Készült: 2020.07.06.11:02:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

265. ülésnap (2017.12.11.), 280. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád János (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökség államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:41


Felszólalások:  Előző  280  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány részéről azt tudom mondani, hogy az országgyűlési határozati javaslatot támogatjuk természetesen. Úgy gondolom, illetve úgy gondoljuk, hogy azok a történelmi események, amelyek bár nem előzmények nélkül történtek meg éppen száz esztendeje, talán még okot adnak arra, hogy ezekkel a történésekkel, illetve ezekkel az évekkel tudjunk foglalkozni.

Mindenképpen méltányolhatók azok a települések, azok az emberek, azok a közösségek, az akkor élt, nyugodtan mondhatjuk, történelmi személyiségek és ismeretlen emberek, akiknek a nevét talán ezekből a határozatokból is megtudhatjuk vagy megtudjuk, akiknek az emlékét meg kell őriznünk. Hiszen ellentétben az akkor élő kortársakkal, illetve elődeinkkel szemben, ők megpróbálták a lehetetlent, amikor az ország hadseregét leszerelték, amikor ez az ország teljes apátiába szorult vissza, mégis voltak olyan települések, voltak olyan falvak és városok, amelyek nem nyugodtak bele a megváltoztathatatlanba, és saját maguk tettek azért, hogy újra vissza tudjanak kerülni Magyarországhoz. Vállalták sokszor a fegyveres konfliktust, vállalták a megtorlásokat, vállalták azt, hogy nem törődnek azzal, hogy milyen következmények lesznek, de mindenképpen Magyarországhoz kérik vissza magukat. Így volt ez Balassagyarmat esetében, így volt ez a nyugat-du­nán­túli horvát nemzetiségű falvak esetében is, így volt ez Sopron esetében, és így volt ez Somoskő, illetve Somoskőújfalu esetében is.

(17.10)

Közel száz év telt el azóta, de úgy gondolom, hogy ez a száz év bár nagy idő, de nekünk nem szabad elfelejtenünk ezeket az eseményeket, nem szabad elfelejtenünk ezeket az embereket, és mindenképpen a nemzet emlékezetében meg kell őket őriznünk. Úgyhogy mindenképpen javasoljuk, hogy az Országgyűlés a határozati javaslatot fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  280  Következő    Ülésnap adatai