűnik a személyszállítás a Karcag-Tiszafüred és a Kisújszállás-Kál-Kápolna vonalakon, sőt a megye vasúthálózatának több mint fele is megszüntetésre kerül. Pontatlan információk láttak napvilágot arról, hogy marad-e teherforgalom vagy sem, illetve hogy milyen üzemeltetési forma jöhet szóba akár az önkormányzatok, akár más térségi szereplők számára.

Néhány hete viszont arról értesültünk, hogy év végéig megmenekültek a vasutak. Jó lenne biztosat tudni végre arról, hogy mi a tárca aktuális álláspontja, illetve hogy mikor kerül le végre a napirendről ez a vidéket sújtó vasút-felszámolási elképzelés. Szeretnénk tisztán látni abban a kérdésben is, hogy a forgalomszámlálások alaposak és körültekintőek voltak-e, és a teherforgalom ténylegesen milyen bevételt hoz a MÁV-nak.

Tisztelt Miniszter Úr! Fontos, hogy amennyiben a gazdaságosság kérdése felmerül, a tényleges kiadások a tényleges bevételekkel kerüljenek összevetésre. Az érintett önkormányzatok és kistérségi társulások szeretnének végre egyértelmű választ kapni kérdéseikre, összhangban a lakossági elvárásokkal, amely a vasút melletti tüntetésben éppúgy megnyilvánult, mint a közlekedési szolgáltatások fokozott igénybevételében.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  157  Következő    Ülésnap adatai