Készült: 2020.11.27.12:45:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

103. ülésnap (1999.11.30.), 481. felszólalás
Felszólaló Dr. Latorcai János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:43


Felszólalások:  Előző  481  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LATORCAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány ez év nyarán döntött a szénbányászat középtávú stratégiájáról, melynek keretében meghatározta az integráción kívüli bányák bezárási ütemét. Ezen bányák egyike az elnök úr által is említett lencsehegyi szénbánya, amely jelenleg a legkisebb költséggel termelő, ugyanakkor a legjobb minőséget biztosító bányaüzem.

A kormány határozata értelmében Lencsehegy a jövő év közepéig részesül még állami támogatásban. Azt követően viszont piaci feltételek között kell megélnie.

Tisztelt Képviselőtársaim! A választói körzetemben működik ez a mintegy 500 főt foglalkoztató bányaüzem. A dolgozók bíznak abban, hogy termelésük számára sikerül megfelelő mennyiségű energetikai piacot biztosítani, és így még 3 vagy 4 évig is dolgozhatnak.

Mióta azonban felröppent a hír, hogy a Magyar Villamos Művek Részvénytársaság beruházásában esetleg mégsem valósul meg a Vértesi Erőmű rekonstrukciója - hiszen itt a mai napon ezzel kapcsolatban elhangzott egy parlamenti felszólalás is -, és így elkerülhetetlenné válik valamennyi Komárom-Esztergom megyei szénbánya bezárása, újra ott él a szívükben a félelem. Mi történik, ha elképzelésük, a jövőbe vetett hitük nem válik valóra, és a kósza hírek igaznak bizonyulnak, a bányát mégis be kell zárni? Miből tartják el családtagjaikat?

Ezek a kérdések a társadalmi igazságosság, a szociális gondoskodás, a térség bányászati kultúrájának fennmaradása és a foglalkoztatáspolitika szempontjából is olyan horderejűek, amelyek igénylik, hogy még a kora hajnali órákról lévén szó is, az Országgyűlés itt értesüljön mindezekről.

Én nagyon remélem, hogy a kormány olyan intézkedési csomagot dolgoz ki - és tudomásom szerint a Gazdasági Minisztériumnak van is ilyen programja -, amelyik pontosan ezen embereknek ad lehetőséget a tisztességes emberi jövő megéléséhez.

Ennek reményében köszönöm meg megtisztelő figyelmüket és éjszakai türelmüket. (Szórványos taps.)
Felszólalások:  Előző  481  Következő    Ülésnap adatai