Készült: 2020.02.23.21:22:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

139. ülésnap (2000.05.04.), 52. felszólalás
Felszólaló Dr. Latorcai János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Gazdasági bizottság
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 7:04


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LATORCAI JÁNOS, a gazdasági bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A polgári kormány választási programjában mind társadalompolitikai, mind gazdaságpolitikai jelentősége miatt kitüntetett szerepet kapott az otthonteremtés. Úgy hiszem, itt és ma nem kell hangsúlyoznom, hogy a lakásszektor a nemzetgazdaság egyik meghatározó része, a növekedésre, a foglalkoztatásra gyakorolt hatása meghatározó, ugyanakkor egy lakás minősége, a lakhatás körülményei alapvetően befolyásolják az abban élők közérzetét, mentalitását, ezáltal értékrendjét, értékítéletét is.

Pontosan ezen gondolatok jegyében a kormány kezdettől fogva otthonteremtésben gondolkodott. Közismert, hogy ennek számtalan módja, eszköze lehetséges, például a meglévő rossz minőségű lakások korszerűsítése, a kis lakások bővítése, a használt lakások vásárlása vagy új lakások építése, amelyek mindegyikéhez célszerű, hogy rendelkezésre álljanak források, azokhoz állami támogatást is igényelni lehessen. E gazdag lehetőségek között olyan feltételrendszert célszerű kialakítani, amelyből minden család kiválaszthatja a saját helyzetének leginkább megfelelő megoldást.

A kormány programjában meghirdetett célok megvalósítása érdekében már eddig is több intézkedés született. Többek között ilyennek tekinthető a tavaly bevezetett adó-visszatérítési támogatás, amely a családok egy része számára némileg olcsóbbá tette a lakáshoz jutást, de ugyancsak ilyen intézkedésnek tekinthető lakásvásárlás esetében a fiataloknak nyújtott illetékkedvezmény is.

Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság folyamatosan figyelemmel kísérte és kíséri a kormány lakáspolitikájának alakítását, a lakástámogatási és lakásfinanszírozási rendszer kialakítását, annak továbbfejlesztését. Támogattuk a 2000. február 1-jén hatályba lépett kormányrendeletet, amelynek egyik fő célja a lakáshitelezés támogatása, működési feltételeinek biztosítása volt.

 

(12.50)

 

Mind a lakosság, mind a lakáspiac egyéb szereplői részéről fokozott várakozás mutatkozott a két új kamattámogatásos konstrukció bevezetése iránt. A rendelet hatálybalépése óta természetesen még rövid idő telt el, a hatások, tapasztalatok kiértékelése még korai lenne, de a gazdasági előjelzők máris a lakásépítési kedv, a lakáspiac élénkülését jósolják. Határozott meggyőződésünk viszont, hogy a kormány otthonteremtési programjának felgyorsítása érdekében a lakáshitelezés szerepének növelése céljából a legszükségesebb törvénymódosítások nem halaszthatók.

Az eddigiekben mind a kereskedelmi bankok, mind a jelzálog-hitelintézetek lakáshitelezési tevékenységét és ezáltal az állampolgárok hitelhez jutási esélyeit jelentős mértékben nehezítette, hogy a jelzálogjog biztonsága a végrehajtási szakaszban nem volt megfelelő. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt is világossá tették, hogy indokolt a jelzálog-hitelintézeti törvény szabályait is módosítani, a jelzálog-hitelezés üzleti aktivitásának növelése céljából.

Mérlegelve mindezt, a lakásteremtési kedv növelése céljából készítette a gazdasági bizottság azt a törvénymódosító javaslatot, amely most itt, a parlament asztalán fekszik, és amely lényegében a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény, valamint a jelzálog-hitelintézetről és a jelzáloglevélről szóló 1997. évi XXX. törvény módosításait tartalmazza. Ez a javaslat kezdeményezi továbbá a lakás-takarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény módosítását is, melynek elfogadása esetén a magánszemélyek megtakarításaikat és az ehhez biztosított hiteleket a jövőben már nem négy év után, hanem a belépést követő harmadik év végétől vehetnék igénybe lakáscéljaik megvalósítása érdekében. (Keller László: Ez humoros!)

A javaslatainktól azt várjuk, hogy növekedjen a lakáshitelezés szerepe a lakások építésének és vásárlásának finanszírozásában, a lakás-takarékpénztári megtakarítások pedig minél hamarabb szolgálhassák az állampolgárok céljait, akár úgy, hogy azokból kisebb-nagyobb felújításokat lehessen megvalósítani, akár úgy, hogy a megtakarítás és a vele azonos összegű hitel egy hosszú lejáratú lakáshitel sajáterős szükségletét biztosítsa.

Tisztelt Képviselőtársaim! Rendkívül fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ezen konszenzussal hozott törvénymódosító javaslatunkat az illetékes parlamenti bizottságok kormánypárti és ellenzéki tagjai együttesen támogatták, és úgy gondolom, ez a gazdasági bizottsági indítvány egybeesik a kormány szándékával is. Valamennyiünk, az egész ország érdeke az, hogy hatékony és eredményes lakásépítés valósuljon meg, hogy a lakosság ezen életfeltételei alapvetően javuljanak. Ennek érdekében tisztelettel kérem képviselőtársaimat, a gazdasági bizottság benyújtott törvénymódosító javaslatát támogatni szíveskedjenek.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai