Készült: 2020.02.25.00:34:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

139. ülésnap (2000.05.04.), 80. felszólalás
Felszólaló Dr. Latorcai János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Gazdasági bizottság
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:19


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LATORCAI JÁNOS, a gazdasági bizottság elnöke: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor az építési albizottság a gazdasági bizottságnál kezdeményezte a törvénymódosítást, akkor felelősen állítható, hogy a bizottság egyetlenegy tagja előtt sem volt kétséges, hogy a szerteágazó szabályozás teljes értékű átalakítására egyetlenegy bizottság, így a gazdasági bizottság sem vállalkozhat. Nem is estünk szereptévesztésbe, nem lakásépítési koncepciót készítettünk, csak arra koncentráltunk, hogy a lakásépítés, -vásárlás és -felújítás finanszírozásának egy szűk területét, a hitelfelvételi lehetőségeket javítsuk, ezen könnyítsünk, éppen annak érdekében, hogy a változás egyértelműsíthető legyen.

Egyetértek azzal, hogy egy törvény vagy törvénymódosítás jövőbeni sikerét gazdasági számításokkal alátámasztott hatástanulmánnyal könnyebb megítélni. Erre természetesen a gazdasági bizottság nem vállalkozhatott. Persze, vannak olyan dolgok, amelyekről már első látásra eldönthető, hogy jó vagy rossz, s úgy gondolom, ahogy Keller képviselőtársam is mondta, erről a javaslatról első ránézésre az dönthető el vagy az mondható ki, hogy az előbbi kategóriába sorolható.

Arra megjegyzésre reagálva, hogy a gazdasági bizottság ezen javaslata és az előterjesztés kifejezései a kormány otthonteremtési stratégiáját támogatják-e vagy sem, azt tudom mondani, ha ennek eredményeként újabb lakások épülnek, könnyebb lesz hitelekhez jutni, mindez országos nemzetgazdasági hozadékot jelent, ami nemcsak a kormánynak, hanem valamennyiünknek is érdeke. Az is vitathatatlan, hogy a hitelt felvevők érdekérvényesítése, védelme is alapvető, ezért ezen a területen kormányzati szerepvállalást tartunk szükségesnek az elkövetkező időszakban. De szeretném azt is hangsúlyozni, tisztelt képviselőtársaim, azon túl, hogy itt a törvényi szabályozásnak is csak egy pici szeletét érintettük, ez tipikusan olyan terület, amely elsősorban nem törvényi, hanem rendeleti szabályozással megoldott terület; ahhoz egy bizottság értelemszerűen nem nyúlhat hozzá.

Engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy végezetül a gazdasági bizottság mint előterjesztő képviseletében megköszönjem támogatásukat, de megköszönjem bíráló megjegyzéseiket is, mert azok nélkül célunk, a lakások számának növekedése, növelése, új lakások építése, az építési kedv élénkítése nem lenne megvalósítható.

Köszönöm a segítségüket. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai