Készült: 2020.07.05.12:26:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

171. ülésnap (2016.10.03.), 110. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád János (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökség államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Urak és Hölgyek! Tisztelt Képvi­selőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Gondolkodunk, egyeztetünk, és ahogy ön is mondta, a 17 200 forintról a jövő évben újra vissza fogjuk emelni 22 400 forintra az oktatási és nevelési támogatásnak az összegét. Egyébként a 2015-16-os tanévben 238 ezer külhoni magyar diák kapott támogatást a Bethlen Gábor Alapon keresztül. Ez több mint 4 milliárd forintot tesz ki.

Szeretném azt is elmondani, hogy az elmúlt néhány esztendőben nagyon jelentősen megugrott a határon túli magyarság támogatása, és csak a szűken vett támogatást szeretném mondani, amely a nemzetpolitikai államtitkárságon, illetve a Bethlen Gábor Alapon keresztül valósult meg. Nem számítom ide a gazdasági programokat, nem számítom ide azt, hogy sok, határon túli idős ember a magyar államtól kapja a nyugdíjat, tehát ez az összeg 17 milliárd forintról 29 milliárdra növekedett meg.

A határon túli magyar oktatás rendkívül fontos a magyar kormány számára. Önök is láthatták azt, hogy milyen siker volt a tavalyi szakképzés éve, amelyet az idén is folytatunk tovább. Az elmúlt hetekben adtuk át a Szamosújvári Szórványoktatási Központot, a Bethlen Gábor Kollégiumot felújítottuk, a Magyarlapádi Szórványkollégiumot adtuk át egy héttel ezelőtt, Pozsonyban magyar szakkollégiumot avattunk, és most ünnepli éppen fennállásának első évfordulóját az Európa Kollégium lenn, Újvidéken. Köszönöm szépen, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai