Készült: 2021.05.15.21:48:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

212. ülésnap (2005.04.11.), 304. felszólalás
Felszólaló Dr. Hörcsik Richard (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Engem is Karakas János képviselőtársam inspirált szólásra. Állította, hogy a “tovarisi, konyecö program tette tönkre a borpiacot. Szeretném a képviselőtársam emlékezetébe idézni, hogy miért ment tönkre a volt tokaj-hegyaljai borkombinát. Azért ment tönkre, mert korábban a szovjet piacra termelt, és 1989-90-ben fizetésképtelen lett a szovjet piac, és olyan adósságot halmozott fel, amit képtelen volt valahonnan megszerezni, és éppen ezért kellett átalakulnia. Tehát egy kicsit több szakmai pontosságot várok Karakas képviselő úrtól.

A másik a Tokaj Kereskedőház privatizációjával kapcsolatos. Ismételten szeretném hangsúlyozni, hogy egész Tokaj-Hegyalja érdeke, hogy a kereskedőház állami tulajdonban maradjon. 1994-ben indult el egy olyan program, ami manapság már 3500 kistermelőt von maga köré, nem szociális, hanem piaci alapokon. Ezen embereknek, akiknek 800-1200-1500 négyszögöl szőlőjük van, elemi érdekük, hogy a minőségileg megtermelt szőlőt valakinek el tudják adni. Sajnos, még ott tartunk, hogy Hegyalján nem szól másról a szüret, hogy ki vásárolja meg a bogyót. Engem többször akartak már felakasztani mint képviselőt, hogy ki fogja megvásárolni, képviselő úr, a bogyót. Számunkra, hegyaljaiak számára ezért nem mindegy, hogy egy cég, jelen esetben a kereskedőház, megmarad-e vagy sem.

Egyébként meg a véleményem az, hogy hagyják dolgozni a kereskedőházat, mert most már jó úton van ahhoz, amit korábban csinált, hogy a kistermelői körben betöltse szerepét. Egyébként pedig a kereskedőház - Kovács képviselőtársamnak mondom -, nem volt veszteséges (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hiszen korábban is nyereséggel zárt.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai