Készült: 2021.06.20.10:10:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

93. ülésnap (2003.10.07.), 94. felszólalás
Felszólaló Lázár Mózes (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LÁZÁR MÓZES (Fidesz): Tisztelt Ház! Néhány dolog elhangzott, amiről igyekszem én is elmondani a véleményemet, hiszen ezek a kétperces hozzászólások erre is remek alkalmat nyújtanak. Itt gyakorlatilag most már másfél órája vitatkozunk arról, hogy milyen környezeti, illetve környezetvédelmi hatásai és gazdasági hatásai lesznek ennek az új adónemnek. Ugyanakkor joggal vethető fel a kérdés, hogy akkor miért nem tetszettek elkészíteni egy hatástanulmányt, mert annyira nem sürget az idő, ugyanis jövő május 1-jétől leszünk az Európai Unió tagjai. Tehát, ha arról beszélünk, hogy ennyire meg annyira kedvező a környezetvédelemre és a gazdaságra, akkor le kellett volna tenni az asztalra elénk azt, hogy ez milyen hatással van konkrétan, szakemberek által elkészítve.

Azon is tetten érhető egyébként, hogy elsősorban adó- és költségvetési megfontolások és nem környezetvédelmi megfontolások indokolták ezt, hogy az összes bizottság, így a gazdasági bizottság ülésén is egyedül a PM képviselője volt ott a kormány részéről, senki nem volt ott a Környezetvédelmi vagy a Gazdasági Minisztérium részéről. Tehát az előterjesztő maga a Pénzügyminisztérium. Az összes érintett minisztérium - elsősorban a Környezetvédelmi Minisztérium - meg sem jelent. Aztán egy nagy csavarral - gondolom, ez kicsit megmosolyogtató mindenki számára - az ezzel kapcsolatos adóztatási feladatokat a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága látja el.

A másik: Kovács Tibor említette, hogy miért nem kért az előző kormány derogációt ebben az ügyben. Ha még nem is volt irányelv, amelyik még most készül, még nincs is elfogadva, akkor mire kérjen derogációt? Odamegy az Orbán-kormány képviselője Brüsszelbe, és azt mondja, hogy nem tudom mire, de kérünk derogációt, és nem tudom mennyit, de arra is kérünk. Ez egy kicsit komolytalan felvetés, úgy gondolom.

A másik: amit Kósa Lajos mondott, kiegészíteném azzal, hogy a villamos felsővontatás, a MÁV a legnagyobb feljogosított fogyasztóvá válhat, és ha megnézzük a törvénytervezetben, a feljogosított fogyasztó mindig fizet, akármilyen esetben, ha külföldről hoz, ha belföldről, ha közüzemi piacról, mindig fizet. A MÁV a tömegközlekedésben és a villamos szállításban nagy szerepet tölt be.

Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai