Készült: 2020.05.27.18:59:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

180. ülésnap (2008.11.24.), 181. felszólalás
Felszólaló Csampa Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Honvédelmi és rendészeti bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:52


Felszólalások:  Előző  181  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSAMPA ZSOLT, a honvédelmi és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A honvédelmi és rendészeti bizottság megtárgyalta a javaslatot. Mielőtt rátérnék egy-egy pontosításra, azt tudom mondani, hogy mind az öt párt a támogatásáról biztosította a miniszter urat.

A bizottsági ülésen igazából két kérdésben merült fel - nem is vita, hanem, mondhatnám - egyfajta gondolkodás. Az egyik kérdés az, hogy az ellenzék részéről már többször megfogalmazódott, hogy ezeket a Hjt.-, Hszt.-módosításokat, amelyeket körülbelül negyedévente, félévente a Ház elé terjeszt a tárca, jó lenne most már egységesíteni. Jó lenne egy egységes törvényi szabályozást létrehozni, ugyanis vannak olyan elemek, amelyek még mindig benne vannak kezdettől fogva, vannak elemek, amelyek jogharmonizációs kérdésekként bekerültek.

A Fidesz és a KDNP, de mondhatom, a kormányoldal is a támogatásáról biztosította a tárcát a tűzszerészekkel kapcsolatban a pótlékok növelése tekintetében, ugyanakkor megfogalmazódott az a gondolat és az is, hogy jó lenne most már nemcsak pótlékokban gondolkodni, hanem egy tisztességes illetményt, tisztességes bért valahol betervezni.

Miért mondom ezt? Mert ha most elkezdünk egy tűzszerészpótlékkal foglalkozni, akkor nagy a valószínűsége, hogy előbb vagy utóbb akár a légierőnél, akár bárhol máshol fel fognak bukkanni azok a kérdések, hogy miért kivételezünk bizonyos kategóriákkal, miért kivételezünk bizonyos szegmenttel. Azt gondolom, amit a miniszter úr is elmondott a bizottsági ülésen, hogy a tárca törekszik az illetményrendszerbe beépíteni ezeket a pótlékokat, ez a jövő kérdése. Gondolom, hogy a jövő évi költségvetés ezt valahol majd tükrözni fogja, bízunk abban, hogy ez gyakorlatilag meg fog jelenni.

A második, ami stratégiailag második pontként kezelendő, és ismételten ötpárti egyeztetés van benne, ez a C-17-es program. Azt gondolom, ahogy a miniszter úr itt felsorolta, hogy milyen egyeztetéseken futott végig a program, és meddig jutottunk most már el, és mind a pénzügyi, mind pedig az egyéb technikai felszerelés biztosítva van a tárca részéről, illetve több tárca részéről, azt gondolom, ez egy elengedhetetlen folyamata annak, hogy akár ötpártilag a jövőben megszavazzuk ezt a törvényt.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  181  Következő    Ülésnap adatai