Készült: 2021.06.20.20:37:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

93. ülésnap (2003.10.07.), 8. felszólalás
Felszólaló Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:21


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Csatlakoznék önhöz, akik köszönetet mondanak az e tanulmány elkészítésében közreműködő szakembereknek és különösképpen Csatári Bálintnak, aki, azt hiszem, nemcsak ebben a tanulmányban, hanem millió más formában támogatja Magyarország egyik szép törekvését, ami kulturális örökségünk egy részének megőrzését is szolgálja.

A miniszter úr nevében is szeretném megköszönni ezt a tegnap átadott tanulmányt, nyilvánvalóan ezt méltó módon fogjuk tanulmányozni. Én magam átfutottam az este során, és azt kell mondjam, hogy valóban nagyon értékes munka, valóban kellő figyelmet fordít azokra a problémákra, amelyek ma a tanyavilág egészét érintik.

Tisztelt Képviselő Úr! Önön és a parlament nyilvánosságán keresztül szeretném leszögezni, hogy elég komoly közmegegyezés van a szakemberek között az ügyben - és nemcsak a szakemberek között, hanem politikai értelemben is, merem mondani -, hogy a magyar tanyavilág valóban egyféle sajátos hungarikum, mindenképpen az európai tájkép része, címek odaítélése nélkül is mondhatni, magának a világörökségnek is része. Ennek a megőrzése nagyon fontos feladat Magyarországon.

 

(9.20)

 

Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk azt, hogy a magyar tanyavilág problémáinak megközelítésében nagyon helyes fordulat állt be az elmúlt esztendőkben, tekintettel arra, hogy a korábbi időszak mindig valahol és kizárólag az agráriumban, a mezőgazdaságban való szerepvállalás nyomán kereste a tanyák boldogulásának vagy fölemelkedésének a módját. Ma már ez értelemszerűen jóval szélesebb értelmet kapott, a gyakorlat is ezt mutatja, hogy egyik-másik tanyának kibővült a turisztikai jelentősége, illetve a kulturális jelentősége. Ez persze nyilván nem vonatkoztatható mindenre.

Összességében tehát elmondható, hogy a tanyáknak ma Magyarországon mindenféleképpen hangsúlyos vidékpolitikai jelentőségük van, és ezt a jelentőséget elég jól aláhúzza az, hogy még 2001 júniusában egy kormányrendelet határozott arról, hogy a különböző tanyákat az általuk létrehozott szövetségi rendszerben kívánja támogatni. Bizony, felkéréses alapon tizenhét szövetséget kértek föl a minisztérium illetékesei, hogy adjanak be pályázatot, ebből végül is hét volt képes valódi, igazi, jó pályázatot benyújtani. Ez a hét pályázat mindösszesen 65 millió forint támogatást nyert. Tehát ez persze csepp a tengerben, ezt belátom, mindenesetre a semminél azért lényegesen több. Mint tudjuk, ez a program az idei esztendő végén kifut, és itt felmerül a nagy kérdés, hogyan tovább.

Átmeneti értelemben, merem mondani, ezeknek a napoknak a törekvése az, hogy a SAPARD-programot kinyissuk az önkormányzatok felé, és ilyen körülmények között meggyőződéssel merem mondani, lesz jó pár olyan önkormányzat, amely képes lesz olyan pályázatot benyújtani a SAPARD-program keretein belül, amelyik egyébként a tanyákra is kiterjedő figyelemmel rendelkezik. Az ön által is említett homokhátsági projekt tekintetében pedig jómagam is igyekszem erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy ez tényleg minél hamarabb elindulhasson. Rengeteg döntés, még pénzügyi forrás is van, de különböző adminisztratív okok miatt eléggé cammogva indul ez a projekt.

Tisztelt Képviselő Úr! Igen, alapvetően a jövővel kell foglalkoznunk. Szeretném megerősíteni önnek azt, hogy a különböző szakmai, politikai törekvések bázisán a Földművelésügyi Minisztérium kebelén belül működő úgynevezett vidékpolitikai titkárság intézkedett arról, hogy megfelelő szakemberek bevonásával, köztük Csatári Bálint bevonásával is feküdjünk neki e bizonyos vidékfejlesztési törvény koncepciójának a végleges kidolgozásába.

Megmondom őszintén, a személy szerinti törekvésem az, hogy ez a bizonyos vidékfejlesztési törvény akár nyugodtan lehessen a már európai uniós Magyarország parlamentjének ebbéli minőségében az első törvénye. Ennek szimbolikus jelentőséget tulajdonítok, hiszen az európai uniós csatlakozásunk önmagában is azt az üzenetet hordozza, hogy a magyar falu, illetve a magyar vidék általában kiemelt figyelmet fog kapni a különböző fejlesztési programok mentén.

Tehát igen, ezt szeretném, hogy ez a bizonyos vidékfejlesztési törvény az első olyan törvény legyen, amelyet Magyarország, a magyar parlament mint uniós tagország hoz, és meggyőződéssel állíthatom, hogy ezt az is jól fogja szolgálni, október 23-a környékén szeretném a kormány felé letenni azt a javaslatot, hogy 2005 legyen a falu éve. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai