Készült: 2020.09.23.05:04:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

286. ülésnap (2006.02.07.), 176. felszólalás
Felszólaló Teleki László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 3:16


Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TELEKI LÁSZLÓ (MSZP), a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Valóban így van, de vissza szeretnék nyúlni, hogy miért is történt az, hogy idekerült ez az önálló képviselői indítvány. Szeretném emlékeztetni az Országgyűlést, hogy tavaly év végén elfogadtunk egy kisebbségitörvény-módosítást, amelynek az egyik cikkelyét az Alkotmánybíróság nem tudta elfogadni, mégpedig a kedvezményes mandátumra vonatkozó jogszabályát. Ezért a parlament egy olyan határozatot hozott, amelyben kitért arra, hogy 30 napon belül hozzuk vissza a parlament elé azt a lehetséges formulát, amelyben a kedvezményes mandátum visszaállítható négypárti egyeztetést követően.

Ez az egyeztetés az elmúlt időszakban megtörtént, két párt, a Fidesz és a Magyar Szocialista Párt közösen az egyeztetéseket végrehajtotta, illetve részben a másik két párt is részt vett ebben az egyeztetési folyamatban, amelynek alapján ez a konszenzuális önálló indítvány elkészült, amelyben még mindig azt látjuk, hogy nagyon nagy viták vannak, hogy mennyire alkotmányos és mennyire nem alkotmányos. Mégis az önálló képviselői indítvány, amelyet benyújtottunk a képviselőtársammal együtt, Mesterházy Attila államtitkár úrral, azt gondolom, mindenképpen vállalható abban a tárgykörben, hogy három olyan dolgot rakott bele, amely mindenképpen fontos a jogalkotásban.

(13.00)

Mégpedig azt, hogy nagyon sokan kérdésként tették fel, hogy hasonló módon vissza lehet élni azokkal a helyzetekkel, amelyek a kisebbségi törvény kapcsán az elmúlt időszakban láthatóak voltak. A válaszunk az, hogy ezt soha nem tudjuk kikerülni teljes mértékben, de megpróbálhatunk törekedni erre a képviselői önálló indítványban, hogy minél kevesebb legyen a visszaélési lehetőség; mégpedig olyan formában, hogy ebben a tervezetben is azt fogalmaztuk meg, hogy amennyiben önálló képviselő szeretne lenni valaki, kedvezményes mandátumot szeretne, abban az esetben egy jelölő szervezetnek kell mögötte lennie, tehát kisebbségi szervezetnek kell mögötte lennie. Ez mindenképpen egy olyan jogi szabályozás, ami ez idáig nem volt benne a kisebbségi törvényben, a '93-as törvényben. Ez viszont most bent van, és azt gondolom, hogy mindenképpen nagyon fontos jogi intézmény.

A másik nagyon fontos - azt gondolom, szintén fontos - területe ennek a kisebbségi mandátumnak, hogy csak ott lehet jelölteket állítani kedvezményes mandátumra, ahol 30 fő a kisebbségi önkormányzati jelölést kezdeményezte. Ez pontosan azt jelenti, hogy azokon a településeken, ahol nem kezdeményezik ennek a létjogosultságát, ott nem is lehet kedvezményes mandátumot kérni. Ezért is nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezek a fékek, ha úgy tetszik, benne vannak ebben a törvényben; és nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezek kapcsán látható legyen az Országgyűlés számára, hogy hogy szeretnénk ezt az önálló képviselői indítványt benyújtani.

Tisztelt Országgyűlés! Én záró gondolatomként szeretném azt javasolni és kérni az Országgyűléstől, hogy az előterjesztést támogassák. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai