Készült: 2021.06.13.12:58:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

121. ülésnap (2015.11.30.), 37. felszólalás
Felszólaló Dr. Hiller István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:52


Felszólalások:  Előző  37  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselő Asszonyok és Képviselő Urak! Nagy napja volt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak november 18-án: aznap derült ki egy sajtótájékoztató keretében, hogy a KLIK tudásközpont lett. Öröm és boldogság lepte el abban a pillanatban az országot. Ugyanezen a napon, november 18-án a KLIK egy fizetési felszólítást is kapott, ugyanis „a járandóságok hónapok óta húzódó etikátlan és jogszerűtlen ki nem fizetése komoly financiális problémát okoz kollégáinknak” ‑ írta a beadványozó szakszervezet elnöke.

Ezzel egyidejűleg ezen a nagyszerű napon egy igazgató arról számolt be, hogy a Magyar Posta már nem veszi át az iskolai küldeményeket, csak ha azonnal fizetik a díjakat, arra hivatkozva, hogy a KLIK-nek akkora az adóssága, hogy nem hajlandó tovább hitelezni. Ugyanezen a napon egy Pest megyei tanár, aki óraadóként informatikát tanított addig, mivel nem hallotta a hírt, hogy tudásközpont lett a KLIK, úgy döntött, hogy nem tanít tovább, mert ebben a tanévben, tehát szeptember óta nem kapott még fizetést. Óraadási megbízások, költségtérítések, jutalmak és egy sor más címen járó jogos juttatások nem kerültek kifizetésre hónapok óta.

Amikor a KLIK vezetője a már említett sajtótájékoztatón megtudta, hogy tudásközpont lettek, elismerte, hogy egy sereg helyes és nemes cél mellett önmagukra, a KLIK-re is költöttek a 10 milliárd forintos programból, azzal indokolva, hogy szükség volt belső képzésekre. Szintén ugyanezen a napon került nyilvánosságra, hogy egy iskolának már egyetlen fénymásolója sem működik, ugyanis fél év is kell ahhoz, hogy a fenntartótól, vagyis a KLIK-től megkapják az engedélyt a szervizelésre. Valljuk meg, sajátos megnyilvánulása ez egy tudásközpontnak.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ez így láthatóan nem megy. Adhat a kormány időről időre rendkívüli pótfinanszírozást, tízmilliárdokat, készülhet miniszteri biztosi jelentés, leválthatják a vezérkart; rá kell jönni, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ önmagában maga a probléma, ismét és ismét újratermeli a hiányt, rosszul látja el a feladatát és elnyeli a pénzt.

Kérdezem ezért tisztelettel, tisztelt államtitkár úr: ön szerint is egy jól működő tudásközpont-e a KLIK? A tanároknak van igazuk, akik követelik a járandóságaikat, vagy a KLIK-nek, amelyik nem fizet? Mi kell még ahhoz, hogy belássák, a KLIK rossz megoldás, és árt a magyar közoktatásnak?

Őszinte reménnyel várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  37  Következő    Ülésnap adatai